Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Europa ne-a văzut: reacțiile presei internaționale la steagul UE făcut de protestatari în Piața Victoriei

Presa străină scrie despre steagul Uniunii Europene făcut duminică de miile de protestatari din Piața Victoriei.

Reuters relatează că duminică aproximativ 3.000 - 5.000 de persoane s-au adunat în fața sediului guvernului, cerând demisia unui executiv în care ei spun că nu pot avea încredere. 

La ora 21 ora locală protestatarii au ridicat deasupra capetelor bucăți de hârtie albastră și galbenă și au aprins lanternele telefoanelor mobile pentru a forma un gigant steag al Uniunii Europene. Reuters amintește că la protestele anterioare din această lună manifestanții au format steagul românesc și menționează că mii de oameni au protestat și în alte orașe din toată România.

Reuters amintește și de steagul României făcut de protestatari în urmă cu 2 săptămâni în același loc.

(Foto captura Daily Mail/AP)

Și Associated Press, preluată de Daily Mail, scrie despre steagul UE format de potestatari români duminică, adăugând că ei au strigat „Demisia!" și „Hoții".

Presa străină, cu ochii pe România

Presa străină acordă, de o lună, încoace spații ample protestelor din România. Încă de la începutul manifestațiilor de stradă, jurnaliștii străini au identificat corect scopul lor, spre deosebire de multe media românești care vorbeau de „război civil” sau de proteste manevrate politic. 

Aflați mai mult:

Tonul articolelor din presa de afară este de admirație pentru aceste manifestări care pun în discuție principii morale, cum ar fi justiție, dreptate, egalitate în fața legii, presă independentă etc.

„Ce înseamnă să protestezi ca un român?” se întreabă Washington Post, care remarcă umorul și creativitatea protestelor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Protestatarii nu au voie sa ceara demisia guvernului. pentru ca acest guvern a primit votul de incredere al majoritatii . este guvernul propus de partidul politic castigator al alegerilor.a cere demisia acestui guvern, inseamna potrivit legii constitutionale o rasturnare a puterii liber alese de popor, adica mai pe romaneste lovitura de stat. fapt imbucurator pentru presa straina, pentru multinationale, pentru cei ce nu vor o romanie stabila. apromova rasturnarea guvernului, prin mijloace media, incluzand spatiul republican inseman complicitate la lovitura de stat. ceea ce va atrage un sentiment foarte placut din partea cititorilor.[presupun.
    deci daca, presa straina a scris, reuters a relatat, dayli mail a scris, associated press a scris, a preluat, bla,bla bla, asta nu inseamna in mod neaparat ca noi trebuie sa ne supunem. si daca d-na loredana voiculescu tot icearca sa ne dirijeze opiniile in directia pe care dumneaei sau cei de deasupra constiintei dumneaei ,dicteaza, aflati cu surprindere ca noi nu va impartasim punctul de vedere, din motive pe care le cunoasteti sau se presupune ca le intuiti. asadar, calculati va rog veridicitatea relatarilor dv. si puterea acestora de a influenta opinia publica inainte de a irosi spatiul si a pierde cititori. multumesc tare mult ptr. ceea ce dv numiti intelegere.
    • Like 0
    • @ adam gigi kiss
      Cum sa nu demisioneze un partid care strânge toți penalii toți cei cu mandate penale și care vor sa scoată din închisoare pe toți cei care și-au făcut averi pe spinarea poporului? De ce nu scot din închisoare pe cei care au furat i găină sau o bucata de pâine să aibă ce ea la copii să mănânce sau să aibă ei. Ei de lăfăie pe banii noștri în vacanțe din stațiuni de lux, noi nu ne permitem o vacanta la marea Neagra.
      • Like 0
  • Sunt in Germania,dar sunt cu gandul alturi de mnifestantii care le-a ajuns cutitul la.os
    • Like 1
  • check icon
    Pe când harta României făcută din lego? Sau elefanţi invizibili conturaţi din leduri?
    Este bine să ştii şi când să te opreşti, să nu arunci derizoriu ceea ce s-a construit cu suflet.
    • Like 2
    • @
      Ionut Ch Ionut Ch check icon
      Consideri ca a lumina steagul UE pentru a atrage atentia UE catre ceea ce se intampla in Romania este un gest derizoriu?
      • Like 0
    • @
      Pai, ce-ai vrea tu sa facă Dragos...?!? Sa, înceapă sa bata din palme...? Ca Dragnea tot pe tron e încă și acun...! Daca pleacă cu toți acasă și nu se mai strâng pe strada... - atunci, la ce le-a folosit toată munca depusa pana acum... și lupta, și SUFLETUL... - asa, cum spui si tu...?!?
      • Like 0
    • @ Livio Ghemis
      check icon
      Răspunsul este valabil şi pentru Ionut Ch.

      Nu, protestele trebuie să continuie, mai ales acum când, se pare, cu ajutorul Curţii Constituţionale, se va consfinţi abuzul.

      Dar dacă am făcut "Revoluţia luminii" şi Tricolorul, OK şi steagul UE, cred că este destul ca imagistică. Altfel, protestul va ajunge în derizoriu. Mai urmează străchini şi ii cu #rezist, icoane şi ştergare cu #noapteacahotii şi manele OUG13 ca tacâmul să fie complet.

      Cred că aţi înţeles ce vreau să spun. Graniţa dintre buna intenţie şi ridicol este subţire, se trece foarte uşor. În momentul în care va fi cool să te duci în piaţă şi va fi funny să faci un steag din bliţurile telefoanelor, înseamnă că am îngheţat degeaba. Iar unora le-ar conveni de minune.
      • Like 0
    • @
      Bun, în mare... sunt de acord cu tine.
      Dar, ca următoare 'mișcare' (mutare)... tu, unul... ce.ai sugera...?!?
      Ca, dacă stam stram... si, judecam drept... mișcările sunt cam limitate.
      Frenezia, și energia turbata... s-au cam dus...! E prea târziu sa se aplice 'intrări fortate'. Din pacate, Dr. Hemoroizi Cauza, Liviu Dragnea... tine cu dintii de ciolan! Ce-ar mai putea romanii cu conștiința sa faca? Trebuie sa recunoastem... - din păcate, nu prea multe...!
      Asa ca, considera 'jocul de lumini' (în care se include și steagul UE)... doar, un joc de scena... in lipsa de altceva mai bun.
      • Like 0
  • Romanul a fost si ramane poet, Romanul a rabdat pana nu a mai putut,dar cand s a ridicat a stiut ce vrea,felicit tineretul tarii ,sunt decisi si consegventi merita tot binele din lume SUCCES
    • Like 2
  • E trist ,ca o lume intreaga este alaturi de noi.Ei ne dau dreptate pt iesirile in strada ,pt faptul ca vrem ca legile sa fie corecte pt toti si sa nu favoriseze infractori.E trist ca actualul guvern crede ca poporul este prost si nu intelege scopurile lor murdare.Ei oare cred ca noi suntem chiar asa naiv sa mai avem incredere in ei?Acest guvern este rusinea Romaniei,au murdarit frumusetea acestui popor brav.Noi poporul trebuie sa ii dam in judecata pt ororile comise asupra cetatenilor,pt umilinta si mai grav pt imaginea proasta care au aruncat-o asupra unui popor.

    • Like 0
  • Cred ca suntem cel mai inventiv popor.BRAVO !
    • Like 2
    • @ Aurica Onofrei
      Da, Aurica draga... - asa e...!
      Noi, romanii... am inventat foamea și mersul pe jod... noi, am inventat și apa calda și am făcut gaura în macaroane... si, tot noi... am ascuțit ovăzul și am pus coada la pruna...!
      TRAIASCA ROMANIA!
      • Like 1
  • Uite cum descoperi mândria de a fi român, fără indicația lui Ponta, Puric, Academia, văzând aceste imagini fenomenale din Piața Victoriei, identificându-te cu ele și cu ideile participanților, felicitări, renaștem prin noi înșine!
    • Like 7


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult