Foto: Guliver Getty Images
Medicii se întâlnesc cu suferința în fiecare zi, însă nimic nu îi pregătește pe deplin pentru momentul în care ajung să piardă un pacient. „E cumplit. Am și plâns, recunosc, eram și mai tânăr, m-am dus într-o baie mică în spital și am plâns când s-a întâmplat chestiunea asta, când am văzut moartea”, spune medicul cardiolog Vasi Rădulescu.
Meseria lui se găsește undeva în spațiul imprecis dintre viață și moarte. „Câteodată, în câteva secunde, trebuie să facem ceva pentru persoana respectivă ca s-o menținem aici sau, dacă nu putem să facem asta, va trece dincolo. Trebuie să ne păstram cumva, chiar ca medici, umili în fața evenimentului numit moarte pentru că de multe ori chiar nu mai avem ce să mai facem și trebuie să acceptăm lucrul ăsta. Contează mai mult când pierzi un tânăr sau un vârstnic? Cred că lucrurile sunt oarecum echivalente, tot o moarte este. Medicul când vede lucrurile acestea, trebuie sa înțelegeți cât de multă uzură psihică se acumulează”, a spus Vasi Rădulescu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Să fii medic este epuizant și fizic, și sufletește. O gardă durează 24 de ore și au fost și momente, în perioada rezidențiatului. în care, din cauza lipsei de personal, a făcut nu mai puțin de 13 gărzi într-o lună. Sunt ore în care un medic trebuie să ia rapid decizii și să nu se lase copleșit de durerea celor pe care îi tratează. Tocmai de aceea, medicii ajung să sufere la un moment dat de burnout.
Recent, un medic de doar 38 de ani a decedat în timpul unei gărzi. „E cumplit ce s-a întâmplat cu colegul de 38 de ani. Mergea la mai multe spitale, dădea anestezii, ajuta mai mulți colegi și iată că într-o gardă de luni spre marți a fost găsit marți dimineața fără suflare. Un deces, s-a închis o poveste, s-a închis și un potențial al medicului de a salva mii de pacienți.Foarte trist”, spune Vasi Rădulescu.
Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24, sâmbătă și duminică, de la miezul nopții.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
O sa caut şi eu înregistrarea emisiunii, sunt curios să-l văd şi să-l aud pe acest tânăr medic, care pare un excelent exemplu pentru generația sa (cel puțin mie aşa mi se pare după ce am citit articolele lui).