Foto: Guliver Getty Images
3-3 și avantaj Simona pe serviciul Plíškovei, după ce revenise de la 0-3, momentul cheie al meciului. Rupând un schimb prelungit, cehoaica prinde un cros de rever caracteristic, tare, plat departe de Simona, și vine la plasă. Motoreta Mobra țâșnește într-unul dintre formidabilele ei sprinturi cu pași mici, se întinde la limită și blochează reverul cu două mâini, apăsând doar din încheieturi mingea care se duce laser în lung de linie, pe linie. Plíšková s-a uitat lung, i-a căzut fața realizând forța de joc de care dispune Simona și nu și-a mai revenit până la sfârșit.
Mă uitam la Simona cum se plimba pe teren ca la ștrand, fiind condusă cu 3-0. Nicio crispare, nicio teamă, doar încredere că poate să întoarcă scorul. Comentatorul Eurosport de limbă engleză a pufnit admirativ când Halep câștigase 9 ghemuri la rând: „She looks like Number One!”.
În spatele impresionantei imagini pe care ne-a dăruit-o azi, se află meciul-măcel câștigat cu Lauren Davis. Spuneam atunci (nu eu, Nietzsche) că tot ce nu te omoară, te face mai puternic. Că marii jucători pot să capete, după meciuri crunte, câștigate la limită, în fața unor adversari inferior clasați, în tururile mici ale turneelor de Grand Slam, o propulsie formidabilă, care-i poate duce până-n finală. Și Simona Halep este o mare jucătoare.
Azi a bătut-o pe Karolina cu capul și cu picioarele. Întrebat cândva de un reporter care este cea mai bună lovitură a sa, Ion Țiriac a răspuns: „My best shot are my legs”. Recuperată „Teofizic” miraculos, Simona a dat drumul jocului ei de picioare fără egal în circuit, ajungând la minge și cu aproape o secundă înaintea adversarei. Cehoaica poate fi numărul 1 mondial, și a fost, când lovește așezată, când are timp să-și pregătească torpilele. Dacă e silită să lovească din alergare, cu retragere rapidă a rachetei, valoarea ei coboară spre locul 30-40. Simona a plimbat-o exemplar stânga-dreapta și a pus-o de multe ori, cu calm și luciditate, pe contre-pied: la un moment dat, inerțiala Karolina a agățat mingea, în disperare de cauză, trecând racheta în mâna stângă!...
De câte ori Plíšková s-a străduit să revină reușind câte o lovitură de excepție, Simona a „înțepat-o” imediat cu un serviciu bun sau cu atac hotărât, știut fiind că nu trebuie să-i dai voie adversarei care forțează comeback-ul să lege cel puțin 3 lovituri câștigătoare.
Ce urmează? Cu Kerber va fi altceva, cred, mult mai greu. Angelique s-a întors, după o eclipsă de peste un an, aproape de forma ei fizică și psihică din perioada în care câștiga aici, la Melbourne, învingând-o în finală pe Serena Williams. Contrar jocului Plíškovei, având o deplasare și o rezistență comparabile cu ale Simonei, nemțoaica lovește foarte bine din alergare și din unghiuri. Se conturează un meci lung și dur, în care ne vom ruga să țină glezna...
Știți pentru cine îmi doresc să câștige Simona Australian Open? Pentru haterii ei. Vreau să-i văz cum se vor strofoca, poate după o clipă de tăcere, să găsească alte motive pentru a-și justifica existența în această lume, înjurând-o la nemurire pe Simona Halep.
P.S.
Îi rog pe scriitorii de „știri” de pe diverse site-uri, trase după ce spune subsemnatul la televiziuni, întrucât nu sunt în stare să transcrie ce am zis, producând, în schimb, un soi de tocană logică și gramaticală, ca să nu mai vorbesc de tenis, să dea pur și simplu un link la secvența video și apoi să se reprofileze pe săpat șanțuri.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp