Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Oranjgutanul și Uniunea Sovietică Ailaltă

Multe povestiri science fiction au ca subiect președinția Statelor Unite. Ray Bradbury, de pildă, imaginează schimbarea rezultatului alegerilor prezidențiale dintr-o Americă a viitorului în urma uciderii accidentale a unui fluture din Jurasic de către un călător în timp – în locul civilizatului președinte Keith, ajunge la Casa Albă mârlanul cu apucături de dictator Deutscher. O altă ficțiune speculativă dezvăluie substituirea președintelui Statelor Unite de către un alien chitit să lichideze omenirea. Iar titlul unei narațiuni political fiction este: „Cum a ajuns Franz Kafka președintele Americii”.

Dar nimeni, niciodată, n-a conceput, după știința mea, o ficțiune despre un președinte american agent neacoperit al Uniunii Sovietice. Ca să dea o lecție literaturii, iată că veni acum peste lume realitatea dăulătoare numită Trump. Urangutanul portocaliu, oranjgutanul proțăpit la Casa Albă cu tot tribul, a ținut să confirme bănuielile privind sprijinul de care a beneficiat din partea rușilor în campania electorală, livrându-i gratis șefului spionilor Kremlinului, Serghei Lavrov, informații secrete primite de la aliatul Israel. 

Ca lucrurile să fie și mai clare, l-a destituit pe directorul FBI, James Comey, pentru că acesta nu s-a supus indicațiilor șefului statului de a opri anchetarea legăturilor cu rușii a consilierului prezidențial Michael Flynn, mincinos dovedit pe același subiect. Sute de agenți de influență ai KGB ar trebui concediați de Putin, pentru că treaba lor o face foarte bine domnul Trump.

Foto: Guliver Getty Images

Spun sovietici, KGB și URSS, pentru că sub Putin, Rusia a redevenit Uniunea Sovietică, Imperiul Răului, cum a numit-o Ronald Reagan. Putin e speranța naționalismului extremist și dictaturilor din întreaga lume, din Anglia și Franța, prin Siria și Iran, până-n Coreea de Nord. Rușii stau cu mâna pe kalashnikov la granițele Europei...

Fără politica militaro-strategică dură a scutului antirachetă Războiul Stelelor, inițiată și dusă la bun sfârșit în anii `80, în mandatele lui Reagan, România rămânea socialistă și ar fi fost condusă acum de un urmaș al lui Kim Ceaușescu.

Fără pavăza NATO, am ajunge din nou un satelit al Moscovei, spre bucuria multor politicieni băștinași trumpiști, admiratori și ai lui Putin.

Am scris și eu science fiction, dar n-aș fi crezut vreodată să trăiesc aruncarea în aer a moștenirii lui Reagan de către un urmaș al său la Casa Albă. Nu știu ce simt americanii, chiar și cel mai habotnic republican, văzând ce face oranjgutanul lor, dar încerc să-mi închipui ce-o fi în sufletul românilor, între atâția alți oameni din Est, care au cel puțin un membru de familie îngropat sub cizma rusească, în vreme ce nădăjduia că vin americanii...

Și îmi aduc aminte o traducere de pe vremuri a inițialelor USA: Uniunea Sovietică Ailaltă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult