Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Atenție la extremismul și violența din timpul protestelor! Vremurile riscă să devină întunecate dacă nu înțelegem câteva lucruri simple

Protest la Timișoara în fața casei lui Dominic Fritz

Foto: Imagine surprinsă la Timișoara, în fața casei lui Dominic Fritz. Inquam Photos / Cornel Putan

La Timișoara, extremiștii pichetează casa lui Dominic Fritz, publică pe internet lista vecinilor primarului și strigă la ușa lui „Să nu uiți, Herr Fritz, Timișoara nu-i Auschwitz”. Printre extremiști, mâna dreaptă a fostului primar, Nicolae Robu. Nimeni – din Guvern, din Parlament, de la Președinție – nu a condamnat această violență incalificabilă prevestitoare de lucruri foarte grave.

Tot la Timișoara, fostul ambasador Vasile Popovici avertizează că extremiștii au stabilit o listă neagră a intelectualilor de care AUR și PSD ar trebui să se ocupe când ajung la putere. O instigare la violență care lasă, în continuare, indiferentă pe toată lumea. 

Actrița Maia Morgenstern a primit amenințări explicite cu moartea din partea cuiva care se recunoaște pe sine ca simpatizant al partidului extremist AUR, cel care a confiscat pentru sine patriotismul ca puritate de neam, de sânge, de limbă, în numele căreia toți ceilalți trebuie să moară.

Același partid scoate facțiunile radicale din galeriile de fotbal la proteste în țară, ocupând curțile spitalelor unde mor oamenii la ATI, răcnind împotriva medicilor sau agresând jurnaliști.

Extremismul și violența sunt pe cale să confiște orice formă de critică a greșelilor inerente ale guvernării în vreme de pandemie. Și să le recupereze în folosul unui capital politic care răspândește ura, xenofobia, șovinismul și antisemitismul în societate.

Toate aceste sunt semne cât se poate de neliniștitoare pentru niște vremuri ce riscă să devină întunecate dacă nu vom înțelege câteva lucruri simple. Mai întâi, că la nivel de societate civilă, academică sau activistă, suntem obligați la solidaritate rapidă, vizibilă și ferma împotriva ascensiunii extremismului. Trebuie să înțelegem până nu e prea târziu că diferențele de abordare dintre noi în privința unor subiecte din agenda publică sunt irelevante în raport cu pericolul violenței fizice extremiste. Iar asta nu se poate reduce la semne formale de apreciere pe rețelele sociale, ci trebuie să se poată concretiza în forme efective de acțiune comună.

Apoi, toate instituțiile majore ale statului, Președinție, Guvern, Parlament, agenții naționale, europarlamentari, trebuie să condamne cu toată fermitatea toate aceste derapaje grave, care nu sunt mondenități, nu sunt subiecte de scandal pentru televiziuni iresponsabile, ci sunt amenințări reale la adresa fragilei democrații românești. Nu există niciun motiv pentru a economisi comunicate de presă, declarații publice, inițiative legislative, ordonanțe de urgență, orice măsuri administrative care să limiteze propagarea extremismului în societate, inclusiv pe calea promovării lui mediatice.

În sfârșit, un ultim cuvânt despre mass-media. Jurnaliștii onești din această țară au datoria de a deosebi între relatarea unei acțiuni a extremiștilor și promovarea lor. Am spus de mai multe ori că în jurul acestora trebuie să se instituie un cordon sanitar mediatic, care nu limitează libertatea de expresie, ci descurajează tocmai amenințările la adresa ei și propagarea extremismului drept o doctrină politică printre altele.

Cât îi privește pe cei lipsiți de onestitate, atât de numeroși, ei nu sunt jurnaliști, sunt mercenari și sunt complici ai extremismului, chiar dacă ei pretind altceva. Și sunt la fel de periculoși ca individul care poartă însemne naziste, care trimite scrisori de amenințare cu moartea sau care amenință o jurnalistă în direct.

Solidaritate cu Dominic Fritz!

Solidaritate cu Maia Morgenstern!

Solidaritate cu Vasile Popovici!

Solidaritate cu Ioana Ciurlea!

Solidaritate cu medicii și asistenții agresați verbal de extremiști!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, de la AUR te poti astepta la orice, sunt atat de redusi mintal, de aia sunt si violenti, ca nu stiu altceva, nu stiu despre decenta, despre dialog, despre ratiune, despre infranare.... AUR = BALAUR. Problema e ca in spatele AUR se regrupeaza partidul comunistoid zis PSD.
    • Like 1
    • @ andreea dragusin
      NU voi intelege nici o data acei ,extremisti aur--olaci , care dupa ce au ajuns ,putin la putere ,,NU au facut NIMIC ,util ptr. societate .
      ---In afara de , instigare ,nerespectare normelor simple de comportare ,asa ca orice cetatean ,normal la cap ,nu au facut nimic altceva .
      --sosoaca,, care au anulat-o din grupul extremist,, la fel se comporta pana si in Parlament ,
      --Parca ,,a tunat si i-a adunat. !! Unul mai nebun decat celalalt,, simion ,,tanasa ,, tarziu ,,dupa cum se vede nici ,numele nu este normal ?
      • Like 0
  • Absolut, si ar trebui sa vina jandarmeria cu supa calda.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult