Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Simona – triumful unei inimi mari

Ce jucătoare extraordinară a devenit Kristina Mladenovic! Are, în acest moment, cel mai bun forehand din circuitul WTA. Serviciu foarte bun, și primul, și al doilea. Dibace la scurte și face voléuri impecabile la fileu. O combinație rară de forță și finețe.

Iată de ce cred că Simona Halep a reușit, în finala de la Madrid, a doua mare victorie a carierei ei, după cea din sferturile US Open 2015 în fața Victoriei Azarenka.

A fost un meci superb, sunt fericit că am trăit să-l văd în direct. Kristina a început cu un psihic de boxer pus pe KO în primele reprize. Rafale de forehand-uri trăsnet au venit peste Simona. Cum apuca să se așeze cu dreapta, Mladenovic lovea în plin, cu racheta scoțând un zgomot de împușcătură, la cel mult o jumătate de metru de linii. Dacă avea puțin spațiu-timp la dispoziție, franțuzoaica înțepa niște scurte de murea mingea în zgură. Ce arme a avut Simona în fața acestei killerițe pursânge?

Cele în care vă spuneam că îmi pun speranța după meciul cu Stosur. Forța mentală și fizică ale Simonei, inima ei mare, plus intervențiile lui Darren Cahill.

Făcând eforturi impresionante, Simo a pistonat reverul lui Mladenovic în schimburi în cros, prelungite. Cum reușea să o fixeze în colțul terenului, se răsucea și trimitea o dreaptă lung de linie fără replică. Atunci când Mladenovic a ajuns să conducă 5-3 în primul set, mesajul transmis de atitudinea Simonei a fost: „O să mă bat la sânge să nu-ți dau setul ăsta, dar dacă totuși îl iei, sunt pregătită să jucăm 3 seturi, 3 ore, nu cedez până la ultima minge”.

Acesta a fost factorul esențial. Mladenovic a jucat cu gândul să câștige în două seturi, Halep era gata să joace până mâine dimineață!

Cu puțin noroc, Mladenovic a luat setul 2 la un vârf de ac, în tie-break. În setul decisiv însă, șarjele ei au fost din ce în ce mai „moi”. Simona a alergat la rupere și după mingi clar fără șanse, ca s-o oblige pe Mladenovic să mai lovească încă o dată, știind ce efect psihologic are asta, în timp, asupra unei „bombardiere”.

Serviciul Kristinei s-a dereglat, Simona a continuat să servească cu un procentaj ridicat pe primul serviciu, în jur de 80%, acesta fiind un alt factor important pentru victorie: punând în teren primul serviciu nu foarte tare, dar sigur, Simona a servit rar cu al doilea, ferindu-se astfel de retururile ucigătoare ale lui Mladenovic.

Ultimul ghem a arătat ca sfârșitul unei partide de skanderbeg: Simona i-a lipit pumnul de masă Kristinei.

Românca egalează astfel performanța Serenei Williams, câștigând de două ori Madrid Open. După atâtea luni în care era cu capul în nori cenușii, așa cum a fost acum Djoković în fața lui Nadal, Simona a redevenit Mangusta, puternică și lucidă, pe care o îndrăgesc de atâția ani...

Îndrăznesc, deci, să am mari speranțe pentru Roma și, mai ales, Roland Garros. Zgura îi dă putere...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult