Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Semințele mâniei. Domnule Florin Cîțu, înțelegeți de ce lucrurile au scăpat de sub control?

Semințele din Piață

Foto: Bogdan Ioan Buda

Excelența voastră, domnule prim-ministru,

Alexandru Nicolae mă numesc, sunt profesor la Universitatea din București și cercetător la Academia română. Am un doctorat de la Universitatea din Cambridge și Universitatea din București și, între altele, am fost profesor la MIT pentru o perioadă. Am făcut acest mic istoric personal nu ca să mă laud, ci ca să înțelegeți de ce am fost extrem de entuziasmat când ați fost propus și ați devenit prim-ministru: cineva educat în America trebuie să gândească și să acționeze altfel, altfel decât politicianul mioritic care se trage direct din Partidul Comunist Român.

Selecția oamenilor din Guvern a fost prima dezamăgire, dar am sperat că sub o conducere înțeleaptă lucrurile vor merge. Între altele, mi se pare foarte ciudat că oameni extrem de bine pregătiți nu au loc, nici măcar ca tehnicieni, în poziții guvernamentale de decizie; deși eu nu sunt politician, înțeleg cum funcționează jocul politic de selecție a cadrelor – și totuși, parcă puțină competență în domeniu ar fi necesară...

Dar nu despre asta vă scriu acum, acum vă scriu strict despre criza profunda în desfășurare în țară. Nu știu dacă ați observat, dar lucrurile au cam scăpat de sub control. Și au scăpat de sub control fix din vina voastră, a Guvernului României. Scurt și la obiect, mi se pare inadmisibil că nu puteți:

(1) Să veniți cu un set de măsuri coerente pentru stoparea răspândirii virusului. Sincer, îi înțeleg pe oamenii ăia care au protestat azi noapte: păi cum, tu Guvern, îmi reduci drastic programul de la magazine și programul de ieșit din casă atunci când (a) bubuie toate cluburile de fițe din București, de seara până în zori și (b) doar să ai orbul găinilor și să nu vezi cum stau oamenii ca sardinele în localurile din Centrul Vechi, de pe Decebal, Dacia, de oriunde vezi local deschis. Eu încerc să îmi scot copilul de 2 ani zilnic la plimbare, după-amiaza; vă invit la o scurtă plimbare (nu vă țin mai mult de o jumătate de oră) ca să vedeții cu ochii dvs. cam cum arată orașul București. Vă garantez că veți ajunge să fiți de acord cu mine că măsurile propuse de Guvern n-au nimic a face cu combaterea răspândirii virusului. Au, mai degrabă, a face cu enervarea oamenilor. N-ar fi mai bine oare: (a) ca magazinele să fie deschise cât mai mult ca să nu se aglomereze, (b) să scoateți toate forțele de ordine (poliție, jandarmerie, poliție locală și chiar și armată) pe stradă, să patruleze și să închidă imediat orice instituție care nu respectă regulile sanitare; de exemplu, stau oamenii înghesuiți unul în altul în restaurant: l-ai închis pe loc; sunt mai mult de X persoane în magazin: l-ai închis pe loc. Și așa mai departe. Eu înțeleg că urmați niște recomandări OMS, dar Guvernele rămân suverane și ar trebui să ia măsuri adaptate locului. (Între altele, nu mai zic că tot dezmățul de care vorbesc mai sus este o palmă pe obrazul oamenilor obișnuiți care respectă toate regulile, oricât de absurde: adică eu stau în casă vineri seara de la 8 când e lumină afară, nu-mi pot scoate copilul în parc, iar cluburile din Herăstrău duduie?! Chiar nu vede și nu aude nimeni? Zău așa, asta nu e o palmă, e chiar o flegmă!)

(2) Să comunicați. Există comitete și comisii, există miniștri, secretari de stat și multe alte autorități de diverse niveluri. Însă nu există nicio persoană care să iasă la televizor, într-o conferință de presă mai lungă (nu într-un interviu luat pe genunchi în stradă) care să explice coerent și cu cuvinte simple ce se întâmplă. Asumați-vă dvs. rolul acesta. Luați medici și biologi și pregătiți un material coerent pe care apoi să-l citiți cu calm de pe prompter. Ronald Reagan era actor, nu politician de meserie și uite ce bine reușea să vorbească cu poporul său. 

(a) Explicați faptul că avem a face cu un virus foarte versatil; unii își pierd gustul și mirosul, alții mor (știu frați care au avut această soartă). 

(b) Explicați faptul că vaccinarea ne poate ajuta să ne imunizăm cât mai mulți până la o formă de imunitate colectivă și să reintrăm într-o oarecare normalitate. Dați exemple, arătați ce se întâmplă în Anglia și în Israel, care se pregătesc de relaxare reală; proiectați în timpul conferinței de presă 2 minute dintr-o știre de la BBC (cu subtitrări adăugate) care ne arată cum mortalitatea aproape a dispărut integral la categoriile de populație care s-au vaccinat. 

(c) Explicați ce este cu vaccinurile, cum funcționează, ce efecte pot avea etc. 

(d) Explicați faptul că distanțarea fizică este necesară, însă veniți cu un set de măsuri coerente de distanțare, nu cu ambrambureli de tipul nu mai ieșim din casă vinerea, sâmbăta, duminica după 8 seara. Și așa mai departe.

Dacă faceți toate acestea, vă veți putea permite apoi să-i catalogați pe o parte a celor care nu respectă regulile ca teroriști. Momentan nu aveți acest drept. Încrederea nu se câștigă cu o postare pe zi pe Facebook la RO-Vaccinare. Vă mirați că Șoșoacă și falși profeți de tipul doctoriței Groșan câștigă teren și fac morți după morți? Vor continua să o facă și sunteți direct responsabili, voi, Guvernul României, pentru că nu sunteți capabili să propuneți un set de măsuri coerente și să le comunicați cum trebuie. Și cel mai tare mi-e ciudă de faptul că există în țara noastră oameni de meserie care vă pot ajuta: doctorul Cherecheș a plecat (destul de scârbit din câte se pare); doctorului Vasi Rădulescu, care face educație medicală gratuit de atâta vreme, nu i-a cerut nimeni vreo părere. Și lista poate continua.

În țara mea, de când mă știu, trăiesc într-un coșmar al lucrurilor făcute pe genunchi. Pe genunchi se face totul de când mă știu, de la 16-17 ani, vârsta la care fiecare dintre noi dezvoltă o conștiință civică reală și înțelege lumea în care trăiește. Mi-am început scrisoarea spunând că sper că un om educat în America (alături de oamenii noi din politică) va schimba paradigma. Și încă sper, dar viitorul mi se pare din ce în ce mai sumbru.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Si in alte tari masurile sunt oarecum similare. Nu sunt ai nostri diferiti. Au enumerat aseara la Digi24 lista de masuri din Franta, Belgia, UK, Polonia, etc....Unele tari sunt mult mai drastice. Peste tot, propaganda Rusiei isi bate joc de masuri si incita prostii la revolta, pentru a sabota increderea oamenilor in autoritatea statului. Deci, orice ar face guvernul Catu, CU REAUA VOINTA A OPOZITIEI PRO-RUSE, e interpretat a fi ridicol!!! E vorba de reavointa si perfidie aici!!!!
    • Like 2
  • Ar trebuie sa vina jandarmeria cu supa calda.
    • Like 1
  • Sunteti un idealist adorabil. Va asteptati ca UN om scolit in SUA sa poata schimba ceva? Toti cei de langa el de unde vin? Din garda veche, comunista.
    • Like 0
  • Domnul Nicolae are dreptate in parte si cred ca este foarte nervos pentru un motiv bine definit . O parte din restrictii nu-si au rostul pentru esantionul oamenilor de bun simt. In acelasi timp am vazut tari mai evoluate si mai organizate decat Romania , cu un sistem medical mult mai pregatit , care au apelat la solutii mult mai drastice.
    Romania a trecut excelent prin aceasta pandemie , comparativ cu resursele umane si materiale de care dispune. Si as vrea sa spun ca daca sunt aproape sigur de ceva , sunt de faptul ca acest merit nu-i revine nici domnului Nicolae si nici celor din strada.
    Eu traiesc si muncesc de 25 de ani in Canada am 50+ , la aceasta ora nu sunt vaccinat si nici nu am o perspectiva clara cand voi fi. Pe langa asta , platesc anual taxe personale cu 6 cifre. De mai bine de un an, nu pot pleca intr-un concediu afara, fara perspectiva de a sta carantinat intr-un hotel 2 saptamani cu familia , la niste preturi piperate platite tot de mine. Asta in conditiile in care rata de infectare este semnificativ mai mica decat in Romania, dar cu un numar de decese asemanator.
    Toti amicii mei din Romania sunt vaccinati si o mare parte din ei, chiar cu al doilea vaccin.
    Asa ca fara patima si rautate , as putea sa-i spun autorului acestui articol , ca nu prea este ancorat in realitate.
    Ceea ce cred ca o sa fie si mai dezamagitor, este rezultatul demersului domniei sale. Se vor agata de acest demers , o haita de oportunisti care nu au legitimitatea dansului. Vorba lui Boethius , stie dansul la ce ma refer...
    • Like 5
    • @ Radu Bogdan
      Pe fond se pare ca domnul este frustrat ca nu a fost cooptat la guvernare,desi este ultracompetent,dupa parerea dansului!Poate il informeaza “colegii” de la MIT cum a reusit administratia romana,cu sau fara dl.Citu sa mentina rata deceselor Covid la cca.1200 decese/mil.populatie in timp ce in State este peste 1900,iar prin UE sunt rate intre 1600 si 2100 in tari in care s-a investit de zeci de ori mai mult decat in sistemul medical romanesc!Altfel e plina massmedia de bagatori de seama frustrati care nu au luat o decizie concreta in administratie in viata lor,dar isi dau cu parerea de pe tusa.De altfel cel mai bun e exemplu in acest sens este incoerenta si balbaielile ministrilor USR foarte activi si competenti cand erau in afara guvernului,dar ezitanti si razgandaci acum cand sunt la butoane!
      • Like 6
    • @ Arthur Chivulescu
      check icon
      Hop și rumīnul sadea cu al lui proces de intenție...
      De citit, a citit, dar de priceput... a priceput tot ce-a vrut el!
      • Like 2
  • "Mi-am început scrisoarea spunând că sper că un om educat în America (alături de oamenii noi din politică) va schimba paradigma. Și încă sper, dar viitorul mi se pare din ce în ce mai sumbru." Sunt romani cu studii in Romania care ar putea decide pentru un viitor mai bun inclusiv pentru masuri exigente ce pot stopa virusul. Din nefericire, exemplele inserate ii tin intr-o continua umbra. Poate ca este util din istoria pandemiilor: " Claret, spunea că „orice măsură” care a fost descrisă drept „exagerată se va dovedi ulterior insuficientă”.
    • Like 2
  • profun check icon
    Domnule Nicolae, nu ÎI este așa de ușor dlui. Cîțu să calmeze societatea.

    Pare să fie incapabil să comunice normal. Se demascase încă de când era mult mai jos, însă de când a fost învestit ministru și până azi, când este în „capul trebii” lucrurile s-au deteriorat în și mai mare măsură.

    Acum nu îi apasă imaginea publică doar expresiile ciocoiești și obraznice, lipsite de orice respect și empatie pentru cei cărora le-a afectat, la propriu, viața de zi cu zi, ci ȘI totala lipsă de rezultate pozitive în TOATE activitățile publice în care a fost implicat.

    În delirul său, în care se-neacă la fiecare sfârșit de frază, Cîțu a promis reveniri în „V” ale economiei și această plonjează în dezastru, cu cea mai rapidă rată de îndatorare din istorie.

    Toate acestea în condițiile în care NU pandemia l-a încurcat, așa cum se lamentează el și bocitoarele sale plătite sau credule.

    Raportul Curții de Conturi, confirmat și de statisticile UE, arată că pentru combaterea pandemiei, TOATE costurile alocate atât la nivel guvernamental cât și la nivelul UAT-urilor au fost de sub 2 miliarde de euro - adică în jur de 1% din PIB (în care sunt incluse cheltuieli cu materiale, dotări spitale, școli, șomaj tehnic, IMM-invest etc - cum spuneam, adică TOT).

    Singurele reveniri în „V” sunt în materie de ... pandemie, cu toate că cifrele sunt „coafate” și suspecte, încă dinainte de a-i fi scăpat porumbelul lui Voiculescu.

    Singurele creșteri în economie sunt cursurile principalelor monede internaționale în raport cu leul - dovada clară că s-au lămurit bine și investitorii străini, pe mâna căror incompetenți a ajuns țara.

    Cu ăsta și ăștia să te aștepți la altceva decât măsuri ilogice (și alea țipate/ scrâșnite la populația deja încordată)!? Așș!
    • Like 3
    • @ profun
      Imi pastrez parerea ca sunteti un bolsevic cu staif. Criticati amarnic de perfid. Ca si cum guvernul nu ar avea cele mai bune intentii. Ce doriti altceva decat sa vina PSD-ul la putere din nou? Ce credeti, ca vor face ei mai bine? Ei vor pune tara pe butuci, ca s-o scoata din UE si s-o "salveze" Rusia !
      • Like 6
    • @ Adriana Negruti
      profun check icon
      Aveți un limbaj și repertoriu de activistă care, indiferent despre ce se vorbește, nu este în stare să treacă mai sus de lozincile caraghioase învățate papagalicește.
      Până una-alta, 7 ani cu PSD la guvernare:
      - am fost în topul UE la creștere economică, nu codașii ei cum am ajuns cu ăștia „cu bune intenții” ... doar pentru ei și camarila lor.
      - pensia v-a crescut peste 40% și impozitul pe ea a scăzut de la 16% la 10%
      - puterea de cumpărare pentru salariați a crescut cu 39,4%
      - PIB-ul a crescut cu 33% și veniturile colectate la buget cu 38,8%

      Ai matale, le-au dus pe toate-n cădere liberă.

      PSD ne-a băgat în NATO (și are acum și al 2-lea om din conducerea alianței
      PSD a negociat si a finalizat toate capitolele pentru aderarea la UE

      Întreabă-i pe-ai matale, ei cu ce se laudă!?

      • Like 1
  • L-am citit cu voce tare. Sa vad daca e bun de discurs.
    • Like 0
  • Prim ministru Catu, suna ca un caine maidanez, nu stie pe ce lume traieste. In Romania este foarte greu sa faci fata partidului, institutiei de prim-ministru si media, presei.

    Ceea ce dumneavoastra spuneti e sf, adica science-fiction, acele probleme sunt pentru maturatori, platatori de panselute si nu in ultimul caz militieni. E departe poporul, care nu intelege lucrurile importante, MACRO-economice, si nu cele naturale, constitutionale ce decurg din dreptul vietii si al libertatii, cel al fericirii nu l-a bagat PSD-ul in Constitutie, ca nu cumva oamenii sa se bucure fara motiv.

    Si asa e Romania, pe mai multe planuri, cel internationalist, dar nu neaparat ce tine de internationala, cel nationalist, care nu tine neaparat de natiune, ci de administratie, si cel ce tine de popor, adica economia, care a trecut printr-un proces de outsourcing si e gestionata de biserica catolica, ca sa ajunga la fier vechi. Asta e.
    • Like 3
  • Gecaba Gecaba check icon
    Masurile corecte ar fi fost :magazine deschise 24/7, scoala on line sau mixta unde se poate și nu vacanta fortata, libera circulație în zonele carantinate cu respectarea masurilor anticovid și aplicarea la sânge a amenzilor unde nu se respecta masurile impuse. Acum au inflamat partea de populație care era corecta și au dat apa la moara extremiștilor.
    • Like 4
    • @ Gecaba
      Nu cred ca s a ajuns încă la inflamarea populației care era corecta, dar nici momentul acela nu e foarte departe. Cei care au ieșit in strada nu reprezinta nimic vs populația României.
      Dar da, masurile par luate pompieristic, sancțiunile sunt comice prin prisma costurilor pentru cei sancționați, iar comunicarea e zero.
      N am nimic cu Arafat, dar poate ar trebui sa apara altcineva care sa explice populației ce si cum. Frau Merkel a vărsat câteva lacrimi, Mr Biden a privit in camera cu fața lui de bunic. La noi citim mesaje pe FB si il vedem pe președinte care se refera strict la proteste și confiscarea lor politica (fapt indubitabil, dar neimportant in the big picture).
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult