Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Sebastian Lăzăroiu: Florin Cîțu nu e pe picioarele lui ca om politic, e foarte nesigur pe el

Sebastian Lăzăroiu - În fața ta

Foto: Digi24

Sociologul și scriitorul Sebastian Lăzăroiu nu vede posibilă existența unui guvern PNL - USR PLUS - UDMR cu Florin Cîțu prim ministru. în următoarele luni și crede că nici în altă formulă, cu un guvern minoritar PNL susținut de PSD, nu este sigur că acesta ar fi acceptat ca premier.

Fostul consilier prezidențial a analizat, în emisiunea În fața ta, de la Digi24, comportamentul politic al lui Florin Cîțu și a subliniat că rămâne totuși, un „mister” de ce liderii PNL nu-l sfătuiesc cum trebuie să procedeze și fac zid în jurul său. Mai cu seamă în condițiile în care, consideră sociologul, premierul nu ia decizii de capul lui.

„Mi-e foarte greu să pun povestea asta doar pe seama capacității de decizie a lui Florin Cîțu, pentru că acolo, și-n seara în care s-a luat decizia demiterii ministrului justiției, și acum, în zilele acestea, vedem că sunt toți liderii PNL în jurul lui”, a spus Sebastian Lăzăroiu, conform transcrierii discuției făcute de site-ul Digi24.

Mentalitate de jucător de jocuri de noroc

Sociologul a menționat în emisiune un mesaj postat pe Facebook de un fost broker, Laurențiu Ștefănescu, care face referire la profilul psihologic al lui Cîțu.

„Am fost 11 ani broker pe bursă. Am lucrat cu cei mai buni jucători din piață la vremea aceea. Ca să poți rezistă în acea lume și să fii în top trebuie să ai o mentalitate de gambler (jucător de jocuri de noroc- n.r.). Asta îți deformează personalitatea în timp. Ajungi la un anume nivel de insensibilitate, iar riscul devine un mod de viață. În viață reală devii distopic și chiar periculos. Pariezi viețile oamenilor ca și banii. Ești dispus să pui totul la bătaie pentru marele pot. Văzându-l pe Cîțu în ultimele zile, am avut o revelație. Băiatul asta nu face politică, ci pariază o miză. Indiferent de costuri, va merge până la capăt” - a scris brokerul în mesajul citit de Sebastian Lăzăroiu.

„Cred că are dreptate acest domn Ștefănescu. Personalitatea lui Cîțu este deformată de această ocupație a lui - bursă, gambling cu acțiuni etc. Dar întrebarea pe care mi-o pun e: Dar cei din jurul lui? Cu cine se consultă în partid sau când iau deciziile? Toți ceilalți sunt și ei niște gambleri? Nu cred, pentru că acolo sunt oameni cu mult mai multă experiență politică, care au trecut prin situații grele - dacă e să mă gândesc numai la Emil Boc, care a condus un guvern de coaliție. Adică Emil Boc nu-i spune sau poate îl întreabă Florin Cîțu pe Emil Boc cum a condus el guvernul ăla timp de doi ani cu PDL, UNPR și UDMR? Ar fi îndrăznit Boc să facă cu un partener din UNPR sau UDMR ce a făcut Cîțu acum? Să demiți un ministru și să suni cu două minute înainte liderul de partid și să-i spui: vezi că-l demit pe cutare. Și-l demite! Cum a făcut și cu Voiculescu, de altfel.

Pentru mine aici e un mare mister. Adică el e un gambler, e clar, personalitatea lui e deformată de ocupația anterioară, dar ceilalți din jur nu-l sfătuiesc ce trebuie să facă? Ei nu fac decât să escaladeze tensiunea și merg spre un deznodământ previzibil”, a spus Sebastian Lăzăroiu. 

Lider USR-PLUS: Domnule, cu Orban, când bați palma, se rezolvă, nu e nicio problemă, e om parolist, e de cuvânt

Fostul consilier prezidențial a susținut că a avut, înainte de criza politică, o discuție cu un important lider al USR PLUS , care i-a spus că nu „poți să pui bază” în cuvântul lui Cîțu. 

„L-am întrebat și despre Florin Cîțu și el mi-a spus așa: Dom'le, cu omul ăsta noi nu ne putem înțelege în niciun fel, pentru că nu poți să pui bază pe cuvântul lui. Chiar în decizii mici - nu de-astea mari, PNDL, schimbarea unui ministru - vorbeai cu el azi, spunea un lucru, 'da', peste o săptămână zice 'nu' și neagă că ți-ar fi spus vreodată 'da'.

Asta nu se trage de la personalitatea de gambler, asta se trage probabil - asta i-am explicat, pentru el îl punea în comparație cu Orban: Domnule, cu Orban, când bați palma, se rezolvă, nu e nicio problemă, e om parolist, e de cuvânt; dar eu am pus asta pe seama faptului că Florin Cîțu nu e pe picioarele lui ca om politic, e foarte nesigur pe el. El nu poate lua o decizie. El când le spune 'Da' celor de la USR, le spune 'Da' pe moment, ca să scape de ei, dar pe urmă el sună. Nu știu unde sună, dar sună, fiindcă se simte nesigur. Poate chiar pe președinte, nu știu pe cine. Probabil că așa stau lucrurile, pentru că președintele a dat un semnal încă din vară legat de Stelian Ion. Dar președintele nu poate să-i spună premierului sau partidului și cum să o facă. Poate să-i spună: Domnule, vezi că e o problemă cu Stelian Ion, gândește-te la o remaniere. Acuma, să-ți spună și când, și cum s-o faci... Pentru că asta e problema cu decizia, când și cum”, a explicat Sebastian Lăzăroiu.

Interviul integral cu Sebastian Lăzăroiu îl puteți urmări sâmbătă, de la ora 14:00, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Presedintele nu este implicat, CI, afundat in criza aceasta,dand exemplu aprobarii rapide a demiterii si in secunda doi il numeste pe Dl Bode de meseria ing.electomecanic,primul caz de ministru in 30 de ani laJustitie fara studii juridice,dupa ce la transporturi a "dormit"si nu l-a deranjat pe mafiotul Radoi de la Metrorex,apoi,la MAI un fel de minstru mai slab ca dna aceea Dan,secretara NIMICULUI de Teleorman.
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult