Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Raed Arafat cere restricții în spațiile publice pentru utilizarea țigărilor electronice și a dispozitivelor de încălzit tutunul. Medic: Arafat își găsește de lucru pe subiecte care nu au legătură cu fișa postului

Țigară electronică

Foto: Guliver Getty Images

Secretarul de stat Raed Arafat propune, într-o postare de pe pagina sa de Facebook, restricții pentru promovarea și utilizarea în spațiile publice a țigărilor electronice și dispozitivelor pentru încălzit tutun, așa cum există și pentru țigările clasice. În prezent, legea antifumat prevede doar interdicția de a utiliza țigările electronice în mijloacele de transport în comun. 

Arafat citează un articol publicat de CNN, care vorbește despre o epidemie a utilizării țigărilor electronice în rândul liceenilor americani. Potrivit studiilor prezentate în articol, folosirea țigărilor electronice de către adolescenții din SUA a crescut cu 900% în perioada 2011-2015, iar 1,7 milioane de liceeni americani spun că au utilizat un astfel de dispozitiv în ultimele 30 de zile. 

„Un răspuns clar la cei care spuneau că astfel de produse nu sunt destinate copiilor și nu influențează adolescenții. Vorbim de țigările electronice care se află pe piață mult înaintea dispozitivelor care încălzesc tutunul. Urmează să vedem în viitor și impactul noilor dispozitive intrate pe piata recent”, a  scris Arafat.

Medicul Dan Grigorescu: Arafat își găsește de lucru pe subiecte care nu au legătură cu fișa postului

Medicul Dan Grigorescu, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică de la Spitalul Judetean Braşov, spune însă că Raed Arafat ”îşi găseşte de lucru pe subiecte care nu au nicio legătură cu fişa postului”.

Foto: Facebook Dan Grigorescu

„Primul semn al faptului că un funcționar public nu își mai găsește (și, evident, nici nu-și mai merită) locul în funcția pentru care e plătit, e acela că își găsește de lucru pe subiecte care nu au nicio legătură cu "fișa postului".  Altfel spus, se "află în treabă" aiurea. Într-o astfel de paradigmă s-a plasat (și nu pentru prima dată în ultimul timp) Raed Arafat, abordând "marea problemă" a folosirii țigărilor electronice. Hai să vedem dacă am (sau nu) dreptate!

Raed Arafat e sub-Secretar de Stat în Ministerul de Interne. Conduce DSU (Departamentul de Situații de Urgență). Păi e acest nou tip de fumat o "situație de urgență"? Nu e! E o problemă de "interne"? Nu e! Ajung acești fumători în situația de a avea nevoie să fie descarcerați, resuscitați, transportați cu SMURD-ul (auto sau aero) la Unitățile de Primiri Urgențe din marile spitale? Nu au! Au deci ceva în comun cu DSU? Nu au!”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Acesta se întreabă de ce secretarul de stat nu se ocupă de rezolvarea unor probleme grave ale sistemului de sănătate românesc, care are nevoie de construcția de noi spitale, de reorganizarea pe noi baze asistenței medicale de bază, de rezolvarea crizei medicamentelor. „Simpla "concluzie" personală a domnului Arafat, aceea că "trebuie acționat de urgență" pentru stoparea proliferării unui fenomen realmente periferic din societatea românească actuală, nu îi dă acestuia niciun drept să piardă vremea pe banii contribuabililor cu false probleme și sarcini auto-inventate! Pentru că, dacă în grija DSU ar intra toate situațiile în care trebuie acționat de urgență, stau și mă întreb de ce nu își asumă domnul "eternizat în zona guvernamentală" enunțarea și (mai ales!) rezolvarea problemei construirii de noi spitale, a reorganizării pe noi baze a asistenței medicale primare sau a crizelor succesive de medicamente esențiale. Asta ca să amintesc doar "lista scurtă" a urgențelor din domeniul sănătății publice... Evident că domnul Arafat ne va spune că aceste grave probleme sunt de competența Ministerului Sănătății și al DSP-urilor din județe. Ar avea și dreptate! Cum și eu am atunci dreptate dacă îi recomand lui R.A. să-și vadă de treburile lui, alea pentru care e plătit. Le-o fi rezolvat pe toate? Sau a primit sarcină de la doamna ministru Carmen Dan să "iasă puțin în față" cu subiecte pozitive, doar-doar le va mai estompa altora implicarea reală în rezolvarea problemelor din "lista mult prea lungă" a sănătății?”, a scris Dan Grigorescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred ca domnul doctor e mai supărat pe Arafat pentru războiul cu medicii care lucrează la stat și privat in același timp
    • Like 0
  • arafat vorbeste mai nou ca un ministru al sanatatii....asta cu tigarile e una, dar discutia cu medicii care sa aleaga privat - stat e chiar atribut de ministru.....cred ca el si ministra-si paseaza unul altuia subiecte.....pt ministra asta-i bine, arafat are autoritate si notorietate...dna n-are decat sa se foloseasca de ele
    • Like 0
  • Sami check icon
    Acum îl întreb si eu pe domnul Dan Grigorescu:Ce legătură este intre țigările electronice și Chirurgia Plastica?Ce legătură este intre sistemul de urgenta și Chirurgia Plastica?Ce legătură intre conducerea Ministerului de Interne și Chirurgia Plastica?Nu cumva chiar domnia sa "se afla în treaba aiurea"?Sau de fapt e afectat direct de propunerea domnului Arafat ca medicii sa fie obligați sa aleagă intre sectorul public și cel privat?
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult