Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Simona Halep, după ce a fost suspendată 4 ani din tenis: Sunt șocată și dezamăgită de decizia tribunalului/ După ce grupul lor de experți mi-a aflat identitatea, doi dintre cei trei și-au schimbat dintr-odată opinia în favoarea acuzațiilor ITIA

Simona Halep.-

Foto: Profimedia

Simona Halep a anunțat că va contesta la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) decizia tribunalului care a suspendat-o din tenis o perioadă de patru ani, ca urmare a testului pozitiv cu roxadustat de la US Open 2022. Halep acuză că totul s-a întâmplat după ce grupul de experți i-a aflat identitatea. Totodată, jucătoarea de tenis susține că va acționa în instanță compania producătoare a suplimentului pe care ea îl consideră contaminat cu roxadustat. 

Comunicatul Simonei Halep:

„Astăzi, un tribunal în cadrul Programului Anti-Doping pentru Tenis a anunțat o decizie provizorie în cazul meu. Ultimul an a fost cel mai dificil meci din viața mea, iar din păcate lupta mea continuă. Mi-am dedicat viața minunatului sport care este tenisul. Iau foarte în serios regulile care guvernează acest sport și mă mândresc cu faptul că nu am utilizat niciodată în cunoștință de cauză sau intenționat vreo substanță interzisă. Am refuzat să accept decizia lor de a mă suspenda pe o perioadă de patru ani.

Într-un raport de 126 de pagini, tribunalul a constatat că am săvârșit ambele acuzații aduse de Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) - un test pozitiv în competiție pentru o substanță interzisă și o încălcare a Programului Pașaportul Biologic al Sportivului. Reprezentanții mei și cu mine am prezentat ITIA și tribunalului dovezi convingătoare în sprijinul apărării mele, inclusiv multiple întrebări legitime cu privire la concluziile referitoare la testele mele în cadrul Pasaportului Biologic al Sportivului (ABP). Cu toate că sunt recunoscătoare să am în sfârșit o decizie după numeroase întârzieri neîntemeiate și senzația de a trăi în purgatoriu timp de peste un an, sunt șocată și dezamăgită de decizia tribunalului.

Cred într-un sport curat și în aproape două decenii ca jucător profesionist de tenis, prin sute de turnee și două titluri de Grand Slam, am efectuat 200 de teste de sânge și urină pentru verificarea substanțelor interzise - toate fiind curate, până la 29 august 2022. Înaintea sezonului pe teren dur din 2022, la recomandarea echipei mele de încredere și a fizioterapeutului meu, am ajustat suplimentele nutriționale. Niciunul dintre ingredientele enumerate nu conținea substanțe interzise, însă acum știm - și tribunalul a fost de acord - că una dintre ele era contaminată cu roxadustat. Am fost testată aproape săptămânal după testul meu inițial pozitiv până la începutul anului 2023, toate acestea având rezultate negative.

Cu toate aceste dovezi, ITIA a adus o acuzație ABP doar după ce grupul său de experți a aflat identitatea mea, făcând ca doi din cei trei să-și schimbe brusc opinia în favoarea acuzațiilor ITIA. ITIA s-a bazat exclusiv pe opinia acestor experți care au analizat doar parametrii sângelui meu - pe care i-am menținut în aceiași termeni timp de mai bine de 10 ani. Acest grup a ignorat faptul că nu a fost găsită niciodată o substanță interzisă în mostrele mele de sânge sau urină, cu singura excepție a unui test pozitiv pentru roxadustat din 29 august, care era prezent la un nivel extrem de scăzut și care, având în vedere testul meu negativ de trei zile anterior, ar fi putut fi cauzat doar de expunere accidentală la roxadustat.

Sunt recunoscătoare veșnic pentru sprijinul pe care l-am primit din partea familiei mele, a prietenilor și a fanilor din întreaga lume. Continui să mă antrenez și să fac tot posibilul pentru a-mi curăța numele de aceste acuzații false și pentru a reveni pe teren. Intenționez să fac apel împotriva acestei decizii la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și să urmez toate căile legale împotriva companiei de suplimente în cauză.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult