Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Solo traveler în Irlanda, țara verde cu oameni veseli

Anca Banita - blog

(Foto ancabanita.com)

Dacă vă era dor de un nou episod Solo Traveler, iată-l! Recent am ajuns în Irlanda, pentru o escapadă de 3 zile.

Știam de mult timp că voi ajunge acolo, pentru că RyanAir are bilete ieftine București-Dublin. Pe ale mele le-am luat in februarie și am dat 40 euro. A urmat un AirBnb rezervat cu o lună înainte, când deja multe locuri erau date. Atunci am observat și costurile un pic mai mari decât în alte țări europene. Am stat într-un apartament shared la 30 minute de centru, cu niște oameni super simpatici pe care nu i-am văzut prea mult, dar care lăsau în fiecare zi micul dejun pe masa din living, un mic dejun delicios, de altfel.

Viața în Irlanda

Rar am văzut oameni mai veseli. Pe stradă, în baruri la orice oră a zilei, puși pe distracție. Iar cei mai tari au fost ghizii, care făceau glume din 2 în 2 propozii. Foarte pasionali, foarte buni public speakeri și entertaineri, au făcut un show total.

Am simțit un vibe ușor și pozitiv în Dublin și relaxare și în afara lui. Față de alte orașe unde am fost, precum Berlinul, unde era o atmosferă foarte apăsătoare, aici am simțit că există o zonă de ușurință și optimism.

Prețurile sunt mai mari decât în alte țări europene, iar vremea… cu mulți nori. Eu am prins câteva grade în aprilie, iar prognoza s-a schimbat la câteva ore.

Pe unde am fost – locuri magice

Inițial, intenția mea era să rămân numai în Dublin, pentru că aveam numai 3 zile. După o zi de mers intens, mi-am dat seama că merită să cumpăr o excursie în afara orașului, în partea de vest.

În Dublin, am mers cu autobuzul până în centru și de acolo, pe jos. Centrul este mic și foarte colorat, cu steaguri pe la ferestre și, desigur. multe baruri cu specific irlandez. Nu există atât de multe atracții faimoase, ca în alte capitale, însă eu am trecut prin următoarele:

 • Temple Bar – cel mai faimos bar din Dublin, care există din 1599, punctul central al acestui cartier boem și plin de viață. Barul este mereu plin, are muzică live și ziua și o colecție de 450 de sticle de whiskey de peste tot din Irlanda.

(Foto: ancabanita.com)

 • Ha’Penny Bridge, unul dintre podurile de pe Liffey, cel mai drăguț dintre poduri, care și-a câștigat numele pentru că, fiind singurul pod, trecătorii trebuia să plătească 1 penny ca să-l traverseze. A fost singurul pod până în 1999.
 • Grafton Street, una din străzile de shopping, pline de lume, unde găsești tot felul de brand-uri de haine și cosmetice
 • Church Cafe – ceva absolut fabulos – un bar creat într-o fostă biserică
 • Dublin Castle – are niște rămășițe care pot aminti de un castel, însă nu m-a convins să intru
 • am fost în schimb la un mic muzeu, Little Museum of Dublin, unde un ghid simpatic ne-a povestit despre ultimii 100 de ani ai orașului.
 • Trinity College – cea mai veche universitate din Irlanda, înfrățită cu Oxford și Cambridge, cu o bibliotecă foarte instagramabilă
 • Catedrala Sf. Patrick, fondată în 1191, cea mai mare din Irlanda
 • distileria Jameson, pentru că irlandezii sunt faimoși pentru whiskey. E o experiență interesantă, dar care costă 22 euro.

Cât despre locuri în afara Dublin, acesta este turul și este minunat – combină cea mai mare atracție din Irlanda – Moher Cliffs și orașul Galway. Am plecat la 6.45 dimineața (da, asta a fost partea mai complicată, a fost nevoie de un uber) și ne-am întors în jur de 20.00. Drumul spre Moher Cliffs este frumos și verde, poți admira câmpurile faimoase cu turme de oi. Moher Cliffs sunt situate pe coasta de vest a Irlandei, la Atlantic și sunt spectaculoase.


După Cliffs și vreo 2 ore de mers, am ajuns în Galway, un orășel simpatic cu o stradă principală plină de baruri și formații.

Cât despre mâncat, fiind vegetariană, mai greu cu fripturile lor irlandeze. Cum ajungi în centru, miroase peste tot a fish & chips, așa că am fost programată să mănânc total greșit. Fish & chips în prima seară, apoi am mâncat burgers veggie și brownies (sunt peste tot – mie mi-a plăcut Dollard), iar în Galway ghidul ne-a spus că trebuie neapărat să mâncăm seadfood chowder, o supă de fructe de mare dulce, care mi-a plăcut mult.

All in all, Irlanda m-a impresionat cu vibe-ul ei vesel și prietenos. Oamenii aștia îți ridică moralul, oricum ai fi. Cred că e și de la atât de mult verde.

Articol preluat de pe blogul autorului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • :))))))))))) Oamenii ăia ie veseli fiindcă friptură, bere & visiki.
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult