Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Soarta copiilor în votul adulților. Mai puțin de jumătate dintre părinții români cred că votul lor politic poate influența viitorul celor mici

Alegeri parlamentare 2016

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Oare cu ce gânduri merg părinții la vot? Oare când țin în mână buletinul de vot se gândesc părinții că opinia lor (pe care și-o exprimă prin vot) le impactează copiii? Dacă da, când și cum? În ce domenii ale vieții lor?

Pentru părinți, a vota este nu doar un drept și o datorie civică, ci și o responsabilitate față de copiii lor. Pentru că una din nevoile de bază ale copilului de la părintele său este aceea de grijă și protecție. Iar prin vot, părintele îndeplinește această nevoie a copilului, chiar dacă efectele nu se văd imediat. Este ca și cum protejez spațiul, creșterea copilului, spunând aceste valori da, aceste valori nu sunt bune pentru copilul meu. Acest partid politic da, fiindcă are valori și propuneri concrete cu care eu sunt de acord, acest candidat la președinție nu, fiindcă nu oferă grijă și protecție față de nevoile oamenilor.

Studiul Viitorul copiilor în votul părinților realizat de Cult Research în parteneriat cu mine a avut la bază două intenții. Prima ne-am dorit să pună reflectorul asupra felului strategic sau nu în care votează părinții români cu privire la viitorul copiilor lor. Cu alte cuvinte, în momentul în care se află în cabina de vot, își poartă părinții imaginea copilului lor în suflet și în minte? Iar a doua intenție a acestui studiu este aceea de a educa părinții în ceea ce privește responsabilitatea de a vota. Un prim rezultat relevant al studiului este faptul că 47% din părinții români consideră că votul lor din prezent influențează viitorul copiilor lor.


"Părinții acordă, în general, o atenție deosebită copiilor lor, în tot ceea ce reprezintă necesitățile de bază ale acestora, cuantificându-le pe fiecare în parte, în funcție de bugetul de care dispune familia: educație, alimentație, excursii, concedii, îmbrăcăminte etc. În funcție de veniturile disponibile, părinții încearcă să ofere copiilor tot ce e mai bun dintre cele menționate anterior. Totuși doar jumătate dintre părinți văd votul lor politic ca pe o moștenire pe care o pot lăsa celor mai dragi ființe. Votul este unul dintre momentele în care aceste diferențe financiare dispar, iar părinții pot, prin decizia lor de vot, să asigure un viitor poate mai bun copiilor. Faptul ca o treime dintre respondenți nu observă acest lucru implică nevoia unei mai bune informări pentru un public poate de multe ori dezamăgit de clasa politică", spune Alexandru Zodieru, managing partner Cult Research.


De asemenea, analizând rezultatele acestui studiu observ că în ceea ce privește aspecte importante precum educația, sănătatea, siguranța, mediul economic și protecția socială, părinții români susțin că îi interesează semnificativ mai mult binele copiilor decât binele propriu. Aceste rezultate par să denote o atitudine de a pune binele copiilor semnificativ mai sus decât binele propriu, ceea ce pentru copil nu reprezintă o atitudine benefică. Spiritul de sacrificiu care decurge din istoricul comunist, adeseori caracteristic părinților români, îi învață pe copii fie să uite de sine, fie să îi preocupe propria persoană în mod excesiv în detrimentul binelui celorlalți.

Astfel, un alt lucru de învățat din urma acestei cercetări sociologice este acela pe care mi-l amintesc dintr-un citat de-al lui Carl Jung – Cea mai grea povară pentru un copil este viața netrăită a părintelui. Astfel, ne dorim mult să ajungă la părinți ideea că atunci când votează având în minte aspecte precum sănătatea, mediul economic, educația, protecția socală etc, binele părintelui este la fel de important ca binele copilului său. Un copil are nevoie de un părinte vital, bun, bucuros și competent pentru ca el să crească cât mai armonios, să aibă gândirea liberă și sănătoasă, să trăiască atât pentru sine, cât și să își dezvolte un spirit civic bun care să servească binelui celor din jur. Dacă părintele se sacrifică, din loialitate față de părinte, copilul nu își va permite să aibă o viață mai bună decât cea a mamei sau tatălui său.

Așadar, să ne vedem duminică în număr cât mai mare la secțiile de votare, cu gândul la copiii noștri și la noi înșine în egală măsură!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult