Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Și clujenii au refăcut steagul UE

Steagul Uniunii Europene la Cluj

(Foto: Marcel Pirosca)

De o lună încoace știu exact ce fac duminica seara.

După ce am intrat în a patra săptămână de proteste începusem să mă obișnuiesc cu gândul că aceasta va fi o luptă de lungă durată, poate chiar una ce va dura ani de zile.

Asta a fost acum trei săptămâni. Săptămâna aceasta urma să se formeze steagul UE în București, idee preluată și în Cluj. Undeva pe la mijlocul ei am făcut o mică repetiție cu poziția steagurilor în piață, însă multe piese din puzzle lipseau. Nu știam câți oameni vor veni și dacă își vor aduce colile albastre. 

Câțiva dintre noi ne-am implicat mai mult, iar eu m-am trezit duminică la amiază cumpărând coli albastre pentru cei ce nu vor avea și căutând în contratimp o locație cu vedere asupra pieței. Din fericire, am găsit-o pe ultima sută de metri, chiar înainte să apară lumea. Seara, oamenii strânși începeau să se pună în pozițiile repetate, iar portavocea din piață îi anunța că trebuiau să se întoarcă toți spre poziția mea.

E foarte interesant să îți facă atâția oameni cu mâna, oameni care știu exact ce se întâmplă și înțeleg efortul colectiv. E un sentiment ce va rămâne cu mine mult timp. Stelele s-au poziționat, luminile telefoanelor s-au aprins și din mozaicul de puncte albastre se formează steagul Uniunii Europene!

(Foto: Marcel Pirosca)

Dorința celor prezenți e să transmită un mesaj clar guvernanților de la București încotro își doresc să se îndrepte țara noastră. După 27 de ani suntem încă la începutul exercițiului democratic în România, însă știm încotro vrem să mergem! Demnitatea umană, funcționarea justiției și respectarea legii nu mai sunt doar idei abstracte, ci lucruri pentru care suntem dispuși să ieșim cu lunile în stradă dacă e nevoie.

Mulți dintre participanți sunt umblați prin lume și au un termen de comparație. Știu că lucrurile pot fi făcute și altfel, mult mai bine. Iar dacă se poate altundeva, de ce nu s-ar putea și aici? Totul ține doar de mentalul și mentalitatea noastră. Ei sunt dispuși să fie cei care încet, încet vor provoca schimbarea societății. Pentru ei și pentru mine nu mai este cale de întoarcere și nu plecăm nicăieri. Vom ieși în stradă atât cât va fi necesar.

Clujul, împreună cu Bucureștiul și alte orașe, rezistă de o lună de zile și va rezista în continuare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cine organizeaza chestiile astea cu steagu UE, cu steagu rom, cu luminite.... protest naturel si autentic a fost cand a iesit fiecare ca eram suparati ca au dat ordonanta noaptea ca hotii, de cand au iesit aia din guvern si au zis ca dupa 10 zile de protest renunta la ordonanta mi se pare ca protestul e sustinut artificial, oricum numarul a scazut dramatic.
    • Like 0
    • @ Ivan Matei
      pentru Ivan: OUG13 a fost picatura care a umplut paharul. Acum ca au retras OUG13 nu inseamna ca paharul e gol si ca furtul s-a oprit. Eu si cei pe care ii cunosc si ies in strada o facem pentru ca dorim sa apartinem culturii si valorilor EUROPENE si nu vrem sa devenim o satrapie asiatica. Sper ca e suficient de clar sa intelegi de ce iesim in continuare si de ce respectam steagul UE.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult