Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Școala de Medicină din România lucrează pentru export. Ce le lipsește tinerilor medici să rămână în țară, dincolo de salariu

Medicină de urgență

Foto: Guliver Getty Images

Mă uit cu sentimente amestecate la studenții mediciniști care au terminat acum facultatea. Mulți vor pleca din țară, fără să mai dea rezidențiatul aici. Suntem pepinieră de medici tineri.

Majoritatea va da totuși rezidențiatul în toamnă. Vom avea doctori buni, entuziaști, apropiați de oameni. Ei vor umple spitalele Capitalei. După primii ani de observat totul din interior, unii vor plonja în depresie, dincolo de salariile care nu mai sunt chiar mici.

De ce? Pentru că unii rezidenți vor merge pe un drum pavat, cu semne clare, vor avea și cel puțin un copilot; ei au totul aranjat și loc asigurat. Cei mai mulți vor avea iluzia că se află pe același drum, dar în realitate ei merg pe margine, prin pietre și cioburi. La un moment dat, calea lor se blochează și apare un semn care îi invită pe o ușiță, să părăsească spitalul în care au lucrat. Ajung prin privat, pe salarii mici, pe tot felul de presiuni. Ajung prin spitale total diferite de cele în care visau să lucreze. Sau pleacă, sătui de umilințe. Pentru că, dincolo de bani, umilințele, discriminările, aranjamentele apasă cel mai tare.

Rezidențiatul e comod, chiar dacă e teribil de greu. E comod pentru că ai garanția că stai în spital și ești plătit acceptabil (acum). Ești aproape de medici, de profesori, dar totuși atât de departe. Apoi nu mai vine un timp comod, pentru că ești dat la o parte. Lucrurile pe undeva tot se așază, dar e cumplit de trist că încă sunt bubele astea care n-ar trebui să existe.

Unii luptă de zece ori mai greu ca să ajungă la lucrul atins de alții fără prea mare efort. Alții care au spate, au o pilă undeva, un morman de bani, pe cineva într-o anume poziție. Și ăsta cred că e cel mai trist rezumat de rezumat nu al medicinei, ci al României în ansamblu.

O țară care ne aruncă în depresie, peste granițe, în medii departe de cele frumoase pe care unii chiar le merităm, în umilințe lungi, în lacrimi de dezamăgire. O țară a aranjamentelor, a pozițiilor calde date pe criterii nesimțite. O țară care te invită să trăiești în bule, nu în aer continuu, liber.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • povesti cu medici cu o parte de rezidentiat in Ro, o parte prin occident:
  -in romania marele profesor nu o lasa sa faca nicio manevra, doar sa se uite. In occident rezidentul din primul an stie sa faca mai multe manevre decat cel roman dupa cativa ani pt ca e musai sa le faca
  -in romania i-a luat cateva zile si drumuri sa echivaleze studiile in occident. Plus telefoanele anterioare. Pana nu a scos cadoul nici nu au bagat-o in seama, o amanau peste cateva sapt. In occident a dat pe email documentele catre spital, si a fost deajuns
  - in occident a trebuit sa scrie 2 ore zilnic de hartii de iesire din spital. In Romania doar se vaicareau
  - garzi. Ca sa se descurce cu banii, a facut garzi in occident. Garzile sunt bine platite in occident, specialistii sunt putini si nu vin la camera de garda decat dacaa arde, asa ca a invatat si cerut parerea celorlalti rezidenti intr-o garda cat nu a facut in cateva luni in Romania
  -sedinte unde trebuia sa prezinte cazul si sa studieze pentru, altfel era mancat de intrebarile specialistilor si sefilor de sectie. A spus ca a invatat mai mult decat se astepta
  -teoria invatata in facultatea romaneasca a fost buna. Doar ca inapoiata cu cateva zeci de ani. Zero nutritie si preventie predata in romania.
  -asistentele il mananca de viu in ambele tari asa ca tre sa fie ferm.
  -ancheta si rapoarte pt fiecare neregula facuta.

  Am intrebat daca vreunu din ei se intoarce in Ro. Raspuns: nu. Chit ca isi dau duhul 12 ore pe zi in Saint Luc, si o garda la fiecare 2 sapt. si isi permit numai bicicleta.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult