Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Și clujenii au refăcut steagul UE

Steagul Uniunii Europene la Cluj

(Foto: Marcel Pirosca)

De o lună încoace știu exact ce fac duminica seara.

După ce am intrat în a patra săptămână de proteste începusem să mă obișnuiesc cu gândul că aceasta va fi o luptă de lungă durată, poate chiar una ce va dura ani de zile.

Asta a fost acum trei săptămâni. Săptămâna aceasta urma să se formeze steagul UE în București, idee preluată și în Cluj. Undeva pe la mijlocul ei am făcut o mică repetiție cu poziția steagurilor în piață, însă multe piese din puzzle lipseau. Nu știam câți oameni vor veni și dacă își vor aduce colile albastre. 

Câțiva dintre noi ne-am implicat mai mult, iar eu m-am trezit duminică la amiază cumpărând coli albastre pentru cei ce nu vor avea și căutând în contratimp o locație cu vedere asupra pieței. Din fericire, am găsit-o pe ultima sută de metri, chiar înainte să apară lumea. Seara, oamenii strânși începeau să se pună în pozițiile repetate, iar portavocea din piață îi anunța că trebuiau să se întoarcă toți spre poziția mea.

E foarte interesant să îți facă atâția oameni cu mâna, oameni care știu exact ce se întâmplă și înțeleg efortul colectiv. E un sentiment ce va rămâne cu mine mult timp. Stelele s-au poziționat, luminile telefoanelor s-au aprins și din mozaicul de puncte albastre se formează steagul Uniunii Europene!

(Foto: Marcel Pirosca)

Dorința celor prezenți e să transmită un mesaj clar guvernanților de la București încotro își doresc să se îndrepte țara noastră. După 27 de ani suntem încă la începutul exercițiului democratic în România, însă știm încotro vrem să mergem! Demnitatea umană, funcționarea justiției și respectarea legii nu mai sunt doar idei abstracte, ci lucruri pentru care suntem dispuși să ieșim cu lunile în stradă dacă e nevoie.

Mulți dintre participanți sunt umblați prin lume și au un termen de comparație. Știu că lucrurile pot fi făcute și altfel, mult mai bine. Iar dacă se poate altundeva, de ce nu s-ar putea și aici? Totul ține doar de mentalul și mentalitatea noastră. Ei sunt dispuși să fie cei care încet, încet vor provoca schimbarea societății. Pentru ei și pentru mine nu mai este cale de întoarcere și nu plecăm nicăieri. Vom ieși în stradă atât cât va fi necesar.

Clujul, împreună cu Bucureștiul și alte orașe, rezistă de o lună de zile și va rezista în continuare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cine organizeaza chestiile astea cu steagu UE, cu steagu rom, cu luminite.... protest naturel si autentic a fost cand a iesit fiecare ca eram suparati ca au dat ordonanta noaptea ca hotii, de cand au iesit aia din guvern si au zis ca dupa 10 zile de protest renunta la ordonanta mi se pare ca protestul e sustinut artificial, oricum numarul a scazut dramatic.
  • Like 0
  • @ Ivan Matei
   pentru Ivan: OUG13 a fost picatura care a umplut paharul. Acum ca au retras OUG13 nu inseamna ca paharul e gol si ca furtul s-a oprit. Eu si cei pe care ii cunosc si ies in strada o facem pentru ca dorim sa apartinem culturii si valorilor EUROPENE si nu vrem sa devenim o satrapie asiatica. Sper ca e suficient de clar sa intelegi de ce iesim in continuare si de ce respectam steagul UE.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult