Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Simona a bătut mingea!

Simona Halep la Roland Garros2

Singura adversară a Simonei Halep în acest sfert de finală a fost mingea Babolat. Și a bătut-o!

„Kerber este o mare jucătoare, oricând poate învinge pe oricine, dar pe zgură Simona îi este superioară. Simona trebuie să-și facă jocul ei, să nu țină seama că Kerber este diferită de Mertens. Asta aștept de la Simona, să nu orienteze jocul în funcție de adversară, ci să încerce să își facă jocul ei, stabilit înainte de meci”. Asta spuneam la DigiSport după partida cu Elise Mertens și, cu ajutorul lui Dumnezeu (Simona este credincioasă), așa a fost.

 Nimic din ce a făcut Kerber nu a influențat-o. Nu s-a autostresat din pricina condițiilor de joc, teren jilav, mingi umede, ceva mai încărcate. A rămas netulburată în momentele grele din primul set, pierdut în tie-break.

În fine, puțin i-a păsat de faptul că a fost programată, inexplicabil și nedrept, pe arena a doua, Suzanne Lenglen, și nu pe Centralul Philippe Chatrier, cum merita nr. 1 mondial (liderul băieților, Rafael Nadal, a jucat pe Chatrier).

La 4-0 pentru Angelique, Simona a sesizat cu maturitate că este puțin prea agresivă și că, pe jocul de contre joase cu nemțoaica, face prea multe greșeli. Nu și-a schimbat planul, a rămas agresivă, dar controlat, liftând mai mult, fără să mai forțeze. Rezultatul: de la acel scor a pus stăpânire pe joc, câștigând 18 ghemuri, în vreme ce Kerber a mai luat doar 8.

Nemțoaica a comis 53 de greșeli neforțate, Simona 46. Era firesc, pentru că ambele jucătoare știau că dacă lovesc altfel decât lung și tare, adversara face pasul în față și punctează necruțător.

Punctul care a tranșat psihologic lupta s-a consumat în setul 2, la 4-3 și minge de 5-3 pentru Simona. Kerber a pus cu reverul o scurtă, practic, perfectă, în jumătate de metru lângă fileu, cu efect invers. Simona era departe, prea departe, am crezut. 99 de jucătoare dintr-o sută nu mai fugeau la o astfel de scurtă.

Simona nu știa statistica asta și nici ce-mi trecea mie prin cap. Așa că a țâșnit într-un sprint cu dinții strânși, a zburat, a frânat exact când trebuia și, pe alunecare, a agățat mingea cu rama, trimițând-o să mângâie creasta fileului înainte de a trece dincolo. Un punct făcut cu credință...

Îți recomandăm

Mai întâi năucită, Kerber a găsit apoi puterea să aplaude cu racheta sus.

Setul decisiv s-a terminat repede. Simona a fost atât de tare, încât părea că regretă când Kerber greșea: „Doar atât ai putut? Aș mai fi vrut!...”. Se putea termina și mai repede, dacă Simo intra în teren și izbea decisiv în serviciile 2 din ce în ce mai scurte și moi ale nemțoaicei.

Astăzi, va întâlni o Garbiñe Muguruza aflată în forma „de Grand Slam”, cu care a câștigat Roland Garros și Wimbledon. Dar Simona își păstrează șansa ei, rămânând lucidă și construind același joc agresiv controlat, cu schimburi multe. Muguruza va ataca sălbatic din prima clipă, dar poate fi destabilizată dacă Simona va crede cu tărie în propriul joc, centrat pe sine și pe minge...

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult