Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Simptome Omicron, după ce a fost analizat cel mai mare focar din Europa: tuse, congestie nazală, oboseală, dureri de gât, urmate de dureri de cap și febră

test covid

Foto: Getty Images

Studii realizate în cazul persoanelor infectate cu omicron sugerează că boala covid-19 poate fi mai puțin severă decât în cazul variantei delta, unii pacienți descriind-o ca pe o „răceală” sau „o gripă obișnuită”, însă rămâne de văzut ce efecte există pe termen lung după Omicron, varianta descoperită în luna noiembrie.

Un studiu a fost făcut în Norvegia, unde a fost analizat cel mai mare focar de Omicron depistat până acum în Europa. Focarul a apărut la o petrecere de sfârșit de an, organizată de o firmă, pe 30 noiembrie, și unde 66 de persoane dintre cei 117 participanți, complet vaccinați, au fost testați pozitiv, iar alți 15 probabil că au avut și boala, scrie The Washington Post, citat de digi24.

Tusea, congestia nazală, oboseala și durerile de gât s-au numărat între cele mai frecvente simptome, urmate de dureri de cap și febră, potrivit autorităților sanitare norvegiene care au investigat focarul.

Simptomele, în cazul a zece dintre cei infectați, s-au ameliorat în câteva zile, iar 62 de pacienți au declarat că la o săptămână încă mai prezentau unele semne de boală. Pentru niciunul dintre pacienți nu a fost nevoie de spitalizare, la două săptămâni după petrecere.

Durata simptomelor, în cazul formelor ușoare de covid-19, indiferent de varianta de coronavirus, este de una, două săptămâni, potrivit Universității Johns Hopkins, scrie aceeași sursă. Cazurile severe pot dura mai mult de o lună, iar aceste persoane rămân contagioase pentru mai mult timp. În cazul „long Covid”, unele simptome pot rămâne mai multe luni, chiar și la persoanele vaccinate.

Omicron la copii

Totodată, potrivit datelor citate de CNN, în SUA, copiii reprezintă încă un mic procent din persoanele internate cu Covid-19. Însă pentru că Omicron este mult mai contagios decât Delta, unele spitale de pediatrie au mai mulți copii internați cu Covid-19 decât oricând.

De fapt, spitalizările pediatrice Covid-19 au atins un nivel record în Statele Unite. În săptămâna care s-a încheiat pe 2 ianuarie, în medie, 672 de copii au fost internați în spitale în fiecare zi cu Covid-19, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Varianta Omicron este de până la 3 ori mai infecțioasă decât varianta Delta, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA. În doar patru săptămâni, rata de infectare cu Omicron a sărit de la aproximativ 8% din totalul noilor infecții cu Covid-19, la aproximativ 95% din noile infecții, potrivit CDC.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult