Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Medic: „E cumplit. Am plâns, recunosc, m-am dus într-o baie mică în spital și am plâns când am văzut moartea”

Medic epuizat

Foto: Guliver Getty Images

Medicii se întâlnesc cu suferința în fiecare zi, însă nimic nu îi pregătește pe deplin pentru momentul în care ajung să piardă un pacient. „E cumplit. Am și plâns, recunosc, eram și mai tânăr, m-am dus într-o baie mică în spital și am plâns când s-a întâmplat chestiunea asta, când am văzut moartea”, spune medicul cardiolog Vasi Rădulescu. 

Meseria lui se găsește undeva în spațiul imprecis dintre viață și moarte. „Câteodată, în câteva secunde, trebuie să facem ceva pentru persoana respectivă ca s-o menținem aici sau, dacă nu putem să facem asta, va trece dincolo. Trebuie să ne păstram cumva, chiar ca medici, umili în fața evenimentului numit moarte pentru că de multe ori chiar nu mai avem ce să mai facem și trebuie să acceptăm lucrul ăsta. Contează mai mult când pierzi un tânăr sau un vârstnic? Cred că lucrurile sunt oarecum echivalente, tot o moarte este. Medicul când vede lucrurile acestea, trebuie sa înțelegeți cât de multă uzură psihică se acumulează”, a  spus Vasi Rădulescu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Să fii medic este epuizant și fizic, și sufletește. O gardă durează 24 de ore și au fost și momente, în perioada rezidențiatului. în care, din cauza lipsei de personal, a făcut nu mai puțin de 13 gărzi într-o lună. Sunt ore în care un medic trebuie să ia rapid decizii și să nu se lase copleșit de durerea celor pe care îi tratează. Tocmai de aceea, medicii ajung să sufere la un moment dat de burnout. 

Recent, un medic de doar 38 de ani a decedat în timpul unei gărzi. „E cumplit ce s-a întâmplat cu colegul de 38 de ani. Mergea la mai multe spitale, dădea anestezii, ajuta mai mulți colegi și iată că într-o gardă de luni spre marți a fost găsit marți dimineața fără suflare. Un deces, s-a închis o poveste, s-a închis și un potențial al medicului de a salva mii de pacienți.Foarte trist”, spune Vasi Rădulescu.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24, sâmbătă și duminică, de la miezul nopții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am să mă uit și eu la înregistrarea emisiunii respective, sunt curios să-l cunosc și eu pe acest Vasi Rădulescu. Lumea spitalelor ar fi clar mai bună dacă măcar unul din cinci doctori ar avea empatia lui față de pacienți...
    • Like 1
    • @ Tom Dick N'Harry
      HMG check icon
      Exact asta gândeam şi eu când ți-am citit comentariul.
      O sa caut şi eu înregistrarea emisiunii, sunt curios să-l văd şi să-l aud pe acest tânăr medic, care pare un excelent exemplu pentru generația sa (cel puțin mie aşa mi se pare după ce am citit articolele lui).
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult