Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Simona Halep, după ce a fost suspendată 4 ani din tenis: Sunt șocată și dezamăgită de decizia tribunalului/ După ce grupul lor de experți mi-a aflat identitatea, doi dintre cei trei și-au schimbat dintr-odată opinia în favoarea acuzațiilor ITIA

Simona Halep.-

Foto: Profimedia

Simona Halep a anunțat că va contesta la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) decizia tribunalului care a suspendat-o din tenis o perioadă de patru ani, ca urmare a testului pozitiv cu roxadustat de la US Open 2022. Halep acuză că totul s-a întâmplat după ce grupul de experți i-a aflat identitatea. Totodată, jucătoarea de tenis susține că va acționa în instanță compania producătoare a suplimentului pe care ea îl consideră contaminat cu roxadustat. 

Comunicatul Simonei Halep:

„Astăzi, un tribunal în cadrul Programului Anti-Doping pentru Tenis a anunțat o decizie provizorie în cazul meu. Ultimul an a fost cel mai dificil meci din viața mea, iar din păcate lupta mea continuă. Mi-am dedicat viața minunatului sport care este tenisul. Iau foarte în serios regulile care guvernează acest sport și mă mândresc cu faptul că nu am utilizat niciodată în cunoștință de cauză sau intenționat vreo substanță interzisă. Am refuzat să accept decizia lor de a mă suspenda pe o perioadă de patru ani.

Într-un raport de 126 de pagini, tribunalul a constatat că am săvârșit ambele acuzații aduse de Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) - un test pozitiv în competiție pentru o substanță interzisă și o încălcare a Programului Pașaportul Biologic al Sportivului. Reprezentanții mei și cu mine am prezentat ITIA și tribunalului dovezi convingătoare în sprijinul apărării mele, inclusiv multiple întrebări legitime cu privire la concluziile referitoare la testele mele în cadrul Pasaportului Biologic al Sportivului (ABP). Cu toate că sunt recunoscătoare să am în sfârșit o decizie după numeroase întârzieri neîntemeiate și senzația de a trăi în purgatoriu timp de peste un an, sunt șocată și dezamăgită de decizia tribunalului.

Cred într-un sport curat și în aproape două decenii ca jucător profesionist de tenis, prin sute de turnee și două titluri de Grand Slam, am efectuat 200 de teste de sânge și urină pentru verificarea substanțelor interzise - toate fiind curate, până la 29 august 2022. Înaintea sezonului pe teren dur din 2022, la recomandarea echipei mele de încredere și a fizioterapeutului meu, am ajustat suplimentele nutriționale. Niciunul dintre ingredientele enumerate nu conținea substanțe interzise, însă acum știm - și tribunalul a fost de acord - că una dintre ele era contaminată cu roxadustat. Am fost testată aproape săptămânal după testul meu inițial pozitiv până la începutul anului 2023, toate acestea având rezultate negative.

Cu toate aceste dovezi, ITIA a adus o acuzație ABP doar după ce grupul său de experți a aflat identitatea mea, făcând ca doi din cei trei să-și schimbe brusc opinia în favoarea acuzațiilor ITIA. ITIA s-a bazat exclusiv pe opinia acestor experți care au analizat doar parametrii sângelui meu - pe care i-am menținut în aceiași termeni timp de mai bine de 10 ani. Acest grup a ignorat faptul că nu a fost găsită niciodată o substanță interzisă în mostrele mele de sânge sau urină, cu singura excepție a unui test pozitiv pentru roxadustat din 29 august, care era prezent la un nivel extrem de scăzut și care, având în vedere testul meu negativ de trei zile anterior, ar fi putut fi cauzat doar de expunere accidentală la roxadustat.

Sunt recunoscătoare veșnic pentru sprijinul pe care l-am primit din partea familiei mele, a prietenilor și a fanilor din întreaga lume. Continui să mă antrenez și să fac tot posibilul pentru a-mi curăța numele de aceste acuzații false și pentru a reveni pe teren. Intenționez să fac apel împotriva acestei decizii la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și să urmez toate căile legale împotriva companiei de suplimente în cauză.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult