Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Medic: „E cumplit. Am plâns, recunosc, m-am dus într-o baie mică în spital și am plâns când am văzut moartea”

Medic epuizat

Foto: Guliver Getty Images

Medicii se întâlnesc cu suferința în fiecare zi, însă nimic nu îi pregătește pe deplin pentru momentul în care ajung să piardă un pacient. „E cumplit. Am și plâns, recunosc, eram și mai tânăr, m-am dus într-o baie mică în spital și am plâns când s-a întâmplat chestiunea asta, când am văzut moartea”, spune medicul cardiolog Vasi Rădulescu. 

Meseria lui se găsește undeva în spațiul imprecis dintre viață și moarte. „Câteodată, în câteva secunde, trebuie să facem ceva pentru persoana respectivă ca s-o menținem aici sau, dacă nu putem să facem asta, va trece dincolo. Trebuie să ne păstram cumva, chiar ca medici, umili în fața evenimentului numit moarte pentru că de multe ori chiar nu mai avem ce să mai facem și trebuie să acceptăm lucrul ăsta. Contează mai mult când pierzi un tânăr sau un vârstnic? Cred că lucrurile sunt oarecum echivalente, tot o moarte este. Medicul când vede lucrurile acestea, trebuie sa înțelegeți cât de multă uzură psihică se acumulează”, a  spus Vasi Rădulescu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Să fii medic este epuizant și fizic, și sufletește. O gardă durează 24 de ore și au fost și momente, în perioada rezidențiatului. în care, din cauza lipsei de personal, a făcut nu mai puțin de 13 gărzi într-o lună. Sunt ore în care un medic trebuie să ia rapid decizii și să nu se lase copleșit de durerea celor pe care îi tratează. Tocmai de aceea, medicii ajung să sufere la un moment dat de burnout. 

Recent, un medic de doar 38 de ani a decedat în timpul unei gărzi. „E cumplit ce s-a întâmplat cu colegul de 38 de ani. Mergea la mai multe spitale, dădea anestezii, ajuta mai mulți colegi și iată că într-o gardă de luni spre marți a fost găsit marți dimineața fără suflare. Un deces, s-a închis o poveste, s-a închis și un potențial al medicului de a salva mii de pacienți.Foarte trist”, spune Vasi Rădulescu.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24, sâmbătă și duminică, de la miezul nopții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am să mă uit și eu la înregistrarea emisiunii respective, sunt curios să-l cunosc și eu pe acest Vasi Rădulescu. Lumea spitalelor ar fi clar mai bună dacă măcar unul din cinci doctori ar avea empatia lui față de pacienți...
    • Like 1
    • @ Tom Dick N'Harry
      HMG check icon
      Exact asta gândeam şi eu când ți-am citit comentariul.
      O sa caut şi eu înregistrarea emisiunii, sunt curios să-l văd şi să-l aud pe acest tânăr medic, care pare un excelent exemplu pentru generația sa (cel puțin mie aşa mi se pare după ce am citit articolele lui).
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult