Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Solo traveler în Vietnam - aici am făcut niște lucruri pe care în București nu le-aș face niciodată

Călătoresc singură de ceva ani, iar asta mi-a adus foarte multă libertate și încredere în cine sunt și ce pot. Am fost până acum în aproape 40 de țări, pe multe dintre ele le-am străbătut așa, împrietenindu-mă cu localnici și stând la necunoscuți.

Pentru Vietnam mi-am luat biletele de avion odată cu plecarea în Filipine – am făcut un tur de Vietnam cu Manila ca punct de plecare și de întoarcere, cu AirAsia. Odată ce ajungi în Asia, e ușor să te plimbi prin multe țări, iar Vietnam este una dintre cele mai accesibile.


Viața în Vietnam

* Este o țară comunistă, însă nu în sensul în care știm noi comunismul, cu cozi interminabile și program de 2 ore la tv – îmi spunea cineva de acolo că, spre deosebire de românii care au trăit în comunism, aici oamenii au ce mânca, au asigurate nevoile de bază. Însă, dacă ești un pic educat și deschis la minte, simți lipsa de libertate de expresie și nu numai. Doar când vedeam uniformele alea de milițieni mă treceau fiorii. Recent au condamnat un blogger la câțiva ani de închisoare pentru că vorbise despre o deversare de petrol în ocean și nici măcar nu scrisese împotriva guvernului. M-a făcut să-mi regândesc un pic viziunea asupra democrației și a puterii pe care o avem ca cetățeni, dar pe care o au și autoritățile, dacă își pun mintea. E interesant de urmărit ce se va întâmpla în viitor, cu accesul la net si oportunitățile tot mai mari de a călători și a face comparații cu alte locuri din lume pe care le au și vietnamezii.

* Războiul din Vietnam este încă foarte prezent în conștiința lor și vei auzi discuții despre asta în tururi, de la localnici. Cei din Sud (Ho Chi Minh) consideră că cei din Nord (Hanoi) au venit peste ei cu comunismul, iar ei sunt mult mai deschiși la minte și mai moderni.

* Aproape nimeni nu știe engleză sau, dacă știu, vorbesc prost. Este un mare business acum să învețe engleză, am primit câteva cereri de a sta la oameni care aveau școli de engleză, doar ca să exersez cu ei.

* Mâncarea este delicioasă, minunată pentru vegetarieni, găsești tot felul de opțiuni de supe și salate, la fiecare colț de stradă. Asta m-a fascinat în Vietnam – la fiecare 2, 3 metri apare câte o doamnă cu o oală de ciorbă, un vraf de ierburi și mirodenii și câteva scăunele mici, mici, parcă-s de copii. Cultura mâncării este ceva deosebit aici!


* Dacă ieși din orașe, vei găsi foarte mult verde – la țară este absolut minunat, o natură superbă și merită să-ți cumperi tururi chiar și de o noapte sau două și să dormi într-un sat – are foarte multe de oferit, de la munți la câmpuri cu orez, deltă, plajă.

* Ia-ți cartela locală – e ieftină și vei avea net, iar asta te va ajuta incredibil de mult.

* Dacă rezolvi cu netul, folosește Uber, e ieftin – foarte populară în Vietnam este varianta Uber moto – m-am distrat și mi-a ajutat enorm să comand un Uber motociclist în orice loc, indiferent în ce cartier departe de centru m-aș fi aflat – se strecoară printre mașini, sunt rapizi, e cea mai eficientă variantă de transport, chiar și pentru aeroport.

* Aici măcar apa caldă e mai des întâlnită.

* Poți lua avioane ieftine ca să mergi prin țară cu AirAsia și Cebu Pacific.

Oamenii din Vietnam

Ca și în alte țări asiatice, mai toată lumea are motociclete și claxonează încontinuu, iar traficul este absolut infernal. Pentru ei, a claxona are rol de prevenție, nu de atenționare, așa că m-au înnebunit efectiv,  iar ca pieton nu exiști, trebuie să te strecori printre toate mașinile și motocicletele, chiar și când ești pe trecere sau ai verde. În prima zi am fost surprinsă, apoi m-am adaptat și am făcut niște lucruri pe care în București nu le-aș face niciodată. 

* Trebuie să negociezi pentru orice, iar vânzătorii sunt de-a dreptul agasanți. Nici nu apuci să intri într-un magazin, că te primesc cu “you buy something?” si stau cu ochii pe tine peste tot, pentru ca apoi, dacă ești alb să-ti dea un pret de 3 ori mai mare decât realitatea. Pentru cei care nu-s super agresivi în tocmeli, cum sunt eu, chiar e destul de stresant să vrei să cumperi cadouri. Am avut noroc de o vietnameză simpatică, care nu părea dornică să agreseze turiști, dar e o excepție.

* Dacă ești alb, ești bine văzut – m-a oprit pe stradă o tipă ca să-mi admire pielea, deși ea nu era departe de culoarea mea. Doar așa, mi-a mai confirmat o dată ce înseamnă să ai niște convingeri anume despre tine ca om.

* Eu am avut gazde atât în Ho Chi Minh, cât și în Hanoi. În Ho Chi Minh am stat la un englez îndrăgostit de Vietnam, deștept și axat pe făcut bani, care stătea în lux și cu care am discutat ore în șir despre marketing online și dezvoltare personală. În Hanoi, la un localnic simpatic, care lucra în corporație și care cunoștea toate locurile unde se mânca bine.

Locuri magice

Ho Chi Minh (Saigon) – este cel mai modern oraș, aici am aterizat. Mi-au plăcut agitația, clădirile înalte și mulțimea de tineri care se adunau seara în piața Ben Nghe să discute și să mănânce snacks.


* Strada Dong Khoi, cu clădiri elegante de pe vremea francezilor – aici am găsit o ceainărie care mi-a plăcut foarte mult.

* Piețele de legume din Saigon – sunt colorate și pline de bunătăți.

* Din Saigon poți lua un tur de 2 zile în delta Mekongului, ca să vezi piețele plutitoare (floating market – Cai Be e una dintre cele mai cunoscute). Vezi comercianți cu diverse produse și este o experiență interesantă.

*Încă dinainte de a pleca, am auzit des despre Hoi An. Într-adevăr, e magic. Un mic orășel vechi cu lampioane peste tot, care se aprind seara – nu am întâlnit niciun alt loc la fel de frumos în Vietnam și poate chiar în Asia.

* Tra Que Village – un sătuc cu multe legume la care poți ajunge cu bicicleta din Hoi An – pe mine m-a prins ploaia pe când eram prin culturile de orez, a fost horroooor să conduc cu pelerina, cu vedere redusă, într-un loc necunoscut, verificând din când în când GPS-ul de pe telefon.

* Centrul vechi din Hanoi – mi-a plăcut mult să mă plimb pe străduțele ticsite de magazine cu de toate.

Per total, Vietnam este o țară frumoasă și ieftină, prețurile sunt cam ca la noi. Puteți găsi cazări bune la prețuri mici, sunt o mulțime de lucruri de făcut în natură, mâncarea e minunată. Merită, merită!

Articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Interesant și foarte documentat articolul. Cred că Vietnam este o destinație de luat serios în seamă pentru cei care vor să cunoască mai mult nu să urmărească distracții „frivole. Îmi aduc aminte de o emisiune radio de dinainte de 1989 care se intitula ”Vreau să știu”. Pentru aceștia este interesant de vizitat Vietnamul.
    • Like 1
  • Saigonul aka Ho chi minh arata mai traznet ca Bucurestiul nostru. are niste cartiere rezidentiale foarte bine pusa la punct, construite cu cap, cu infrastructura. cea mai buna cafea pe care am baut-o e cafeaua lor cu gheata. am incercat-o pe si cea cu ou, care e specifica Hanoiului dar nu mi s-a parut stralucita. am ramas traznita cand am vazut ca zburam cu moldovenii de la Flyone din Ho cin minh la Hanoi. de retinut, cand te imbarci spre Vietnam trebuie sa ai o scrisoare de la consulatul vietnamez (o faci online si o platesti, vine destul de repede) care iti da permisiunea sa intri in tara. e posibil sa fie nevoie sa platesti si viza de intrare. in rest, n-ai cum sa nu iubesti Vietnamul chit ca e comunist. aici gasesti cele mai ieftine tigari, mancarea e ideala mai ales pentru vegetarieni. oamenii sunt deschisi si e dificil sa negociezi cu ei.
    • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult