Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Simona a votat schimbarea!

În sfârșit, după luni de zile în care am zăcut mohorât, Simona mă face să sar din nou de pe scaun. De la Cincinnati și Toronto, acel „Al doilea joc” defensiv-agresiv, care a dus-o în cele două finale, se pierduse pe undeva, prin afara terenului.

Cu Makarova, stângacea prădătoare, știam că dacă nu vine cu al doilea joc, cu planul B, despre care am tot scris până la a mi se apleca, o să fie jale.

Și Simona a schimbat! N-a mai trimis mingi de așteptare în jurul centrului terenului, sperând ca rusoaica să riște și să greșească, a atacat ea prima, n-a lăsat să-i scape nicio ocazie, credeți-mă, niciuna, de a lovi tare, în unghi, aproape de linii. Mai toate greșelile Simonei, trecute la rubrica „neforțate”, au fost greșeli active, dinamice, ratări la limită.

Și serviciul! A servit cu mână sigură, cu procentaj ridicat pe primul, lungime și efect suficiente pe al doilea, pentru ca Makarova să nu poată returna aspru. Când, condusă cu 6-2 și 2-0, rusoaica a avut o zvâcnire, reușind 4 lovituri câștigătoare și făcând break, n-am văzut nici urmă de panică la Simo. A continuat la fel, netulburată, dându-mi acea prețioasă senzație că știe ce are de făcut, că nu mai joacă la ce vine de dincolo de plasă. 

Ilustrări perfecte ale schimbării de mental creative, ofensive, au fost punctele cu care a câștigat primul set și pe cel de-al doilea. Scurtă pusă cu dreapta inversă, bine ascunsă, când și eu mă așteptam să dea tare, urmărită imediat la fileu și preluare din aer, cu volé clasic în cros, a contrascurtei Makarovei – asta e o Simo nouă! Iar mingea de meci a închis-o cu un rever cros ascuțit și apăsat brici, parcă spunându-i Ekaterinei, căreia, să recunoaștem, i-a lipsit înverșunarea în joc de altădată: „Eu te bat, n-am nevoie să pierzi tu!”.

La 6-2 și 5-4, când primea pentru meci, l-a chemat la bancă pe Darren Cahill – nu când s-ar fi aflat în dificultate, ci când era aproape de victorie, ceea ce mi se pare un gest cât se poate de înțelept. Ce i-a spus Darren nu vă mai reproduc – a fost, ca întotdeauna, perfect – , mai importantă este atitudinea cu care Simona l-a ascultat: relaxată și atentă în același timp, absorbindu-i pur și simplu fiecare cuvânt, parcă vedeam un dublu mixt bine sudat, gata să intre pe teren!

Nu mă mai tem de niciuna dintre adversarele Simonei, nici chiar de Serena. Nu mă supăr dacă pierde la mare luptă (în clipa de față nu poate pierde altfel), pentru că tenisul pe care îl joacă acum are, și asta e cel mai important, viitor!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult