Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Simona a căzut, dar e în picioare

Simona Halep - Roma

Foto: Guliver Getty Images

Din pricina poticnirii în zgura rea a Romei, a avut de suferit nu numai glezna dreaptă a Simonei. Armura psihică pe care și-a pus-o la începutul sezonului pe zgură și care a apărat-o în toate momentele grele, s-a crăpat. Încrederea în corpul ei a părăsit-o pe Simona.

Accidentările fac parte din tenis. Până atunci, o dominase pe Elina Svitolina, nu numai pentru că avea 5-2, cât, mai ales, datorită schemei de joc implacabile, cu schimburi tari de pe fundul terenului și schimbări de direcție decisive, din care ucraineanca nu părea a ști să iasă.

După momentul gleznei sucite, Simona a pierdut controlul meciului. A doua intervenție a lui Darren Cahill a fost, pentru prima dată, fără efect, ba chiar cu unul negativ. „Joci bine, dă mai mult spin pe forehand și muncește, nu te pripi, fă câte schimburi e nevoie, ca să câștigi punctul. Încetează să te mai plângi de problema cu glezna. Au trecut 8 ghemuri de atunci”. Corect, dar cred că Darren nu sesizase gravitatea leziunii, atât fizice, cât și mentale – de aici răspunsul ei scurt și mohorât: „Atunci, o să tac”. 

În pauza dinaintea setului decisiv, camera s-a oprit vreo 15 secunde în prim-plan cu chipul Simonei. Văzându-i privirea, am avut certitudinea tristă că nu mai poate lupta și că va fi învinsă repede. Frumos din partea ei că nu a abandonat, lăsându-i Svitolinei bucuria întreagă a victoriei.

Simona Halep a pierdut o bătălie, lupta continuă. Parcursul ei pe zgură a fost excelent: dublă victorie la Mamaia în Fed Cup împotriva mariii Britanii, semifinalistă la Stuttgart, învingătoare la Madrid, finalistă la Roma. Poate că niciodată n-a fost atât de bine pregătită înainte de Roland Garros.

Nu ne rămâne decât să sperăm din toată inima că glezna i se va vindeca până atunci...

La băieți, numele semicentralului de la Foro Italico s-a dovedit premonitoriu: Next Gen. Alexander Zverev și Dominic Thiem au arătat pentru prima oară ca succesori ai semizeilor Nole și Rafa în fruntea clasamentului mondial. Îmi era greu să cred, după vremurile celor 4 mari, Federer, Nadal, Djoković, Murray, că e posibil ca tenisul să fie jucat next level, și mai iute, și mai tare, și mai precis. Dominic și Sașa sunt supereroii de mâine ai marilor arene... 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult