Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Solitaire la stat și LinkedIn la privat. Există totuși la privat locuri de muncă și mai călduțe decât cele de la stat, unde se lucrează mai puțin decât oriunde altundeva

Reprezentant business

Foto - Profimedia Images

Marcel Ciolacu a făcut comentarii aspre cu privire la angajații din aparatul supradimensionat și suprabonificat de la stat care se pare că nu fac nimic în afara de a juca Solitaire pe calculator în orele de serviciu. Și a decis să taie foarte multe posturi în cadrul reformei bugetare, o aventură din care oricum mare lucru nu înțelegem pentru că nu ne-am bătut niciodată capul cu organigramele stufoase din instituțiile și companiile de stat. 

Singura companie de stat pe care eu personal o cunosc, profitabilă ce-i drept, a angajat rubedeniile directorilor în poziții călduțe. 

Există totuși la privat locuri de muncă și mai călduțe decât cele de la stat, unde se lucrează mai puțin decât oriunde altundeva: birourile de reprezentanță. Nu se pot descrie în cuvinte condițiile excepționale de muncă și viață din birourile de reprezentanță.

Pachet de beneficii sofisticat și divers, birou de clasa A, mașină de firmă, cazare în hoteluri de patru-cinci stele.

Deplasări în străinătate, instructaje continue în CSR, ESG, GQP, completări de rapoarte o dată pe lună, teambuilding-uri (ha, ha!).

Strategiile de vânzări vin din afară, echipele locale de marketing sunt simple traducătoare de ATL.

Planul de vânzări este asigurat, fiind făcut de importatori – care sunt eficienți dacă ne uitam la deficitul de balanță comercială – de consultanți, de lobbiști, de firme de PR, de ambasade, de asociații, de camere de comerț samd.

Un șef care de obicei nu știe nimic astfel încât nu știe că ceară nimic - trebuie totuși un pic de atenție la jocurile politice pe care le face; bonus, dacă șeful este expat este plecat jumătate de săptămână din țară, este expert la remote. 

Și, desigur, cont pe LinkedIn, pe care stai toată ziua și urmărești să vezi ce job a mai apărut la care să aplici, șansele sunt bune, doar ai în CV experiență la un birou de reprezentanță.

Se muncește tot mai puțin în România, toți vor un loc de muncă fără muncă, toți cer pomană de la stat, toți vor scutiri, facilități, scheme de ajutor și alte stimulente, toți visează roboti și R&D și IA, toți vor muncă de acasă sau remote, toți au conturi de Solitare și Linkedin și, desigur, toți sunt specialiști în ce trebuie făcut pentru că România să fie o țară ca afară. Asta în timp ce în fabricile de prelucrare, pe șantierele de construcții și în fermele agricole există un deficit enorm de brațe de muncă pe care dacă nu-l rezolvăm nu vom fi o economie sustenabila și nu ne vom putea pune în operă patriotismul economic. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    E o mare diferență când vine vorba de angajații la stat și cei la privat. În primul rând privatul nu te poate obliga să îi dai banii tăi când el să îți oferă servicii de o calitate derizorie. În al doilea rând privatul poate ține angajat pe cine vrea iar dacă clienții nu sunt multumiți situația va fi reglată în piață. În esență privatul lucrează cu banii personali. La stat e exact pe dos, se lucrează cu banii altora luați cu japca iar rezultatele se văd.
    • Like 2
  • ove check icon
    Nu inteleg articolul.Si daca ar fi unul la privat a carui treaba e sa stea cu cucul la soare toata ziua,ce treaba ai avea tu?Il platesti tu?Il platim noi?Nu,spre deosebire de trantorii de la stat care joaca solitaire pe banii nostri.Pe astia sa ii trimiti in fabricile de prelucrare si pe santiere.Poate le dai si o mana de ajutor.De departe cel mai slab articol de pe Republica.
    • Like 4
    • @ ove
      De acord, dar aș nuanța puțin. Este valabil și la privat doar în cazul în care șef este un românaș împuțit! Să mă explic. Închipuiți-vă o multinațională din România, cu un șef, de.... sector să zicem, un românaș a cărui unică grijă, bătut în cap fiind (întrebarea este - cum o fi ajuns el șef, dacă e bătut în cap - asta fiind... „altă mâncare de pește”) să-și terorizeze subalternii NUMAI findcă-i este frică să nu cumva să-i ia vreunul locul. Ei, până la urmă șefii lui cei mari, de pe alte meleaguri, desigur, s-au prins că românașul nostru este dobitoc, iar în locul lui au pus un... polonez (sau grec, indian, pakistanez etc.) din.... Luxemburg (sau Austria, Suedia, Olanda etc.) și, ce să vezi, lucrurile merg de atunci excelent, în sensul că subalternii fostului șef românaș, au început să-și arate potențialul lor creator, nemaifiind... frecați la cap de un românaș idiot și cretin de-a dreptu' ! Da, știu o să spuneții că răspunsul meu n-are leg[tură cu subiectul, dar eu zic că are, fiindcă, chestia de mai sus s-a petrecut aievea în Românica noastră și ea ne relevă o tristă realitate... românească: statistic vorbind, suntem o țară lichele și secături, excepțiile, mult prea puține pentru a conta, nu fac decât să confirme regula!
      • Like 1
    • @ Pătraşcu Marian
      unu check icon
      ce spui tu aici este un caz care nu are legatura cu nationalitatea. faptul ca ai dat personal pentru un asemenea caz este o intamplare. putea sa fie un pakistanez, un indian sau un american individul, n-are legatura cu compania. Discutia aici era despre companii si despre TOTALA lipsa de filtrare, daramite selectie dupa, a cadrelor. Deci chiar n-are nicio legatura.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult