Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Medic: „E cumplit. Am plâns, recunosc, m-am dus într-o baie mică în spital și am plâns când am văzut moartea”

Medic epuizat

Foto: Guliver Getty Images

Medicii se întâlnesc cu suferința în fiecare zi, însă nimic nu îi pregătește pe deplin pentru momentul în care ajung să piardă un pacient. „E cumplit. Am și plâns, recunosc, eram și mai tânăr, m-am dus într-o baie mică în spital și am plâns când s-a întâmplat chestiunea asta, când am văzut moartea”, spune medicul cardiolog Vasi Rădulescu. 

Meseria lui se găsește undeva în spațiul imprecis dintre viață și moarte. „Câteodată, în câteva secunde, trebuie să facem ceva pentru persoana respectivă ca s-o menținem aici sau, dacă nu putem să facem asta, va trece dincolo. Trebuie să ne păstram cumva, chiar ca medici, umili în fața evenimentului numit moarte pentru că de multe ori chiar nu mai avem ce să mai facem și trebuie să acceptăm lucrul ăsta. Contează mai mult când pierzi un tânăr sau un vârstnic? Cred că lucrurile sunt oarecum echivalente, tot o moarte este. Medicul când vede lucrurile acestea, trebuie sa înțelegeți cât de multă uzură psihică se acumulează”, a  spus Vasi Rădulescu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Să fii medic este epuizant și fizic, și sufletește. O gardă durează 24 de ore și au fost și momente, în perioada rezidențiatului. în care, din cauza lipsei de personal, a făcut nu mai puțin de 13 gărzi într-o lună. Sunt ore în care un medic trebuie să ia rapid decizii și să nu se lase copleșit de durerea celor pe care îi tratează. Tocmai de aceea, medicii ajung să sufere la un moment dat de burnout. 

Recent, un medic de doar 38 de ani a decedat în timpul unei gărzi. „E cumplit ce s-a întâmplat cu colegul de 38 de ani. Mergea la mai multe spitale, dădea anestezii, ajuta mai mulți colegi și iată că într-o gardă de luni spre marți a fost găsit marți dimineața fără suflare. Un deces, s-a închis o poveste, s-a închis și un potențial al medicului de a salva mii de pacienți.Foarte trist”, spune Vasi Rădulescu.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24, sâmbătă și duminică, de la miezul nopții.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am să mă uit și eu la înregistrarea emisiunii respective, sunt curios să-l cunosc și eu pe acest Vasi Rădulescu. Lumea spitalelor ar fi clar mai bună dacă măcar unul din cinci doctori ar avea empatia lui față de pacienți...
  • Like 1
  • @ Tom Dick N'Harry
   HMG check icon
   Exact asta gândeam şi eu când ți-am citit comentariul.
   O sa caut şi eu înregistrarea emisiunii, sunt curios să-l văd şi să-l aud pe acest tânăr medic, care pare un excelent exemplu pentru generația sa (cel puțin mie aşa mi se pare după ce am citit articolele lui).
   • Like 0


Îți recomandăm

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult