Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Se pregătește Ordonanța militară nr. 8, care ar putea fi anunțată astăzi. Ministrul Agriculturii: Se va institui obligativitatea deschiderii piețelor agroalimentare

Piata agroalimentară

Foto: Inquam Photos / Cristi Vescan

Miercuri, Guvernul va emite o nouă ordonanță militară în care va include obligativitatea deschiderii piețelor agroalimentare, a declarat ministrul Agriculturii.

„O parte din pieţe au fost închise, şi de aceea am făcut apel încă de la începutul crizei către administraţiile publice locale să lase pieţele deschise, pentru că sunt singurele locuri în care producătorii locali pot să-şi vândă produsele, mai ales produsele de sezon, şi că, respectând nişte măsuri impuse de nişte autorităţi pentru prevenirea răspândirii virusului, în aceste pieţe agroalimentare se poate face comerţ civilizat. Dacă magazinele de colţ de stradă de 10 metri pătraţi au rămas deschise, nu văd de ce nu ar rămâne deschise şi aceste pieţe. Am continuat cu acest apel şi mâine o să prindem chiar într-o ordonanţă militară obligativitatea deschiderii pieţelor, cu asigurarea, desigur, a măsurilor de combatere a răspândirii virusului", a afirmat, potrivit Agerpres, Adrian Oros, la Realitatea Plus.

Acesta a spus că, dacă la începutul crizei unele produse au dispărut de pe rafturi, acum producătorii și procesatorii au început să acumuleze stocuri cu care nu au ce face. „Pe de altă parte, ne interesează şi stocurile care se adună la producători şi la procesatori, pentru că, dacă în prima săptămână după declararea stării de urgenţă, am constatat cu toţii rafturi goale şi preţuri crescute, în ultimele săptămâni constatăm altceva: sunt foarte multe stocuri la producătorii şi la procesatorii noştri, stocuri de lapte şi produse lactate, de carne de vită, de carne de pui, de peşte, de legume, iar ei ne semnalează că nu au ce să facă cu aceste stocuri. E o schimbare de comportament a cumpărătorilor, care reacţionează emoţional într-o situaţie de criză, este şi o volatilitate a pieţelor şi a preţurilor, în aşa fel încât au apărut aceste stocuri. Sunt foarte mulţi agenţi economici, atât procesatori cât şi producători, care lucrau cu sistemul HoReCa. Acest sistem acum s-a închis, iar stocurile se adună. De asemenea, cumpărătorii, din cauza restricţiilor de circulaţie, cumpără mult mai puţin", a declarat ministrul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Este insuficient. Acum este „oportunitatea” de a sprijini cu adevărat fermierii și lucrătorii agricoli, lăsați ajutorul pentru occidentali cu lucrători agricoli români, acordați stimulente financiar-fiscale pentru a rămâne să muncească în țară, puneți pe picioare Camera de Comerț Agroalimentară Unirea dar nu ca vacă de muls pentru clientela politică. Permiteți fermierilor să-și înființeze și să-și întrețină culturile pentru că imediat nu o să mai aibă ce vinde în piețe.
  • Like 0
 • Baaaa... voi nu va ingroziti de ce vor scrie astia in ordonanta 53 ?

  P.S Eu am auzit ca nu va infectati daca v-o trageti in popou. Ati auzit de vreun homalau infectat? Nu?? Pai astia care sunt peste tot si in toate nu se infecteaza si ei? Nu sunt si ei oameni? Va dau eu tratament de covit: bulangeala.
  P.S.2 In 2018 ati zis ''stau acasa'' la referendum. ''Poftim stati!'' o fi zis Cel de Sus si fiti solidari cu mustaciosul vostru din puscarie, faceti toti arest la domiciliu.
  • Like 0
  • @ Ciobanu Florin
   Parerist check icon
   Tu te-ai infectat deja, sau...?
   • Like 2
  • @ Parerist
   Ha, ha.... buna gluma. Uite ca rad si eu! Si tare am mai ras cand am auzit ca-n Anglia un indonezian le-a spart alora rozeta. Vreo 200 de betivi. Ba pe unul l-a ''muncit'' 8 ore!!! Am ras de m-am tinut cu mainile de burta, ca-n bancul cu betivul cazut in sant.
   • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult