Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Și clujenii au refăcut steagul UE

Steagul Uniunii Europene la Cluj

(Foto: Marcel Pirosca)

De o lună încoace știu exact ce fac duminica seara.

După ce am intrat în a patra săptămână de proteste începusem să mă obișnuiesc cu gândul că aceasta va fi o luptă de lungă durată, poate chiar una ce va dura ani de zile.

Asta a fost acum trei săptămâni. Săptămâna aceasta urma să se formeze steagul UE în București, idee preluată și în Cluj. Undeva pe la mijlocul ei am făcut o mică repetiție cu poziția steagurilor în piață, însă multe piese din puzzle lipseau. Nu știam câți oameni vor veni și dacă își vor aduce colile albastre. 

Câțiva dintre noi ne-am implicat mai mult, iar eu m-am trezit duminică la amiază cumpărând coli albastre pentru cei ce nu vor avea și căutând în contratimp o locație cu vedere asupra pieței. Din fericire, am găsit-o pe ultima sută de metri, chiar înainte să apară lumea. Seara, oamenii strânși începeau să se pună în pozițiile repetate, iar portavocea din piață îi anunța că trebuiau să se întoarcă toți spre poziția mea.

E foarte interesant să îți facă atâția oameni cu mâna, oameni care știu exact ce se întâmplă și înțeleg efortul colectiv. E un sentiment ce va rămâne cu mine mult timp. Stelele s-au poziționat, luminile telefoanelor s-au aprins și din mozaicul de puncte albastre se formează steagul Uniunii Europene!

(Foto: Marcel Pirosca)

Dorința celor prezenți e să transmită un mesaj clar guvernanților de la București încotro își doresc să se îndrepte țara noastră. După 27 de ani suntem încă la începutul exercițiului democratic în România, însă știm încotro vrem să mergem! Demnitatea umană, funcționarea justiției și respectarea legii nu mai sunt doar idei abstracte, ci lucruri pentru care suntem dispuși să ieșim cu lunile în stradă dacă e nevoie.

Mulți dintre participanți sunt umblați prin lume și au un termen de comparație. Știu că lucrurile pot fi făcute și altfel, mult mai bine. Iar dacă se poate altundeva, de ce nu s-ar putea și aici? Totul ține doar de mentalul și mentalitatea noastră. Ei sunt dispuși să fie cei care încet, încet vor provoca schimbarea societății. Pentru ei și pentru mine nu mai este cale de întoarcere și nu plecăm nicăieri. Vom ieși în stradă atât cât va fi necesar.

Clujul, împreună cu Bucureștiul și alte orașe, rezistă de o lună de zile și va rezista în continuare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cine organizeaza chestiile astea cu steagu UE, cu steagu rom, cu luminite.... protest naturel si autentic a fost cand a iesit fiecare ca eram suparati ca au dat ordonanta noaptea ca hotii, de cand au iesit aia din guvern si au zis ca dupa 10 zile de protest renunta la ordonanta mi se pare ca protestul e sustinut artificial, oricum numarul a scazut dramatic.
  • Like 0
  • @ Ivan Matei
   pentru Ivan: OUG13 a fost picatura care a umplut paharul. Acum ca au retras OUG13 nu inseamna ca paharul e gol si ca furtul s-a oprit. Eu si cei pe care ii cunosc si ies in strada o facem pentru ca dorim sa apartinem culturii si valorilor EUROPENE si nu vrem sa devenim o satrapie asiatica. Sper ca e suficient de clar sa intelegi de ce iesim in continuare si de ce respectam steagul UE.
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult