Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Simptome Omicron, după ce a fost analizat cel mai mare focar din Europa: tuse, congestie nazală, oboseală, dureri de gât, urmate de dureri de cap și febră

test covid

Foto: Getty Images

Studii realizate în cazul persoanelor infectate cu omicron sugerează că boala covid-19 poate fi mai puțin severă decât în cazul variantei delta, unii pacienți descriind-o ca pe o „răceală” sau „o gripă obișnuită”, însă rămâne de văzut ce efecte există pe termen lung după Omicron, varianta descoperită în luna noiembrie.

Un studiu a fost făcut în Norvegia, unde a fost analizat cel mai mare focar de Omicron depistat până acum în Europa. Focarul a apărut la o petrecere de sfârșit de an, organizată de o firmă, pe 30 noiembrie, și unde 66 de persoane dintre cei 117 participanți, complet vaccinați, au fost testați pozitiv, iar alți 15 probabil că au avut și boala, scrie The Washington Post, citat de digi24.

Tusea, congestia nazală, oboseala și durerile de gât s-au numărat între cele mai frecvente simptome, urmate de dureri de cap și febră, potrivit autorităților sanitare norvegiene care au investigat focarul.

Simptomele, în cazul a zece dintre cei infectați, s-au ameliorat în câteva zile, iar 62 de pacienți au declarat că la o săptămână încă mai prezentau unele semne de boală. Pentru niciunul dintre pacienți nu a fost nevoie de spitalizare, la două săptămâni după petrecere.

Durata simptomelor, în cazul formelor ușoare de covid-19, indiferent de varianta de coronavirus, este de una, două săptămâni, potrivit Universității Johns Hopkins, scrie aceeași sursă. Cazurile severe pot dura mai mult de o lună, iar aceste persoane rămân contagioase pentru mai mult timp. În cazul „long Covid”, unele simptome pot rămâne mai multe luni, chiar și la persoanele vaccinate.

Omicron la copii

Totodată, potrivit datelor citate de CNN, în SUA, copiii reprezintă încă un mic procent din persoanele internate cu Covid-19. Însă pentru că Omicron este mult mai contagios decât Delta, unele spitale de pediatrie au mai mulți copii internați cu Covid-19 decât oricând.

De fapt, spitalizările pediatrice Covid-19 au atins un nivel record în Statele Unite. În săptămâna care s-a încheiat pe 2 ianuarie, în medie, 672 de copii au fost internați în spitale în fiecare zi cu Covid-19, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Varianta Omicron este de până la 3 ori mai infecțioasă decât varianta Delta, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA. În doar patru săptămâni, rata de infectare cu Omicron a sărit de la aproximativ 8% din totalul noilor infecții cu Covid-19, la aproximativ 95% din noile infecții, potrivit CDC.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult