
foto Inquam Photos / George Călin
La revoluție aveam douăzeci de ani, așa că am prins puțin din anii grei în care țara făcea sacrificii imense pentru a plăti datoria externă. Am prins magazinele goale, cozile imense la lapte și carne. Ceea ce îmi amintesc cel mai clar și mă doare și bântuie și acum a fost o coadă imensă la o cofetărie. Era înainte de Crăciun în 1988 și aduseseră bomboane pentru pomul de Crăciun. Efectiv s-au călcat oamenii în picioare să prindă o cutie. Nu au ajuns pentru toți. Cei care au prins, o țineau la piept ca pe o comoară. Cei care n-au prins vociferau disperați.
După revoluție s-a prăbușit tot și au urmat ani grei. Fabricile se închideau. Agricultura se dezintegra. Oamenii își pierdeau rostul vieții lor din comunism și altă lume se năștea greu. Atunci a început plecarea românilor în străinătate. Pentru cei rămași acasă nu se mai vorbea de „crearea omului nou al Epocii de aur” din dictatură, ci de restructurare, reformă, instaurarea democrației și după aceea va veni binele.
Nimeni, nimeni nu și-a imaginat că restructurarea, reforma, instaurarea democrației vor dura atât de mult și că vom ajunge după 35 de ani iar pe marginea prăpastiei, de parcă am greșit drumul și nu am ajuns unde am visat să ajungem.
Clasa politică a devenit o castă de privilegiați. Ani în șir s-a legiferat doar pentru a-și acorda venituri și sporuri colosale, cum nu există în nicio altă țară din lume.
Ce mă îngrijorează pe mine?
Se vorbește iar de reformă și restructurare.
Se vorbește iar de reconstrucția țării.
Nu știu cât îmi va veni factura la curent electric, începând cu luna viitoare.
Și dacă ne vom sacrifica iar și nu vom ajunge nicăieri!?
...
Nicușor Dan și Ilie Bolojan par singuri împotriva tuturor.
Partidele țipă că le taie din sporuri. Liderii de sindicat cu venituri de nababi și în funcții de peste treizeci de ani plâng cu lacrimi de crocodil de mila membrilor de sindicat și îi scot în stradă. Judecătorii se simt nedreptățiți că li se taie pensiile speciale și vor trebui să iasă la pensie la vârsta la care iese oricare alt român. Fostul PSD-ist Petrișor Peiu, care a beneficiat de toate privilegiile castei, a devenit AUR-ist și citește moțiune de cenzură împotriva guvernului Ilie Bolojan. Nu roșește deloc când descrie o masă simandicoasă la care stă - după mintea lui - actualul guvern și așteaptă ca poporul flămând și aflat pe o terasă să plătească nota de plată. Toate bune și frumoase, doar cu o mică modificare. El este unul care a stat la acea masă bogată timp de zeci de ani. Și Ninel Peia este un fost PSD-ist care a îmbrăcat haina suveranistă și tună și fulgeră împotriva guvernului Bolojan. Moțiunea „Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată. Afară cu guvernul ipocrit” citită de Petrișor Peiu în parlament e o jignire la adresa inteligenței fiecărui român. Și-o putea citi sieși ca pe o spovedanie. Averea pe care o are o puteți afla din declarația de avere care este publică. Tot public este și CV-ul. Vă rog, citiți-l ca să aflați ce parcurs politic a avut de-a lungul timpului, AUR-istul de astăzi, luptător pentru popor. Fost consilier al prim miniștrilor Radu Vasile și Adrian Năstase, președinte al Sidex Galați, administrator al Romtelecom, Omniasig, Electroputere trece la AUR și se pretinde născut din spuma mării și nevinovat ca un înger. Nu are nicio vină pentru cum a ajuns țara, pentru jaf, pentru conducere dezastruoasă și înfierează cu mânie proletară guvernul Ilie Bolojan. Aceștia îmi aduc aminte de toți lingăii și lăudătorii comunismului și ai cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu care au năpârlit peste noapte din comuniști în mari democrați și apărători ai libertății.
...
Noi supuși iar la sacrificii, ca să ne reparăm țara...
Dar ce șanse are guvernul Bolojan să reușească, când are opozanți la reformă chiar și în PNL, nu doar în PSD? Toți cei care își pierd privilegiile vor ține cu dinții și cu ghearele ca Bolojan să nu reușească.
Singura șansă să poată face curat este să aibă alături de el pe toți cei peste șase milioane de votanți ai lui Nicușor Dan.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Spre deosebire de fostele guvernări, acum exiastă o mare sulă în coasta guvernanților și ea se numește hAUR. Partidele main stream pro-occidentale au realizat că nu mai pot funcționa în paradigma jafului și a incompetenței sinecuriștilor puși în posturi de decizie. Au realizat că populația nu mai poate fi dusă cu zăhărelul. Ăsta ar fi ultimul lor mandat după care țara ar intra pe mâna clonelor celor mai lamentabili dintre pesediști, pe mâna așa-zișilor suveraniști care funcționează mai mult pentru suveranitatea Moscovei (o spune chiar agenda lor, identică cu agenda Moscovei, ca să fim bine înțeleși).
În mod cert și PSD și PNL au în spate baroni care își văd corabia luând apă. Practic, sunt puși între ciocan și nicovală (tăierea sinecurilor ar însemna pierderea controlului în multe zone și, posibil, pierderea multor voturi – pe de o parte – sau doar o spoială pentru păstrarea marilor privilegii pentru sinecuriștii de frunte, care ar putea fi ușor detectată de electorat și amendată la viitoarele alegeri – pe de altă parte; ambele variante par să dea dureri de cap marilor păpușari din spatele arenei politice). Acest mecanism scârțâie cel mai vizibil la PSD care, de o vreme încoace, amenință constant cu ieșirea de la guvernare. Dar și frământările din PNL arată neliniștea baronilor peneliști.
Atunci, ce e de făcut?
Am mai scris: o soluție ar fi crearea unui nou partid în care să fie admiși numai politicieni care nu au fost niciodată suspectați de corupție sau de incompetență și care să nu poată primi nicio comandă din sfera baronilor, a serviciilor sau din oricare altă parte. Există politicieni care ar putea adera la acest partid în toate partidele, fără excepție.
Nu văd altă soluție.
p.s. pseudosuveranistii au votat intotdeauna cand a fost ocazi pentru mentinerea pensiilor speciale
Concret, trebuia început cu austeritatea lor, nu cu a oamenilor de rând. Pretextele că trebuie o legislație nouă pentru a trece la austeritatea lor, NU stau în picioare. Fiindcă, așa cum ziceați și Dvs, orice lege de felul acesta ar cădea în Parlament sau la CCR. Soluția e o FORȚARE a lucrurilor prin ORDONANȚE DE URGENȚĂ. Fiindcă acestea se pot da pe loc, rapid și nici nu pot fi atacate la CCR decât de către Avocatul Poporului. Cu care se poate cădea la o înțelegere sau se poate constrânge cu alte măsuri, perfect legale. Oricum, dacă e voință politică se poate orice, chiar forțând lucrurile. Dar o să vedeți și o să vă convingeți personal că nici Nicușor nici Bolojan NU VOR să se atingă de privilegiații Sistemului nici cu o floare. Ei probabil speră că va fi de ajuns pachetul 1 de ”măsuri” și nu va mai fi nevoie ulterior de alte pachete care să atace oamenii Sistemului. O socoteală care se va dovedi greșită....
În altă ordine de idei n-am auzit ca suveraniștii să se dea de partea pensiilor speciale. Și nici logic nu găsesc vreun motiv în acest sens, fiindcă n-ar fi avut niciun motiv concret, ei nefiind la butoanele puterii niciodată și deci neavând nicio legătură cu sinecuriștii Sistemului. Poate că alții, ”pseudosuveraniștii” ăia de care ziceți sunt altă specie, de care nu știu eu iar despre ei nu mă pot pronunța....