Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Simona a votat schimbarea!

În sfârșit, după luni de zile în care am zăcut mohorât, Simona mă face să sar din nou de pe scaun. De la Cincinnati și Toronto, acel „Al doilea joc” defensiv-agresiv, care a dus-o în cele două finale, se pierduse pe undeva, prin afara terenului.

Cu Makarova, stângacea prădătoare, știam că dacă nu vine cu al doilea joc, cu planul B, despre care am tot scris până la a mi se apleca, o să fie jale.

Și Simona a schimbat! N-a mai trimis mingi de așteptare în jurul centrului terenului, sperând ca rusoaica să riște și să greșească, a atacat ea prima, n-a lăsat să-i scape nicio ocazie, credeți-mă, niciuna, de a lovi tare, în unghi, aproape de linii. Mai toate greșelile Simonei, trecute la rubrica „neforțate”, au fost greșeli active, dinamice, ratări la limită.

Și serviciul! A servit cu mână sigură, cu procentaj ridicat pe primul, lungime și efect suficiente pe al doilea, pentru ca Makarova să nu poată returna aspru. Când, condusă cu 6-2 și 2-0, rusoaica a avut o zvâcnire, reușind 4 lovituri câștigătoare și făcând break, n-am văzut nici urmă de panică la Simo. A continuat la fel, netulburată, dându-mi acea prețioasă senzație că știe ce are de făcut, că nu mai joacă la ce vine de dincolo de plasă. 

Ilustrări perfecte ale schimbării de mental creative, ofensive, au fost punctele cu care a câștigat primul set și pe cel de-al doilea. Scurtă pusă cu dreapta inversă, bine ascunsă, când și eu mă așteptam să dea tare, urmărită imediat la fileu și preluare din aer, cu volé clasic în cros, a contrascurtei Makarovei – asta e o Simo nouă! Iar mingea de meci a închis-o cu un rever cros ascuțit și apăsat brici, parcă spunându-i Ekaterinei, căreia, să recunoaștem, i-a lipsit înverșunarea în joc de altădată: „Eu te bat, n-am nevoie să pierzi tu!”.

La 6-2 și 5-4, când primea pentru meci, l-a chemat la bancă pe Darren Cahill – nu când s-ar fi aflat în dificultate, ci când era aproape de victorie, ceea ce mi se pare un gest cât se poate de înțelept. Ce i-a spus Darren nu vă mai reproduc – a fost, ca întotdeauna, perfect – , mai importantă este atitudinea cu care Simona l-a ascultat: relaxată și atentă în același timp, absorbindu-i pur și simplu fiecare cuvânt, parcă vedeam un dublu mixt bine sudat, gata să intre pe teren!

Nu mă mai tem de niciuna dintre adversarele Simonei, nici chiar de Serena. Nu mă supăr dacă pierde la mare luptă (în clipa de față nu poate pierde altfel), pentru că tenisul pe care îl joacă acum are, și asta e cel mai important, viitor!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ne bucuram cu totii de " noua Simona".
  Sa o vedem tot mai des ca in ultimile doua meciuri. Hai, draguta, curaj!
  • Like 2
 • Intradevar, s-a simtit o schimbare la nivelul mentalului, tradusa apoi in nivelul de joc, in meciul cu Makarova. Rusoaica, insa , se afla in usor declin, inca de anul trecut. Este evident ca Simona se afla intr-un meci prelungit, cu ea insasi, iar intalnirile cu Muguruza, Radwanska,Kerber, Navarro, vor fi doar etape ale acestei ... superbe lupte interioare. Personal, cred ca , "piatra de incercare" va fi primul meci cu Azarenka, care este in evidenta crestere fizic,tactic, tehnic ... si care, banuiesc, isi doreste foarte mult o revansa in fata Simonei.In sporturile individuale depinde doar de tine sa fii mai bun decat adeversarul,...restul, cei din jur, sunt acolo , in spatele tau ...doar.
  • Like 1
 • Cred ca vom putea trage concluzii privind schimbarea jocului Simonei după constatarea menținerii noii abordări. Faptul ca in partida cu Makarova a jucat altfel a fost, intr-adevăr, foarte vizibil.
  • Like 1
 • Pt a renaște cu o mentalitate insuflată de Cahill trebuia sa "moara" veșnicul nr 2.Sper ca acum s-a născut câștigătoarea de gând șlam, noul nr 1.
  • Like 0
 • ”Când, condusă cu 6-2 și 2-0, rusoaica a avut o zvâcnire, reușind 4 lovituri câștigătoare și făcând break, n-am văzut nici urmă de panică la Simo. A continuat la fel, netulburată, dându-mi acea prețioasă senzație că știe ce are de făcut, că nu mai joacă la ce vine de dincolo de plasă.” / / / / Așa e! S-a topit demonul îndoielii de pe fața Simonei, a dispărut distrugătorul autoreproș cu care ne obișnuise atunci când adversara reușea o minge câștigătoare. Conștientă de propria sa valoare, cu netulburată încredere la fiecare lovitură, renunțând în sfârșit la obsedanta defensivă, Simona ne-a încântat cu siguranța jocului ei. Să sperăm că nu va renunța la noua ei atitudine – dacă joacă așa parcă nici nu mai contează de câștigă sau de pierde.
  • Like 0
 • Am scris cindva despre regresul Simonei,gasinnd o cauza pe plan psihic! Ramin la parerea initiala si sustin cu tarie ca daca la <mansarda> Simonei e totul O K e foarte greu de invins!
  • Like 1
  • @ Elvis Gait
   "Mansarda" e totul in tenis!
   • Like 0
 • A fost un meci reusit.Din pacate are o inconstanta in evolutia sa pe terenul de tenis. Sper sa-si revina si sa ocupe locul 1 in A.T.P.
  • Like 0
 • Mare dreptate,e o alta Simona ,are determinare mult curaj parca ar spune m-ai luat tu un punct dar sa vezi ce-ti fac eu.Nici n-am sesizat ca s-a terminat meciul,parca voiam sa joace in continuare,atat de mult ma bucura jocul ei
  • Like 1
 • Aceasta fata isi face treaba pe teren, munceste si face tot ce poate si cat poate. Nu este un robot, este om si cine stie ce inseamna sportul de performanta intelege foarte bine momentele prin care trece Simona. Un sportiv de performanta iti doreste intotdeauna victoria, viseaza sa fie nr.1...acesta este scopul orelor nesfarsite de antrenament, diminetilor in care te doare tot corpul si te-ai intoarce pe partea cealalta sa-ti continui somunul in loc sa muncesti 3 ore...Este vorba de alegerile fiecaruia in viata...iar Simona si atle sute de oameni ca si ea, aleg sa faca asta zi de zi. Hai Simona, punct cu punct, game cu game!!!
  • Like 1
 • ai dreptate maestre,este o alta Simona,mult mai determinata............apropo,este prima data cand o vad pe Simo intrand atat de mult in teren si lovind decisiv,sunt convins ca ajunge foarte sus........mult succes Simona
  • Like 1

Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult