Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Scuzați-mă, fumătorilor, știu că vă simțiți discriminați, dar mie îmi lăcrimează ochii de la fum

O femeie fumează într-un pub

photo icon O femeie fumează într-un pub Sursa: Guliver Getty Images

Sunt șanse mari ca fumatul să reușească să scindeze societatea românească în două grupuri adverse și foarte motivate să se lupte neortodox până la anihilarea stilului de viață al adversarului. Ce n-au reușit să facă alte subiecte fierbinți, cum sunt învrăjbirea ungurilor cu românii, a băsiștilor cu pontiștii sau a celor pro vaccinare contra celor care se dau cu mult unguent de gălbenele, face acum fumatul.

Lupta e acerbă și se duce pe multe fronturi; grenade explodează dimineața pe facebook, iar în fiecare local în care se fumează oaspeții, fumători sau nu, calcă pe mine antipersonal. De la o vreme parcă fumătorilor le vine să fumeze și mai cu foc, demonstrativ. Ca o afirmare a drepturilor și libertăților lor cetățenești. Cu două mâini le vine să fumeze, sudând țigară de la țigară, dar neapărat înăuntru.

De la o vreme, nici nefumatorii, care au răbdat ei știu cum ani de zile fumul gros care li se insinua în haine, păr, plămâni și suflete, nu mai au chef să fie toleranți. Gata, s-a terminat. E care pe care.

În cele mai multe și cele mai plăcute localuri din orașele noastre se fumează. În sate nu mai vorbesc. Cu mici excepții (să zicem că M60-ul din București e una dintre ele), localurile de nefumători arată în mod ironic ca niște sanatorii pentru bolnavi de piept sau ca localurile exclusiv vegetariene: sunt albe, umplute cu zgârcenie de obiecte complet neinteresante și n-au niciun chichirez. Niciodată nu cântă cineva live în localurile de nefumători. Cred că nici revelioane nu se organizează vreodată în ele, căci cine vrea să stea într-un spațiu golaș, în care îți vine să vorbești încet și vrei să pleci repede? În localurile unde ne place să mergem însă și în care există uneori și o secțiune de nefumători, ea e făcută la mișto. Dacă sunt riguroasă și rezerv aici o masă, o să stau cel mai probabil lângă ușa de la intrare și o să mă tragă curentul. Sau o să mi se pună o lumânărică romantică pe o masă minusculă lângă toalete, așa că o să mi se deschidă mereu ușa în cap, ajutându-mă să aud des zgomotul zglobiu scos de apa trasă și de uscătoarele de mâini, și totul va fi completat de mirosul familiar al deodorantului pentru wc. Sau oricum, dacă zic că vreau la nefumători, o să fiu condusă într-o cămăruță net mai urâtă, aproape nedecorată, până unde nu răzbate nici muzica, nici voia bună pentru care de fapt am ieșit din casă. Localurile de nefumători sau camerele atât de speciale destinate lor sunt ca niște mici spații bizare unde, ce-i drept, nu există nici durere și nici întristare, dar nici ceva, orice, cât de cât interesant. Doar asemenea spații de rang doi se află în oferta specială pentru cei atât de tembeli, încât să țină la sănătatea lor până în pânzele albe și să insiste să nu vrea să tragă fumul altora în pieptul lor, înconjurați de un noian de fumători fericiți.

În timp ce fumătorii se simt discriminați, eu sunt cea căreia îi lăcrimează ochii și i se înfundă nasul încă din primul sfert de oră de iesit în weekend la distracție. În timp ce fumătorii sunt revoltați, mie mi se împut hainele și părul și chiar și pielea, deși eu m-am lăsat de fumat acum 16 ani.

Scuzați-mă, fumătorilor, știu că este un subiect sensibil pentru voi, dar eu sunt cea discriminată. Dacă legea ce interzice fumatul în localuri ar fi intrat în vigoare, rezultatul ar fi fost unul simplu. Fumătorii ar fi fost nevoiți să înceapă să iasă de câteva ori pe seară, timp de câteva minute, când n-ar mai fi răbdat, să fumeze în fața localului, cu alții asemenea lor. Lucru care pare că e chiar plăcut, dacă judeci după starea de spirit jucăușă a fumătorilor pe care îi vezi în străinătate în fața pub-urilor lor preferate. Pe figuri nu li se citește stresul și dezamăgirea că țara lor i-a trădat. Pentru că însă legea asta a rămas ca-n tren, eu, timp de câteva ore, dacă vreau să mă văd cu prietenii în altă parte decât în suferagerie, trebuie să rezist la fum încercând să par ok, deși sunt departe de asta. În timp ce fumătorii se simt discriminați, eu sunt cea căreia îi lăcrimează ochii și i se înfundă nasul încă din primul sfert de oră de iesit în weekend la distracție. În timp ce fumătorii sunt revoltați, mie mi se împut hainele și părul și chiar și pielea, deși eu m-am lăsat de fumat acum 16 ani.

Până la noi reglementări, înțeleg că fumătorii o să continue să îmbâcsească cu cel mai reprezentativ fetiș al lor toate localurile în care oamenii, deopotrivă fumători sau nu, s-ar putea simți mai bine dacă ar putea respira aer decent, nu fum. Înțeleg, sunt mulți bani la mijloc și de-aia le și tremură legiuitorilor mâna pe condei. Sunt mulți bani, dar și sentimente destul de animate. Dacă am ieșit noi în stradă revoltați de un incendiu punctual în urma căruia au murit pe loc oameni nevinovați, se prea poate să fim motivați să ieșim în stradă și pentru niște incendii mai mici, dar generalizate, incendii de fiecare zi, care omoară la rândul lor foarte mulți oameni, chiar dacă mai lent.

Până la noi ordine, războiul mocnește în fiecare dintre noi, căci orice om, oricât de neimplicat social și oricât de nemilitant de felul lui face parte automat din vreuna dintre tabere. Dacă fumează, o să-i urască pe nefumatorii care vor să-i taie din drepturi. Dacă nu fumează, o să se uite chiondorâș la oricine își aprinde o țigară în preajmă. Pentru o vreme, o să ne vedem deci de treabă. Nefumătorii strâmbă rău din nas uitându-se la oamenii care se simt bine și râd învăluiți într-un nor dens de fum. Vă spun, fumatul e arma biologică de pe câmpul nostru de luptă de fiecare zi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    1. Nu fumatul divizeaza societatea, ci guvernantii nostri care, dorind sa imite Vestul precum maimutzele, au introdus legea anti-fumat in forma ei actuala.
    2. Nu fumatul, ci politicul si divergentele inter-etnice alimentate de politicieni au invrajbit intr-adevar societatea.
    3. Pana sa dea guvernantii nostri aceasta lege, nu am auzit ca cineva sa se planga in mod oficial de faptul ca se simte "afumat" concetatenii lor care sunt sunt fumatori. Sunt gata sa tin un pariu ca pana la aparitia acestei reglementari, d-na Sana Nicolau a mai fost cu prietenii la vreun restaurant si nu s-a suparat ca unii dintre amicii domniei sale erau eventual fumatori.
    4. Este categoric o aberatie ca daca esti ne-fumator sa nu poti avea in restaurant si o zona unde nu se fumeaza, dupa cum este la fel de aberant ca nici fumatorii sa nu aiba amenajat un spatiu dedicat lor.
    5. Ironiile ieftine la adresa fumatorilor care ar fi "fericiti" cand ies din local pentru a trage o tigara, nu-i fac cinste distinsei doamne. Daca as vrea sa fiu rautacios, as remarca faptul ca distinsa autoare a acestui articol nu pare a fi la fel de vehementa la adresa celor care abuzeaza de alcool, sau la adresa poluarii atmosferei de catre masinile noastre. Aceste lucruri se pare ca nu-i provoaca niciun disconfort.
    7.Cred ca solutia rationala nu este prigonirea fumatorilor, cat timp vanzarea tigarilor este permisa de lege, ci gasirea unor solutii care sa permita ambelor categorii ( fumatori si ne-fumatori ) sa se simta bine si sa se tolereze reciproc. De exemplu ar trebui sa se permita ca patronii de localuri sa organizeze si spatii amenajate pentru fumatori. Tot astfel, ar trebui sa se permita re-aparitia la CFR a vagoanelor pentru fumatori, astfel ca adeptii tutunului sa nu mai fie prigoniti si sa se afle in postura ridicola de a da buzna pe peron pentru a trage doua fumuri la fiecare oprire a trenului.
    8. In final sunt uimit sa constat ca nimeni nu se declara preocupat de abuzul de alcool, desi toate statisticile oficiale ne arata ca cele mai grave accidente auto si cele mai oribile infractiuni se comit sub influenta alcoolului. Spre deosebire de tigara, alcoolul altereaza profund personalitatea oamenilor; numerose casnicii sau cariere profesionale sunt distruse din cauza consumului de alcool. Dar probabil ca la
    nivel de guvernanti si probabil ca si in societate, procentul de consumatori de alcool este mai mare decat cel al fumatorilor. Numai ca, spre deosebire de fumatori, multi alcoolici isi consuma viciul in clandestinitate ( in special personele de sex feminin ). Cel putin asa pretind statisticile si studiile psihiatrilor. Iata de ce ne vom ofusca in continuare cu manie proletara impotriva fumatorilor, in timp ce problema abuzului de alcool va ramane si pe mai departe privita cu discretie....
    • Like 0
  • check icon
    Ca disconfort, nu văd deosebire între gazele intestinale și fumul de țigară. / Deși, n-am idee dacă vînturile rămîn în hainele celorlalți.
    • Like 0
  • check icon
    Sînt de acord cu dna autor.
    • Like 0
  • Raiul meu poate fi iadul tau si invers. Sunt de acord cu spatii separate pentru fumatori si nefumatori. Unii spun ca se abuza de lege si spatiile pentru nefumatori erau prea mici ori inexistente, pai atunci... faptul ca ai interzis de tot fumatul in localuri, scoli, spitale, nu e un abuz? Tigara e un moment de ralaxare, voi v-ati relaxa in picioare ,in ploaie, in frig? In loc sa fie amenajata o camera pentru asa ceva... Dupa o operatie de 5 ore trimiti un medic in parc... Chiar nu va e rusine?!? Ziceti de noi ca suntem nesimtiti, va contrazic. Atata timp cat noi vrem spatii separate iar voi va opuneti, voi sunteti cei nesimtiti, egoisti si ipocriti. Si noi suntem oameni si noi platim taxe si impozite ca si voi. Care e scopul vostru final? Sa scoateti fumatul in afara legii definitiv? ...peste cadavrul meu. Se incalca in mod flagrant libertatile omului. Zici ca ai dreptul la sanatate... ti se ofera spatiul pentru nefumatori, mie ce mi se ofera? Dreptul de a iesi afara in ploaie la o tigara? Cat de ipocriti puteti fi?!?
    • Like 0
    • @ Radu Andrei
      check icon
      În context cred că există o constatare simplă. Faptul că eu nu fumez nu face rău fumătorilor. Invers, da. / Nu spun, totodată, despre fumători că sînt „nesimtiti, egoisti si ipocriti”.
      • Like 2
  • Frumos! Artistic ! Mi-a plăcut mult , numai că , exagerarea, e o figură de stil predominantă! Dacă aprinzi tămâie în biserică, miroase în frizerie? Prin analogie : Dacă eu fumez într-un bar , te ustură ochii în restaurant? Sunt de acord că era nevoie de o lege care să protejeze nefumătorul , sunt de acord, că restaurantul nu poate fi împărțit , dar asta nu presupune că eu nu pot ieși din restaurant să-mi beau cafeaua într-un bar din apropiere cu țigară cu tot . Voi vreți să fumăm doar afară , vreți să ne umiliți , invocând faptul că așa e în Europa . Vrem o țară ca afară? Dacă umilim fumătorii o v avea ?
    • Like 0
    • @ Vasile Cerbu
      Teo check icon
      Ma rog...eu lucrez intr-o institutie publica...minoritatea fumatoare se aranjeaza si fumeaza la buda si, desigur, ca sa dispara fumul si mirosul, lasa geamul deschis - peste zi, peste noapte, 24/7. Cam cum e sa folosesti baia daca az-noapte au fost minus 18C si geamul a stat deschis toata noaptea? Eu ce vina am, draga fumatorule? Da, chiar vreau sa fumezi afara. Si da, "afara" chiar se fumeaza doar afara. Nu e vorba de umilire aici, e vorba ca pruncul nu se naste fumind si ca o alegere, alegerea ta de a fuma, vine cu niste conditii. Si, da, si eu am fumat.
      • Like 0
  • Am o sugestie, va duceți pe Magheru la o ora de vârf, va așezati la terasa si vedeți ca sunt fumători. Aș vrea sa stiu ce va deranjează la ochi: gazele de eșapament sau țigările ?
    • Like 0
  • Da, doamna, aveti dreptate...partial! Eu sunt, din nefericire, fumatoare, oriunde ma duc, in spatiu public intreb unde si daca se poate fuma! Imi dau seama ca nu este nevoit nici un nefumator sa ne suporte,nu, nici mie nu-mi place sa port cu mine miros de fum de tigare, si nici nu-l port, fumez tigari fine! Nu fumez nici in casa, imi displace teribil mirosul de tutun statut!!!! Adica, zic, incerc sa nu deranjez pe nimeni cu acest viciu al meu!
    • Like 1
  • Nu inteleg de ce exista un astfel de articol, poate numai pentru a agita putin.
    Peste tot este aceiasi situatie, esti nefumator, ai prieteni care fumeaza? Nici o problema, o sa fumezi si tu. Pasiv. Pentru ca fumatorii nu percep ca deranjeaza si nu ii interseaza daca tu ca si nefumator, ai ceva de zis, si o sa zica ca esti inadaptabil daca nu mai vrei sa iesi unde se fumeaza. Iar asta se aplica la indiferent de cat de vechi si de buni prieteni sunteti, si stii de ce? Pt ca nimanui nu ii pasa de celalat. Nu iti convine ceva, te descuric, simplu. Pt ca in final asa a fost educata societatea.
    ... si asta o zic ca si nefumator convins.
    • Like 0
  • bluenavy check icon
    Dreptul de a imbolnavi pe cei din jur - asta este de fapt "dreptul de a fuma". Daca omul bea pana intra in coma, bea pe ficatul lui. Daca scoate o tigara insa, o face si pe plamanii celor care il inconjoara. Si se lasa cu diverse tipuri de cancer, nu doar dureri de cap, nas care curge sau miros al hainelor. Legea poate fi adaptata sa aranjeze locuri speciale pentru fumat, pentru cei care ALEG sa inhaleze gudroanele celorlalti, fara probleme, insa adevaratul drept este acela al FIECARUIA de a alege daca vrea sa participe la aceasta "placere" si Constitutia trebuie sa garanteze aceasta posilibitate. Sa ceri sa plece nefumatorii din locurile publice numai ca sa-ti fie tie comod nu este doar neconstitutional, cat de-a dreptul inuman. E echivalentul unuia care vrea sa isi faca nevoile in mijlocul restaurantului in timp ce lumea mananca. Cum adica sa ii refuzam noi "dreptul de a defeca in public"?
    • Like 2
    • @ bluenavy
      Bluenavy, cred ca nici yn fumator din cei care au comentat nu au declarat ca nu respecta regulile si legea! Nimeni, nici un nefumator, in Romania, nu a fost nevoit, cel pytin in ultimii 15-20 de ani sa suporte fum sau atmosfera de fumator in birouri, spatii de lucru sau chiar spatii publice!Este o falsa problema...toti fumatorii, chiar cand au de asteptat prin clinici, prin administratii, prin localuri publice, intreaba unde si daca exista loc pt fumat! Cel putin in Bucuresti, si cel putin prin locurile publice prin care am umblat eu!!!!Nici un fumator nu doreste sa deranjeze vreun nefumator, de copii toata lumea are grija!!!!
      • Like 0
  • Nu mai fumez de un an. A fost greu, a fost usor, doar eu stiu. Mi se par insa inutile legea si fasoanele nefumatorilor. Te ustura ochii? Pleacă draga mea! Ai prieteni fumatori? Renunta la ei sau suporta! Daca te doare capul nu cred ca obligi o tara intreaga sa vbeasca mai incet si nici sa suga pastile. Din punctul meu de vedere, e la moda sa faci fasoane la fel ca si toanta aia cu vaccinurile! Plus, e an electoral, nu?
    • Like 1


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult