Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Simioniți de strânsură

George Simion Foto: Inquam Photos/ Cristi Vescan

Foto: Inquam Photos/ Cristi Vescan

AUR este încă un partid tânăr, care a încercat inițial să transmită, alături de ultranaționalism și antieuropenism, un mesaj de regenerare a clasei politice. Un fel de „oameni noi” în variantă extremistă. Pentru că nevoia de inși cu oarecare vizibilitate și cu bani a devenit prioritară, porțile partidului s-au deschis larg către oportuniștii de profesie.

Miza era creșterea puterii partidului pentru cele patru rânduri de alegeri din acest an. Cele mai apropiate sunt, desigur, alegerile europarlamentare și cele locale, de aceea eforturile au fost direcționate într-acolo. Iașul nu face excepție, de aceea în continuare am în vedere acest caz.

La europarlamentare, singurul candidat ieșean din lista AUR este Silviu Gurlui. Profesor universitar și fost membru al USR Iași, apropiat multă vreme de Cosette Chichirău, cu perspectiva de a deveni, la alegerile de acum patru ani, candidatul partidului la președinția Consiliului Județean Iași, în cele din urmă el a fost sacrificat de camarazii de ocazie. Astfel că Gurlui a părăsit formațiunea și a căutat o alta. După tatonări, a ajuns în cele din urmă la AUR. Aflat pe poziția a 15-a în lista acestei grupări, ieșeanul nu are nicio șansă de a ajunge la Bruxelles ca deputat. Doar face figurație la reuniunile publice.

Candidatul AUR la președinția Consiliului Județean Iași este Marius Ostaficiuc. Fost președinte al organizației municipale Iași a PSD, poziție pe care a pierdut-o acum patru ani în urma conflictului cu Maricel Popa, o altă lumină a pesedismului local, Ostaficiuc a reușit totuși să ajungă deputat. Șters, ca mai toți din organizația pesedistă ieșeană, fără inițiative politice care să atragă atenția comunității, omul s-a dovedit preocupat doar de interesele personale.

Pentru Primăria Iași, AUR defilează cu Tudor Ciuhodaru. Acesta a fost deputat și eurodeputat, întotdeauna păstrându-și norma de medic în clinici publice, pe hârtie fiind prezent și în parlamente, și în spitale, pe deasupra participând frecvent – mereu cu un halat albastru, adesea cu stetoscopul la gât – la diferite televiziuni deținute de inși care au avut ori au probleme cu legea. De-a lungul ultimilor 16 ani, omul a trecut prin mai multe formațiuni: PSD, PC, PPDD, UNPR, iarăși PSD, iar acum AUR. Avem de-a face cu un traseist profesionist. Lipsit de valori politice, și el fără ideologie, politicianul nostru are doar interese, de aceea a schimbat partidul la fiecare ciclu electoral sau chiar mai des.

Nici Ostaficiuc, nici Ciuhodaru nu s-au mai regăsit la începutul acestui an pe listele PSD la europarlamentare, respectiv nu mai aveau nicio șansă să prindă un loc la alegerile parlamentare ale aceluiași partid. Așa că au plecat din vechiul cuib și au aterizat la AUR, devenind, alături de alții cu profil asemănător, membri ai oastei lui George Simion. Cu alte cuvinte, s-au transformat în simioniți de strânsură.

După ce ani la rând au vizitat Parlamentul României și/sau Parlamentul European pentru a-și ridica beneficiile (indemnizații, diurnă, bani pentru cabinetele parlamentare etc.), Ostaficiuc și Ciuhodaru le promit de câteva luni un viitor aurit ieșenilor. Cam tot așa cum alți țepari politici, adunați sub diverse flamuri, aruncă grămezi de promisiuni în spațiul public, fără niciun gând de a face ceva pentru comunitățile pe care le parazitează.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • RazvanP check icon
  "... a fost sacrificat de camarazii de ocazie."
  Leitmotivul și în același timp epitaful USR!
  • Like 0
 • Mihai check icon
  In fond aici vorbim de o afacere, nu de politica iar locurile eligibile se vand ca la piata.
  • Like 1
 • Partidul aur_olacilor e deja o chestie fumată: în niciun caz aur nu mai este un "partid tânăr, care a încercat inițial să transmită, alături de ultranaționalism și antieuropenism, un mesaj de regenerare a clasei politice." Această descriere se potrivește însă perfect noului partid neosecuristic numit "alternativa dreaptă", un partid ultrareacționar, ultraconservator, fundamentalist, xenofob, antisemit, homofob și eurosceptic creat în mod evident de "servicii" după modelul declarat al PiS din Polonia. Și după modelul nedeclarat al afd din Germania. Și se laudă cu sprijin din partea Giorgiei Meloni din Italia.
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult