Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Simona-veteranul Pacificului, Sorana-picioare vesele

Cu 3 ani în urmă, la Openul Australiei, Ekaterina Makarova o învingea 6-4, 6-0 pe Simona Halep. Anul trecut, la Washington, la începutul setului decisiv, Simona abandona, doborâtă de căldură, tot în fața Makarovei. Acea Simona Halep, nervoasă și crispată, temătoare de loviturile tari și ascuțite ale stângacei rusoaice, nu mai există.

Astăzi, la Doha, având în spate un an 2017 de acumulări pe toate planurile și epopeea luptelor pe care le-a dus în infernul sufocant și umed de la Melbourne, Simona vs Makarova a arătat ca un veteran din Vietnam spulberând un pifan. Lovitura cea mai bună a finalistei de Grand Slam a fost încrederea. Un val înalt de siguranță de sine a traversat mereu fileul, făcând-o pe Makarova să dea disperată din mâini și din picioare.

Și serviciul. Condusă cu 5-1 în primul set, rusoaica a încercat, mobilizată de antrenorul Thomas Hogstedt, să străpungă valul. A câștigat două ghemuri, părea că va reveni, dar Simona i-a retezat avântul cu niște servicii 1 și 2 plasate matematic (Andrei Pavel a răsuflat ușurat).

Iar în setul 2, pe chipul Ekaterinei s-a putut citi sentimentul că totul e zadarnic, n-o poate bate pe această Simona Halep. Nu a mai contat că Simo nu este la capacitatea ei maximă de deplasare...

Sorana Cîrstea a reușit o victorie prețioasă în fața talentatei belgience Elise Mertens, aflată în plină ascensiune dar puțin uzată de meciurile multe. Cunoscutului ei stil agresiv, cu lovituri tari și riscante, Sorana i-a adăugat ceva ce văd mai rar la ea: mobilitate deosebită, hotărârea de a alerga după orice minge, oricât de dificilă, capacitatea de a se menține dinamică și ofensivă indiferent de scor sau de jocul adversarei. Sorana „cea leneșă”, dispusă doar să lovească decisiv, uneori excelent, dar „de pe picioare”, fără să-și „murdărească șosetele”, fără a lucra prea mult cu corpul ca să ajungă bine la minge, a rămas undeva pe margine.

Ultima minge a meciului este grăitoare: Mertens prinde un forehand adânc și apăsat în partea dreaptă, la care, de obicei, Sorana nu prea se mai ducea. Acum, a sprintat, s-a întins cât a putut și a azvârlit un lob scurt, nu departe de fileu, dar suficient de înalt, „plouat”. Elise și-a potrivit drive-volé-ul cu ochii în sus (deranjant în lumina artificială) și a trimis 4 m afară!...

Nu pot decât să sper că Sorana își va păstra vioiciunea și în turul următor, în fața Garbiñei Muguruza.

Iar pe Simona, glezna s-o țină, că restul e berechet.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult