Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Simptome Omicron, după ce a fost analizat cel mai mare focar din Europa: tuse, congestie nazală, oboseală, dureri de gât, urmate de dureri de cap și febră

test covid

Foto: Getty Images

Studii realizate în cazul persoanelor infectate cu omicron sugerează că boala covid-19 poate fi mai puțin severă decât în cazul variantei delta, unii pacienți descriind-o ca pe o „răceală” sau „o gripă obișnuită”, însă rămâne de văzut ce efecte există pe termen lung după Omicron, varianta descoperită în luna noiembrie.

Un studiu a fost făcut în Norvegia, unde a fost analizat cel mai mare focar de Omicron depistat până acum în Europa. Focarul a apărut la o petrecere de sfârșit de an, organizată de o firmă, pe 30 noiembrie, și unde 66 de persoane dintre cei 117 participanți, complet vaccinați, au fost testați pozitiv, iar alți 15 probabil că au avut și boala, scrie The Washington Post, citat de digi24.

Tusea, congestia nazală, oboseala și durerile de gât s-au numărat între cele mai frecvente simptome, urmate de dureri de cap și febră, potrivit autorităților sanitare norvegiene care au investigat focarul.

Simptomele, în cazul a zece dintre cei infectați, s-au ameliorat în câteva zile, iar 62 de pacienți au declarat că la o săptămână încă mai prezentau unele semne de boală. Pentru niciunul dintre pacienți nu a fost nevoie de spitalizare, la două săptămâni după petrecere.

Durata simptomelor, în cazul formelor ușoare de covid-19, indiferent de varianta de coronavirus, este de una, două săptămâni, potrivit Universității Johns Hopkins, scrie aceeași sursă. Cazurile severe pot dura mai mult de o lună, iar aceste persoane rămân contagioase pentru mai mult timp. În cazul „long Covid”, unele simptome pot rămâne mai multe luni, chiar și la persoanele vaccinate.

Omicron la copii

Totodată, potrivit datelor citate de CNN, în SUA, copiii reprezintă încă un mic procent din persoanele internate cu Covid-19. Însă pentru că Omicron este mult mai contagios decât Delta, unele spitale de pediatrie au mai mulți copii internați cu Covid-19 decât oricând.

De fapt, spitalizările pediatrice Covid-19 au atins un nivel record în Statele Unite. În săptămâna care s-a încheiat pe 2 ianuarie, în medie, 672 de copii au fost internați în spitale în fiecare zi cu Covid-19, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Varianta Omicron este de până la 3 ori mai infecțioasă decât varianta Delta, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA. În doar patru săptămâni, rata de infectare cu Omicron a sărit de la aproximativ 8% din totalul noilor infecții cu Covid-19, la aproximativ 95% din noile infecții, potrivit CDC.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult