Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Oranjgutanul și Uniunea Sovietică Ailaltă

Multe povestiri science fiction au ca subiect președinția Statelor Unite. Ray Bradbury, de pildă, imaginează schimbarea rezultatului alegerilor prezidențiale dintr-o Americă a viitorului în urma uciderii accidentale a unui fluture din Jurasic de către un călător în timp – în locul civilizatului președinte Keith, ajunge la Casa Albă mârlanul cu apucături de dictator Deutscher. O altă ficțiune speculativă dezvăluie substituirea președintelui Statelor Unite de către un alien chitit să lichideze omenirea. Iar titlul unei narațiuni political fiction este: „Cum a ajuns Franz Kafka președintele Americii”.

Dar nimeni, niciodată, n-a conceput, după știința mea, o ficțiune despre un președinte american agent neacoperit al Uniunii Sovietice. Ca să dea o lecție literaturii, iată că veni acum peste lume realitatea dăulătoare numită Trump. Urangutanul portocaliu, oranjgutanul proțăpit la Casa Albă cu tot tribul, a ținut să confirme bănuielile privind sprijinul de care a beneficiat din partea rușilor în campania electorală, livrându-i gratis șefului spionilor Kremlinului, Serghei Lavrov, informații secrete primite de la aliatul Israel. 

Ca lucrurile să fie și mai clare, l-a destituit pe directorul FBI, James Comey, pentru că acesta nu s-a supus indicațiilor șefului statului de a opri anchetarea legăturilor cu rușii a consilierului prezidențial Michael Flynn, mincinos dovedit pe același subiect. Sute de agenți de influență ai KGB ar trebui concediați de Putin, pentru că treaba lor o face foarte bine domnul Trump.

Foto: Guliver Getty Images

Spun sovietici, KGB și URSS, pentru că sub Putin, Rusia a redevenit Uniunea Sovietică, Imperiul Răului, cum a numit-o Ronald Reagan. Putin e speranța naționalismului extremist și dictaturilor din întreaga lume, din Anglia și Franța, prin Siria și Iran, până-n Coreea de Nord. Rușii stau cu mâna pe kalashnikov la granițele Europei...

Fără politica militaro-strategică dură a scutului antirachetă Războiul Stelelor, inițiată și dusă la bun sfârșit în anii `80, în mandatele lui Reagan, România rămânea socialistă și ar fi fost condusă acum de un urmaș al lui Kim Ceaușescu.

Fără pavăza NATO, am ajunge din nou un satelit al Moscovei, spre bucuria multor politicieni băștinași trumpiști, admiratori și ai lui Putin.

Am scris și eu science fiction, dar n-aș fi crezut vreodată să trăiesc aruncarea în aer a moștenirii lui Reagan de către un urmaș al său la Casa Albă. Nu știu ce simt americanii, chiar și cel mai habotnic republican, văzând ce face oranjgutanul lor, dar încerc să-mi închipui ce-o fi în sufletul românilor, între atâția alți oameni din Est, care au cel puțin un membru de familie îngropat sub cizma rusească, în vreme ce nădăjduia că vin americanii...

Și îmi aduc aminte o traducere de pe vremuri a inițialelor USA: Uniunea Sovietică Ailaltă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nimeni nu și-a imaginat postura de agent sovietic a președintelui SUA pentru că ar fi fost o aberație cam tâmpită; asta nu înseamnă că primit un bobârnac literatura de ficțiune de la viață!
  Ci că așa merg lucrurile cu realitatea și „oglinda” ei.
  • Like 0
 • John check icon
  Cred că este epuizant în zilele astea să fii în stafful de la Casa Albă. Indiscutabil, președintele Trump are un stil de a proceda aiuritor, dublat de un hubris imens, ( astfel de oameni acceptă foarte greu orice sfat ) ceea ce face foarte dificilă munca oricărui consilier. Cu toate acestea, deocamdată, orice face sau zice, are un nucleu dur de susținere în populație de 35-40 % ( sursa : Aaron Blake de la WP – The Fix ) . Acest fapt face riscantă luarea de poziție mai critică în rândul politicienilor republicani ( cu excepția unor ulii ca McCain sau Corker ). În plus pare din ce în ce mai amânată posibilitatea ca prin majoritatea solidă din Congres, dublată cu un președinte ”republican ” să se realizeze obiective majore din agenda republicană promisă ( alternativă la Obamacare, regândirea convențiilor comerciale globale , imigrația, investiții de infrastructură, locuri de muncă în Rustbelt etc ). Efectul cel mai dureros creat de actele președintelui rezidă în percepția competențelor sale de bază. Această percepție crează îngrijorare în partea de lume care este convinsă de calitățile democrației americane și jubilări în alte locuri. Sistemul este pus la mare încercare. Părerea mea.
  • Like 1
 • Pe zi ce trece, mă conving că băşcălia din presa românească şi umorul caricaturiştilor francezi reprezintă esenţa contemporană a limitelor decenţei europene. O dovadă în plus că educaţia bună este reversibilă.
  • Like 0
 • check icon
  Offtopic-domnule CTPopescu, ati afirmat in urmã cu o ora cã domnul Alexandru Paleologu a recunoscut colaborarea cu securitatea dupã 15-20ani,fortat de imprejurãri. Cum puteti sã mintiti cu atâta seninãtate?(ca sã folosesc un eufemism). Domnul A.Paleologu a recunoscut public si asumat aceastã colaborare ,in primele luni ale anului1990! Ati murdãrit memoria unuia dintre ultimii boieri si intelectual de mare rafinament. Pentru alte afirmatii-felicitãri! Pentru aceasta-rusine!
  P.S-domnul A. Paleologu a murit in2005. Cei 20 ani nu ies nicicum la socotealã!
  • Like 4
  • @
   15-20 ani de la semnarea angajamentului de colaborare cu securitatea. Banuiesc ca asta a vrut sa spuna CTP.
   • Like 1
  • @ Eugen M Covaci
   check icon
   NU!S-a raportat la anul1990.A.Paleologu fost arestat in anii'60,in lotul"Noica". Cum o dai si cum o iei,tot nu "ies" cei 15-20 ani. Domnul A.Paleologu a fost ,cred,prima persoanã pubicã,care a recunoscut din proprie initiativã. Nu a asteptat deconspirarea CNSAS-ului! A fost o afirmatie neonorantã din partea domnului Popescu!(doar dånsul stie care sunt motivele). Eu rãmån la pãrerea mea-rusine! Nimeni nu are dreptul sã jigneascã memoria unui intellectual de mare finete si valoare,care si-a recunoscut pãcatele de bunãvoie!
   • Like 0
  • @
   check icon
   Tot offtopic -pentru opinia dvs.+a domnului Petreanu in privinta vaccinurilor-TOATÃ STIMA!!! E bine cã s-a trezit si presedintele Iohannis.Miscã.Respirã.Abureste oglinda!.Citez:"vaccinarea ar trebui sã fie obligatorie. Suntem ìntr-o situatie catastrofalã."ASA este! Inca o datã-TOATÃ STIMA!
   • Like 0
  • @

   @Stefan Stefania
   Ati recunoaste "pacatele" nu inseamna a fi absolvit de ele.
   Semnarea unui angajamnt cu securitatea nu a fost un pacat mic, si multi, foarte multi nu au facut-o cu pistolul la tampla, ci doar ca sa le fie bine, mai bine.
   Ce caracter are un om care scrie denunturi despre familie, prieteni, colegi de munca, vecini?
   Rafinat si valoros, spuneti d-voastra.
   De ce? Pentru ca dezosa pestele la masa cu tacamuri de argint si graseia vorbind limba materna cu accent frantuzesc?

   Eu cred ca e un caracter abject.
   • Like 2
 • Poate produce CTP barem o singura dovada ca Trump face jocul Moscovei?
  • Like 3
  • @ Eugen M Covaci
   excelenta intrebare. CTP-ul nu a facut decat sa preia si el perdeaua de fum de la raspandacii din mainstream media aservita establishment-ului.
   • Like 3
 • Adevărul este că România, pentru prima dată în istorie, se află în tabăra care îi poate asigura securitatea de care nu a beneficiat niciodată. Şi, foarte important, este vorba despre tabăra statelor democratice. Al cui este meritul pentru această situaţie de fapt şi de drept? Fără modestie, părerea mea este că poporul român trebuie felicitat şi apoi Ronald Reagan... Spun asta gândindu-mă la faptul că perestroika putea avea viitor şi după căderea aşa-zisului comunism, căci la Malta nu s-a stabilit democratizarea spaţiului aflat sub influienţă sovietică. Acolo s-a convenit o deschidere, nu un sfârşit. Şi mai este ceva de subliniat: noi nu am trăit în comunism, ci într-o dictatură aşa-zis proletară de sorginte sovietică. Este altceva... Mai mult, în decembrie 1989, George Bush Sr i-a transmis lui Gorbaciov că nu are nimic împotriva unei intervenţii sovietice în România, americanii fiind interesaţi, la rândul lor, de o intervenţie în Nicaragua. România şi ţările din fostul spaţiu sovietic au ales democraţia şi capitalismul împotriva înţelegeri dintre stăpânii lumii de la Malta. Dacă ar fi fost după înţelegerea titanilor, România putea fi condusă de un urmaş cu faţă umană al lui Kim Ceauşescu. Românii şi popoarele din Est au decis altceva. Revoluţiile din Est au anulat Malta. În decembrie 1989, R. Reagan era istorie... Bush avea propria percepţie asupra lumii. Iluzia lui Gorbaciov că perestroika poate avea viitor a dus la căderea comunismului şi dispariţia URSS, iar ţările din Est au căzut ca un plocon în braţele Occidentului. Să nu-i facem eroi pe unii cărora le-a căzut pară mălăiaţă în gura lui nătăfleaţă. Margaret Thatcher şi Francois Mitterand au făcut potecă spre Moscova pentru a împiedica unificarea Germaniei. Demolatorul comunismului a fost Helmut Khol, cel care a făcut altă potecă spre Moscova şi a reuşit să-l convingă pe Gorbaciov să fie de acord cu unificarea Germaniei. Ăsta a fost sfârşitul comunismului. Relaţiile excelente ruso-germane de astăzi şi BREXIT-ul nu sunt o întâmplare.

  De aceea nu sunt de acord cu susţinerea CTP-ului conform căreia "Fără politica militaro-strategică dură a scutului antirachetă Războiul Stelelor, inițiată și dusă la bun sfârșit în anii `80, în mandatele lui Reagan, România rămânea socialistă și ar fi fost condusă acum de un urmaș al lui Kim Ceaușescu". Conform înţelegerii ruso-americane de la Malta, România perostroikistă putea fi condusă de un urmaş al lui Kim Ceauşescu. Poporul român a ales altceva. Iar alegerea noastră a fost o surpriză. NOI AM ALES, împotriva înţelegerii dintre titani. Ne aflăm în groapa în care ne ducem traiul, din punct de vedere economic, pentru că Occidentul nu a fost pregătit. Nici cu gândul n-a gândit.

  Despre asemănarea dintre Philip Gordon şi Andrei Visinski, cu altă ocazie.
  • Like 7
  • @ Constantin
   check icon
   Wow!
   Un comentariu mult mai bun decât articolul!
   • Like 0
  • @ Constantin
   Atat intrarea in NATO cat si in UE le datoram lui Emil Constantinescu si Adrian Nastase in principal !
   • Like 0
  • @ Marius Cazacu
   Intrarea in UE o datoram geografiei iar intrarea in NATO o datoram evenimentelor din 11.09.2001.
   • Like 0
  • @ Marius Cazacu
   Intrarea in UE o datoram geografiei iar intrarea in NATO o datoram evenimentelor din 11.09.2001.
   • Like 0
  • @ Constantin
   Gigi Axe Gigi Axe check icon
   Felicitari! Foarte bun articolul
   • Like 0
 • "ce-o fi în sufletul românilor, între atâția alți oameni din Est, care au cel puțin un membru de familie îngropat sub cizma rusească, în vreme ce nădăjduia că vin americanii..."

  Impresionant vin salvatorii umanității
  Mi-e greață dle CTP,
  Nu sunt comunist sa ma dau cu rusii da gudurarea asta pe lângă americani de tipul Dumnezeu, americanii si noi restul popoarelor are așa un miros ....
  • Like 4
 • Daca domnul Comey a simtit sau a avut si cea mai vaga impresie cum ca fost presat de domnul Trump sa opreasca vreo investigatie, el este obligat, prin lege, sa raporteze imediat Departamentului de Justitie. Nu a facut-o. Daca vine acum si spune ca Trump l-a presat, si nu a raportat, va face puscarie.
  Domnul director interimar McCabe a depus si dansul marturie, in fata Senatului, sub juramant, ca nu l-a presat nimeni niciodata sa opreasca vreo investigatie.
  Avem asadar o stire preluata din surse anonime bazate pe un document pe care nimeni nu l-a vazut si a carui context nu-l cunoastem. Una e sa spui "sper sa se rezolve cat mai repede", alta e sa spui " opreste investigatia".

  In ultima saptamana, tot din surse anonime, si tot de la Washington Post, am aflat cum ca Rosenstein a amenintat sa-si dea demisia :
  https://www.washingtonpost.com/politics/how-trumps-anger-and-impatience-prompted-him-to-fire-the-fbi-director/2017/05/10/d9642334-359c-11e7-b373-418f6849a004_story.html?tid=sm_tw&utm_term=.a0e8cc76ab38

  Aflam apoi a doua zi direct de la domnul Rosenstein ca nu -sa intamplat asa ceva:
  http://www.cnbc.com/2017/05/11/deputy-ag-rosenstein-reportedly-threatened-to-quit-over-depiction-of-his-role-in-comey-dismissal.html

  Acum 3 zile, aflam tot din Washington Post si tot din surse anonime, ca Trump a dat informatii clasificate rusilor:
  https://www.washingtonpost.com/world/national-security/trump-revealed-highly-classified-information-to-russian-foreign-minister-and-ambassador/2017/05/15/530c172a-3960-11e7-9e48-c4f199710b69_story.html?utm_term=.c567daf65ec7
  In aceeasi zi, aflam de la generalul McMaster, care era i incapere, ca nu s-a intamplat nimic nepotrivit. McMaster este unul dintre cei mai respectati generali din SUA.

  Ce se intampla in aceste zile seamana mai mult a campanie subversiva de distrugere a unui presedinte ales, si mai putin a jurnalism. Vad ca a ajuns si in Romania.
  • Like 3
 • CTP nu se dezminte .Din nou "numitor"Ce mi place:"Oranjgutanul"!
  • Like 0
 • Domnul Comey, sub juramant, in fata Senatului, pe 8 Mai 2017:

  “So if the Attorney General or senior officials at the Department of Justice opposes a specific investigation, can they halt that FBI investigation?” Hirono asked.

  “In theory yes,” Comey answered.

  “Has it happened? Hirono asked.

  “Not in my experience,” Comey responded. “Because it would be a big deal to tell the FBI to stop doing something that — without an appropriate purpose.”

  “I mean where oftentimes they give us opinions that we don’t see a case there, and so you ought to stop investing resources in it,” Comey said. “But I’m talking about a situation where we were told to stop something for a political reason, that would be a very big deal.

  “It’s not happened in my experience,” Comey said.

  Ca tot vorbim de post-truth in media.
  • Like 3


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult