Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Smerenia cu Mercedes și Rolex

lux car

 Foto: Ion Andrei Barbu / Panthermedia / Profimedia

În spațiul mioritic, de-a lungul ultimului secol s-a tot vânturat, cu satisfacție nedisimulată, ideea decadenței Occidentului și a vitalității Răsăritului. Au făcut-o în perioada interbelică diverși băieți cu pălărie verde sau bască roșie, unii dintre ei având opulente vile în cartiere selecte ori plimbându-se în Maybach printre adulatori, alții așteptându-i pe eliberatorii răsăriteni, inclusiv pentru a întoarce roata și a se instala în locuințele detestaților burjui.

Tema decadenței apusene a fost reluată în perioada comunistă, unii lăudând vag cultura și disprețuind untul din Europa central-vestică, în contextul lipsurilor alimentare vecine cu foamea din ceaușima multilateral subdezvoltată. Erau între susținători și reconvertiți la acest crez și inși cu ordin de la structurile din umbră sau din gazetele de propagandă. Unii mergeau pe jos, alții cu Volgă sau Dacie de la partid.

După 1989, alții, descendenți sau imitatori ideatici ai celor deja amintiți, au opus retoric Vestul „materialist” Estului „spiritual”. Virtuțile s-ar fi adunat în partea dinspre soare-răsare, iar păcatele spre soare-apune. Pare să nu mai conteze că milioane de concetățeni s-au grăbit să ajungă în orașele occidentale, în căutarea unor satisfacții cât se poate de omenești. În acest timp, băieții ideologizați tot schimbă stele cu zăbrele și svastici cu ideograme, demonizând lumea occidentală. De fapt, o disprețuiesc pe față, dar tânjesc după beneficiile ei în secret.

Nu întâmplător, băieții se îmbracă în Armani, își arată cu satisfacție iphone-urile sau ceasurile din țări în care ajungi cu avioane produse de Airbus sau Boeing, merg la cumpărături cu SUV-uri aduse tot de pe acolo, iar concediile și le fac pe plaje însorite mai tot timpul anului. Că doar așa stă bine oricărui smerit autohton atent la imagine.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dan check icon
  Autorul face o aluzie discreta la Mercedesul folosit de popii si mai marii inalt si prea sfintii bor --fani , Este foarte adevarata aluzia , .Este un Mare Adevar ,ca traiesc in mare opulenta , Inca nu am vazut un popa tanar sau cu vechime ,care sa locuiasca cu chirie ,dar medici tineri ,am vazut multi !!!
  • Like 3
 • Descendenții de rangul doi ai epocii ceaușiste suspină după costisitoarele bunuri vestice, au însă grijă să infesteze nația română cu manipulări antioccidentale!
  Toată stima pentru articol!
  • Like 6
 • Dan I check icon
  Tentațiile lumii materiale sunt enorme, și cred că este foarte greu să ne abținem.
  Înainte să arătăm cu degetul spre alții, poate ar fi mai bine să scoatem bârna din ochiul nostru, nu?!
  • Like 3
  • @ Dan I
   Nu este vorba despre mulții români care au plecat în Occident pentru o viață decentă, ci despre impostorii care au pus mâna pe putere și trăiesc în lux exorbitant - case, mașini etc., , manipulând ipocrit cu teza decadenței Vestului față de Răsăritul „smerit”!
   • Like 5
 • Rucs Rucs check icon
  Bun, și concluzia, care ar fi? Ce doriți sa facem, mai exact? Desigur ca nu e indicat vreun complex de superioritate fata de Vest. Dar care Vest? Vestul e în contradicție cu el însuși. Am terminat romana-franceza, am studiat Erasmus în Franța. Aia nu este Franța despre care am studiat eu. Și o spun filosofii și jurnaliștii lor, nu eu. Ai pe de o parte urmași ai lui Hugo, Camus, Pascal, Descartes. Și pe de alta parte, oameni aculturalizati și debusolați, care nu își înțeleg propria moștenire, propria distincție și cultura. O nivelare teribila a Europei, care nu mai e Europa, ci o adunătură globalista și consumerista. Ce îmi plac mie articolele astea care nu spun aparent nimic nociv, dar care ne distrug. De ce? Pentru ca nu fac dovada cunoașterii lumii reale. Nu aveți legături cu preuniversitarul, iar la facultate va vine totuși crema, o selecție. Nu va vin nici elevi de la Pietriceaua, Prahova, nici de la Creanga. Nu aveti idee ce a făcut globalismul asta consumerist tinerei generații. Vom răspunde, domnule. Sunt copii cu potențial extraordinar căpiati de cazinouri online, de energizante, de instagram, de supraexpunerea la ecrane. Nu ne-ar strica sa ridicam puțin sprânceană fata de ce ne vine din vest. Sa fim puțin selectivi, pentru ca ei înșiși ne avertizează. Mai sunt voci curajoase și la ei. Ai pandemie de drogați în SUA (drug pandemic), ai orașe de homelesi în California (S Francisco, LA, Phoenix). Cautati sa vedeți marturii ale familiilor. Nu sunt familii marginale și dezorganizate, stimate domn, ci familii normale care și-au trimis copiii la scoala (un model școlar pe care îl exporta și la noi) și care i-au luat înapoi zombificati. Sa luam aminte de la Israel. Nu ai cazinouri (unii vin sa joace la noi), nu ai droguri. De acord, Tel Aviv e mai libertin decât Ierusalim, dar nu se compara cu ce e în SUA. Vestul a renunțat la el însuși de câteva decenii. Au probleme sociale uriașe (vezi recentele greve și revolte franceze). Iar noi ce doriți sa facem? Sa ii admiram necondiționat? Nu e mai bine sa primim propriile lor avertismente și sa luam de la ei ce este bun, refuzând ceea ce ei înșiși contesta?
  Stați de vorba cu romani care au copii școlarizați prin vest. Copii mari, nu mici. Cand sunt mici, sunt extaziați de scoala ușoară, de ideea de scoala fericita etc. Cand mai cresc, se iau cu mâinile de cap. Il citeam pe dl Funeriu. Sa vedesti la dansul la început ce entuziasm pentru școală germana. Treptat, treptat, s.a schimbat. Nu demult, scria ca fiul sau a tot primit avansuri insistente de la un copil gay. A spus profesorilor și directoruluu. Acesta din urma l-a intrebat: dacă primea avansuri insistente de la o fata, tot asa s-ar fi plâns? Care e treaba??? Adică sa iti faci mea culpa ca ai orientare hetero? Sa iti ceri scuze ca te simți hartuit, sau cum? Alt caz, de data asta nu celebru, ci aflat de la o cunoștință. Olanda, părinți romani extaziați de scoala de aici, despre cum sunt învățați civismul și igiena și sa se spele pe mâini etc. Pe la 14 ani, scoala ii înștiințează ca fata lor a fost surprinsa întreținând relații intime în toaleta. Opa. Parinti disperati, iar tatal își trimite fiica la psiholog și preot.
  Încă o data, nu cred ca aveți habar de ce se întâmplă în lume. Ne vorbiți și ne scrieți de la un spațiu rarefiat, punctat de conferințe în tara și străinătate, unde va întâlniți cu oameni fini, educați, rezonabili. În vremea asta, copiii ăștia sunt făcuți praf de toată ideologia și lipsa asta de autoritate a noastră. Pt ca, sa înțelegem, autoritatea e cah, e comunista, este estica, este retrograda. Nu va credeți direct responsabil, asa presupun, dar poate ati auzit de trădarea intelectualilor. Suntem cu toții responsabili, domnule, iar roata se întoarce, fie ea și pătrată.
  • Like 3
  • @ Rucs
   Dan I check icon
   Rucsy, ce frumos spui... "nu cred ca aveți habar de ce se întâmplă în lume".
   In schimb tu ai auzit de la o cunoștință, care a avut ea un tovarăș (!), căruia i s-a povestit de o fată din Olanda.
   Ce surse de informare ai? Fox News?
   Si ce țară vizitezi mai des, sau unde ți-ar plăcea să trăiești?
   Întreb pentru un prieten ;-)
   • Like 5
  • @ Rucs
   E clar că lumea întreagă a ajuns într-o fundătură morală. Estul e autoritarist și chiar dictatorial pe alocuri, iar Vestul e decăzut moral și încă decade, în mod accelerat. Esticii încă nu și-au găsit drumul drept, iar vesticii au luat-o razna de prea mult trai bun pe care l-au avut până acum (fiindcă de acum încolo cred că o să avem mari surprize). Cu estul e clar cum stau lucrurile și oricum nu ne prea interesează, fiindcă nu ne afectează direct viața (excepție făcând problemele economice mondiale ridicate de război). Dar noi trăim ”în casa” vestică și ne supunem regulilor Vestului. De aceea ne dor mai mult tâmpeniile pe care le promovează vesticii, fiindcă ne ducem viața după aceste tâmpenii. Nu mă mai refer la toate bazaconiile, dar strict punctual la cazul băiatului hărțiut la școală de un coleg gay. E halucinantă poziția directorului. Chiar așa de ”corect politic” să fie nevoit să se poziționeze? Ca un veritabil ”bătut în cap”? E inadmisibil să consideri că e același lucru dacă te curtează cineva din aria ta de interes sau cineva aparținând sexului nepotrivit. Dacă ești un băiat hetero și o fată îți arată interes poți deveni și tu interesat sau poți să fii plictisit, neinteresat, sau în cel mai rău caz, ușor stânjenit. Nimic grav în astea. Dar dacă te abordează un băiat, asta devine grotesc, oribil, scandalos pentru tine. Ce o fi așa de greu de înțeles pentru directorul ăla cu cap pătrat? Dar explicațiile sunt că poate e și el îndoctrinat de neomarxiștii ăștia disgrațioși, sau e încă întreg la cap, dar știe că dacă nu are o atitudine ”progresistă” își dă foc la valiză. Au ajuns deci și ei vesticii acum, ca noi altădată în comunism: să disimuleze masiv, să poarte o mască în societate, pentru a nu intra în ”morișca” dărâmătoare a sistemului actual, bazat pe principii neomarxiste, ”progresiste”. Să nu-și piardă pâinea sau chiar libertatea!!!!!! Dacă noi, care, ideologic, nu ne-am infectat încă total, nu opunem de acum încolo rezistență la aceste porcării, ne-a văzut sfântul pe viitor.
   • Like 1
  • @ Dan I
   Nu știu în ce țară ți-ar plăcea dumitale să trăiești, dar acum când vorbim, mie unuia nu-mi vine în minte niciuna în care mi-ar plăcea să trăiesc. Așa că rămân în România, cu toate bubele ei, că n-are rost deranjul numai și numai ca să cad din lac în puț.
   • Like 3
  • @ Dan Cojocaru
   Cred ca, intr-o oarecare masura, unii sunt "politic corecti" si le este frica ca-si pierd pozitia in societate. In societatea dominata, nu stiu daca de "neomarxisti", nu agreez termenul, dar dominata, dupa umila mea parere, de degenerati. Daca am dreptate cu adevarat "ne-a cam vazut sfantul". Oare exista scapare?!
   • Like 3
  • @ Dan Cojocaru
   In prezent nu mai exista refugiu. Intr-o lume in care ai procente impuse la angajarea homosexsualilor, a negrilor, fara a fi misogin chiar si a femeilor, nu este cale scapare si nu mai merita schimbarea locului
   • Like 3
  • @ Zugravu Mircea
   Da, cam așa ziceam și eu. Dar mai ziceam și că nu trebuie să ne împăcăm cu regulile impuse de conducătorii noștri ”degenerați” și că trebuie să opunem REZISTENȚĂ, fiecare după cum putem. Iar dacă lucrurile devin degenerate rău, trebuie și ieșit în stradă la modul serios, nu așa, la plimbare....
   • Like 2
  • @ Rucs
   ai sansa de a deveni fericit, mai exista locuri din astea. Coreean de nord, rusia si Bd. Berceni, a cincea cladire pe dreapta
   • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult