Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Oranjgutanul și Uniunea Sovietică Ailaltă

Multe povestiri science fiction au ca subiect președinția Statelor Unite. Ray Bradbury, de pildă, imaginează schimbarea rezultatului alegerilor prezidențiale dintr-o Americă a viitorului în urma uciderii accidentale a unui fluture din Jurasic de către un călător în timp – în locul civilizatului președinte Keith, ajunge la Casa Albă mârlanul cu apucături de dictator Deutscher. O altă ficțiune speculativă dezvăluie substituirea președintelui Statelor Unite de către un alien chitit să lichideze omenirea. Iar titlul unei narațiuni political fiction este: „Cum a ajuns Franz Kafka președintele Americii”.

Dar nimeni, niciodată, n-a conceput, după știința mea, o ficțiune despre un președinte american agent neacoperit al Uniunii Sovietice. Ca să dea o lecție literaturii, iată că veni acum peste lume realitatea dăulătoare numită Trump. Urangutanul portocaliu, oranjgutanul proțăpit la Casa Albă cu tot tribul, a ținut să confirme bănuielile privind sprijinul de care a beneficiat din partea rușilor în campania electorală, livrându-i gratis șefului spionilor Kremlinului, Serghei Lavrov, informații secrete primite de la aliatul Israel. 

Ca lucrurile să fie și mai clare, l-a destituit pe directorul FBI, James Comey, pentru că acesta nu s-a supus indicațiilor șefului statului de a opri anchetarea legăturilor cu rușii a consilierului prezidențial Michael Flynn, mincinos dovedit pe același subiect. Sute de agenți de influență ai KGB ar trebui concediați de Putin, pentru că treaba lor o face foarte bine domnul Trump.

Foto: Guliver Getty Images

Spun sovietici, KGB și URSS, pentru că sub Putin, Rusia a redevenit Uniunea Sovietică, Imperiul Răului, cum a numit-o Ronald Reagan. Putin e speranța naționalismului extremist și dictaturilor din întreaga lume, din Anglia și Franța, prin Siria și Iran, până-n Coreea de Nord. Rușii stau cu mâna pe kalashnikov la granițele Europei...

Fără politica militaro-strategică dură a scutului antirachetă Războiul Stelelor, inițiată și dusă la bun sfârșit în anii `80, în mandatele lui Reagan, România rămânea socialistă și ar fi fost condusă acum de un urmaș al lui Kim Ceaușescu.

Fără pavăza NATO, am ajunge din nou un satelit al Moscovei, spre bucuria multor politicieni băștinași trumpiști, admiratori și ai lui Putin.

Am scris și eu science fiction, dar n-aș fi crezut vreodată să trăiesc aruncarea în aer a moștenirii lui Reagan de către un urmaș al său la Casa Albă. Nu știu ce simt americanii, chiar și cel mai habotnic republican, văzând ce face oranjgutanul lor, dar încerc să-mi închipui ce-o fi în sufletul românilor, între atâția alți oameni din Est, care au cel puțin un membru de familie îngropat sub cizma rusească, în vreme ce nădăjduia că vin americanii...

Și îmi aduc aminte o traducere de pe vremuri a inițialelor USA: Uniunea Sovietică Ailaltă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult