Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Școala de Medicină din România lucrează pentru export. Ce le lipsește tinerilor medici să rămână în țară, dincolo de salariu

Medicină de urgență

Foto: Guliver Getty Images

Mă uit cu sentimente amestecate la studenții mediciniști care au terminat acum facultatea. Mulți vor pleca din țară, fără să mai dea rezidențiatul aici. Suntem pepinieră de medici tineri.

Majoritatea va da totuși rezidențiatul în toamnă. Vom avea doctori buni, entuziaști, apropiați de oameni. Ei vor umple spitalele Capitalei. După primii ani de observat totul din interior, unii vor plonja în depresie, dincolo de salariile care nu mai sunt chiar mici.

De ce? Pentru că unii rezidenți vor merge pe un drum pavat, cu semne clare, vor avea și cel puțin un copilot; ei au totul aranjat și loc asigurat. Cei mai mulți vor avea iluzia că se află pe același drum, dar în realitate ei merg pe margine, prin pietre și cioburi. La un moment dat, calea lor se blochează și apare un semn care îi invită pe o ușiță, să părăsească spitalul în care au lucrat. Ajung prin privat, pe salarii mici, pe tot felul de presiuni. Ajung prin spitale total diferite de cele în care visau să lucreze. Sau pleacă, sătui de umilințe. Pentru că, dincolo de bani, umilințele, discriminările, aranjamentele apasă cel mai tare.

Rezidențiatul e comod, chiar dacă e teribil de greu. E comod pentru că ai garanția că stai în spital și ești plătit acceptabil (acum). Ești aproape de medici, de profesori, dar totuși atât de departe. Apoi nu mai vine un timp comod, pentru că ești dat la o parte. Lucrurile pe undeva tot se așază, dar e cumplit de trist că încă sunt bubele astea care n-ar trebui să existe.

Unii luptă de zece ori mai greu ca să ajungă la lucrul atins de alții fără prea mare efort. Alții care au spate, au o pilă undeva, un morman de bani, pe cineva într-o anume poziție. Și ăsta cred că e cel mai trist rezumat de rezumat nu al medicinei, ci al României în ansamblu.

O țară care ne aruncă în depresie, peste granițe, în medii departe de cele frumoase pe care unii chiar le merităm, în umilințe lungi, în lacrimi de dezamăgire. O țară a aranjamentelor, a pozițiilor calde date pe criterii nesimțite. O țară care te invită să trăiești în bule, nu în aer continuu, liber.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • povesti cu medici cu o parte de rezidentiat in Ro, o parte prin occident:
    -in romania marele profesor nu o lasa sa faca nicio manevra, doar sa se uite. In occident rezidentul din primul an stie sa faca mai multe manevre decat cel roman dupa cativa ani pt ca e musai sa le faca
    -in romania i-a luat cateva zile si drumuri sa echivaleze studiile in occident. Plus telefoanele anterioare. Pana nu a scos cadoul nici nu au bagat-o in seama, o amanau peste cateva sapt. In occident a dat pe email documentele catre spital, si a fost deajuns
    - in occident a trebuit sa scrie 2 ore zilnic de hartii de iesire din spital. In Romania doar se vaicareau
    - garzi. Ca sa se descurce cu banii, a facut garzi in occident. Garzile sunt bine platite in occident, specialistii sunt putini si nu vin la camera de garda decat dacaa arde, asa ca a invatat si cerut parerea celorlalti rezidenti intr-o garda cat nu a facut in cateva luni in Romania
    -sedinte unde trebuia sa prezinte cazul si sa studieze pentru, altfel era mancat de intrebarile specialistilor si sefilor de sectie. A spus ca a invatat mai mult decat se astepta
    -teoria invatata in facultatea romaneasca a fost buna. Doar ca inapoiata cu cateva zeci de ani. Zero nutritie si preventie predata in romania.
    -asistentele il mananca de viu in ambele tari asa ca tre sa fie ferm.
    -ancheta si rapoarte pt fiecare neregula facuta.

    Am intrebat daca vreunu din ei se intoarce in Ro. Raspuns: nu. Chit ca isi dau duhul 12 ore pe zi in Saint Luc, si o garda la fiecare 2 sapt. si isi permit numai bicicleta.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult