Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Și clujenii au refăcut steagul UE

Steagul Uniunii Europene la Cluj

(Foto: Marcel Pirosca)

De o lună încoace știu exact ce fac duminica seara.

După ce am intrat în a patra săptămână de proteste începusem să mă obișnuiesc cu gândul că aceasta va fi o luptă de lungă durată, poate chiar una ce va dura ani de zile.

Asta a fost acum trei săptămâni. Săptămâna aceasta urma să se formeze steagul UE în București, idee preluată și în Cluj. Undeva pe la mijlocul ei am făcut o mică repetiție cu poziția steagurilor în piață, însă multe piese din puzzle lipseau. Nu știam câți oameni vor veni și dacă își vor aduce colile albastre. 

Câțiva dintre noi ne-am implicat mai mult, iar eu m-am trezit duminică la amiază cumpărând coli albastre pentru cei ce nu vor avea și căutând în contratimp o locație cu vedere asupra pieței. Din fericire, am găsit-o pe ultima sută de metri, chiar înainte să apară lumea. Seara, oamenii strânși începeau să se pună în pozițiile repetate, iar portavocea din piață îi anunța că trebuiau să se întoarcă toți spre poziția mea.

E foarte interesant să îți facă atâția oameni cu mâna, oameni care știu exact ce se întâmplă și înțeleg efortul colectiv. E un sentiment ce va rămâne cu mine mult timp. Stelele s-au poziționat, luminile telefoanelor s-au aprins și din mozaicul de puncte albastre se formează steagul Uniunii Europene!

(Foto: Marcel Pirosca)

Dorința celor prezenți e să transmită un mesaj clar guvernanților de la București încotro își doresc să se îndrepte țara noastră. După 27 de ani suntem încă la începutul exercițiului democratic în România, însă știm încotro vrem să mergem! Demnitatea umană, funcționarea justiției și respectarea legii nu mai sunt doar idei abstracte, ci lucruri pentru care suntem dispuși să ieșim cu lunile în stradă dacă e nevoie.

Mulți dintre participanți sunt umblați prin lume și au un termen de comparație. Știu că lucrurile pot fi făcute și altfel, mult mai bine. Iar dacă se poate altundeva, de ce nu s-ar putea și aici? Totul ține doar de mentalul și mentalitatea noastră. Ei sunt dispuși să fie cei care încet, încet vor provoca schimbarea societății. Pentru ei și pentru mine nu mai este cale de întoarcere și nu plecăm nicăieri. Vom ieși în stradă atât cât va fi necesar.

Clujul, împreună cu Bucureștiul și alte orașe, rezistă de o lună de zile și va rezista în continuare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cine organizeaza chestiile astea cu steagu UE, cu steagu rom, cu luminite.... protest naturel si autentic a fost cand a iesit fiecare ca eram suparati ca au dat ordonanta noaptea ca hotii, de cand au iesit aia din guvern si au zis ca dupa 10 zile de protest renunta la ordonanta mi se pare ca protestul e sustinut artificial, oricum numarul a scazut dramatic.
  • Like 0
  • @ Ivan Matei
   pentru Ivan: OUG13 a fost picatura care a umplut paharul. Acum ca au retras OUG13 nu inseamna ca paharul e gol si ca furtul s-a oprit. Eu si cei pe care ii cunosc si ies in strada o facem pentru ca dorim sa apartinem culturii si valorilor EUROPENE si nu vrem sa devenim o satrapie asiatica. Sper ca e suficient de clar sa intelegi de ce iesim in continuare si de ce respectam steagul UE.
   • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult