Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Sondaj: să se tundă primarul general Nicușor Dan sau să tundă iarba? Olimpicul internațional la mate și problemele nerezolvate ale Bucureștiului

Nicușor Dan, Primarul General

(Imagine: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Capitala României pare să fi intrat, de câteva luni, într-o stare de degradare care începe să-și arate efectele. Gropile din asfalt de la Piața Victoriei au devenit subiect ironii pe Facebook chiar și pentru colegii de partid ai primarului general Nicușor Dan, susținut la alegerile locale din 2020 de PNL și USR-PLUS.

Tot mai mulți cetățeni atrag atenția asupra modului în care sunt administrate parcurile, care nu au fost încă amenajate, dar și asupra puținelor spații verzi din zonele centrale- iarba a ajuns să fie înaltă până la genunchi și nimeni nu pare să ia vreo măsură. 

Capacitatea incredibilă a naturii de a se regenera între betoane se vede în Delta Văcărești. Întrebarea este dacă ne dorim astfel de habitate și lângă ASE sau în Cișmigiu.

La cea mai recentă conferință de presă, întrebat dacă s-a certat cu frizerul (pentru că are părul foarte lung), primarul general a răspuns: „Haideți să facem un sondaj în rândul bucureștenilor, să vedem dacă ar trebui să mă tund”, râzând când a auzit întrebarea.

Dincolo de glumă, nu știm dacă Nicușor Dan are vreun conflict de vreun fel cu vreun frizer. Ce pare limpede însă este că a dat la fel de multă importanță tunsului ierbii din capitală pe cât a dat frizurii sale. De asemenea, e puțin probabil ca pentru a tunde spațiile verzi să fie nevoie de un sondaj între locuitori, întrucât rezultatul este previzibil. 

Aflăm și că în București nu au fost realizate programele de igienizare și deratizare necesare. Fără administrarea schemei de tratament, vom avea o vară plină cu țânțari, muște și căpușe. Mai mult, riscăm să ne întâlnim tot mai des cu șoareci și șobolani, pentru că e de așteptat ca numărul lor să crească.

Este limpede că aceste probleme pot fi puse- în parte- pe seama administrației Firea și modului în care au fost tocați banii Bucureștiului în 2016-2020. Există voci care susțin că întârzierea în adoptarea bugetului național pe 2021 și apoi certurile din consiliul general pentru votarea bugetului capitalei au produs sincope în finanțarea diverselor servicii, dar că este de așteptat ca acestea să fie reglate din mers. Cu toate acestea, Bucureștiul pare să se miște diferit în sectoare și să probeze zicala că omul sfințește locul. Unele sunt mai bine organizate și au trecut prin curățenia generală de primăvară. Altele par să stagneze și nu demonstrează că au schimbat garniturile și majoritățile. Surprinzătoare este evoluția de la sectorul 6, unde primarul Ciprian Ciucu este foarte prezent mediatic și se străduiește să livreze rezultate vizibile ca un gospodar implicat.

Primarul general are o prezență publică tot mai discretă în ultimele luni și dă senzația că e copleșit de probleme. Desființarea companiilor Primăriei Generale înființate de administrația Firea, reabilitarea sistemului de încălzire și apă caldă care a creat mari frustrări locuitorilor capitalei iarna trecută și în această primăvară, finanțarea marilor lucrărilor de infrastructură ce bat pasul pe loc din lipsă de bani, modernizarea transportului în comun, negocierile interminabile pentru buget- toate îl țin pe primarul Nicușor Dan îngropat în dosare.

Orice om cu o urmă de rațiune și bun simț înțelege că un primar nu poate rezolva în 12 luni provocările apărute după 4 sau 12 ani de mandate catastrofă sub administrațiile Firea și Oprescu, marcate de risipirea fără discernământ a banilor publici, acumularea unor datorii imense, numiri politice și festivaluri cu iepuri și găini înhămate la căruțe.

Pe de altă parte, nu poți să nu te întrebi de ce nu aplică fostul olimpic premiat la matematică Nicușor Dan metode simple de identificare și rezolvare a priorităților din administrație, astfel încât să rezolve cât mai multe probleme din teza care i s-a pus în față prin câștigarea alegerilor, până la scurgerea timpului alocat testelor (a se citi până la finalul în mandatului său).

Ca și în cazul sportivilor, participanții la concursuri internaționale se perfecționează în strategii care să-i ajute să obțină performanțe. Cei mai mulți, de exemplu, rezolvă la început problemele mai ușoare, pentru a aloca mai mult timp subiectelor foarte dificile. Sunt metode de dozare a resurselor și energiei, pentru a lua punctaj maxim.

Strategia domnului Nicușor Dan provoacă multe nedumeriri. 

Care să fie, oare, modalitatea sa de a conduce Bucureștiul și de așeza prioritățile, dacă o chestiune de sănătate publică precum cea de asigurare a igienizării și deratizării nu a fost în topul listei, așa cum nu a fost nici tăierea ierbii din parcuri, dar nici lucrările de întreținere și asfaltare a gropilor ivite peste iarnă?

În cazul deratizării, explicația oamenilor din primărie este legată de desființarea Companiei Municipale Eco Igienizare, ai cărei angajați nu și-au mai primit salariile. Pe de altă parte, e greu de înțeles de ce Primăria Generală nu a organizat licitații în regim de urgență sau nu a dat drumul la proceduri de încredințare directă, ca să prevină invaziile de țânțari, căpușe și rozătoare.

Acțiunile de dezinfecție și deratizare vor începe în această lună și se vor finaliza la sfârșitul anului, scrie buletin.de. Programul Unitar de Acțiune, care stabilește numărul de tratamente și locurile în care se aplică, trebuia să fie aprobat pe 26 aprilie.

În 19 mai 2021, cu aproape o lună întârziere, Consiliul General al Municipiului București a aprobat finanțarea Programului Unitar de Acțiune pentru Deratizare şi Dezinsecție pentru anul 2021. Bugetul inițial pentru deratizarea din acest an era de 38 de milioane de lei, însă Nicușor Dan a depus un amendament prin care a înjumătățit suma la 16, 7 milioane de lei.

Să sperăm că tăierea cu 50% a bugetului nu se va traduce- românește- prin diluarea concentrațiilor recomandate ale substanțelor cu 50% apă de ploaie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Văd că mai toți suntem nemulțumiți, și pe bună dreptate, de calitatea vieții cotidiene pe care ne-o oferă primarul nostru.. Acum, conduși de un subiectivism feroce, o țară săracă ca România, deposedată de o economie care să finanțeze servicii civilizate, venituri necesare și suficiente cetățeanului pentru un nivel de trai demn, este comparată cu Germania - motorul industrial al Europei, cu Franța, Italia ori Olanda care urmează Germaniei ca următoarele puteri econimice ? Nu numai că nu este drept dar nici corect nu este. Cum oare am putea să trăim ca în occident cu taxe locale ca în comunism. Primăria din orașul Groningen, din Nordul Olandei, care cam aceași populație ca cea a Sectotului 2 . Taxele locale pentru salubrizare la primarie sunt de 500 euro / pers / an !!!! Au numai autobuze electrice cu tapiserii ca la Opera Română, abundă spațiile cu verdeață, puzderie de bicicliști circulă pe șosea fără grijă că după legea locală este responsabilitatea șoferilor auto să ferească bicicletele pe traseu în orice situație ce poate apărea. Nu este un muc de țigară, o hârtiuță pe jos, amenzile sunt usturătoare și chiar se dau - nu sunt doar pe hârtie ca la noi. Ce ar fi dacă la noi taxa de salubrizare ar fi nu de 500 euro/pers /an ci doar de 600 ron/pers /an ? Imediat s-ar spune că nu ne comparăm cu Olanda ! Deși cred că ar fi în interesul nostru ca 50 ron/pers/lună să poată în timp să ne asigure un oraș mai curat, locuri de parcare mai multe, parcuri multe, etc care ne lipsesc. Nu am gândit așa înainte de a vizita Olanda.
    • Like 0
    • @ Adriana Miut
      Gecaba Gecaba check icon
      Ai doar taxe in cap și nu mai vezi pădurea de copaci. Știi ca în orășelul de care vorbești exista o persoana care controlează gurile de canal și la orice defectiune se intervine? Știi ca exista o persoana care verifica mereu parcurile și orice nu este în ordine este raportat și se intervine imediat? Crezi ca ptr asta au taxele mari? Taxele sunt ptr investitii, ca să fii gospodar trebuie doar sa te organizezi,sa meargă totul șnur. Când va aud ca vorbiți doar de taxe, dar nu va mutati fundul din fotoliu sa rezolvati lucrurile simple, îmi dau seama ca la primarie ar trebui sa fie mai întâi examen de cine are gospodăria în sânge,nu cine sta pe scaun și face lobby ptr măriri de taxe.
      • Like 0
  • Doar o privire neavizata asupra parcurilor,si spatiilor verzi neangrijite cotropite, tantari, capuse iti poti face o idee despre starea deplorabila a capitalei noastre.Ori nu sunt bani, ori cei pusi sa le administreze nu-si fac treaba.La cati angajati au primariile s-ar fi rezolvat si cu actiuni devoluntariat.
    • Like 0
  • Gecaba Gecaba check icon
    Sunt multe probleme cu soluții simple, nu costa bani sau costa foarte puțin (ambuteiaje ptr o lucrare care trenează, o gatuire a străzii, lipsa unui sens unic, mașini de gunoi care blocheaza circulația in vârf de trafic, opriri neregulamentare în intersecții, lipsa unei alveole ptr autobuze) . Pana la proiecte pe bani europeni sau bugete neaprobate, măcar problemele acestea puteau fi rezolvate. Aici vad eu incompetenta acestui Nicușor Dan, un gargaragiu pe care practica l-a omorât. Putea sa lucreze cu politia capitalei, cu cei de la transportul public, sa meargă pe străzile mari sa vadă care este situația lor. Nimic! E mare nesimțire sa fii primar general și sa nu ieși pe strada, sa vezi cu ochii tai cum merg lucrurile. Ochiul stapanaului îngrașă vita, mai Dane! Gospodarul începe cu lucrurile simple, cu matura și farasul.
    • Like 3
    • @ Gecaba
      Este tare ușor să stai în fața TV-ului și să-i chibițezi pe cei care joacă bătând mingea în arenă ! Mai greu este să te lupți cu structurile psd-iste înțepenite în primărie de 30 ani care te sabotează în surdină, că au ei grijă să asculte la ordinele Firuței care le-a mărit salariile și care le zice că se întoarce ea la primărie.... Dar să concluzionezi că o stare de lucruri la acest moment nu se mișcă mai deloc după un șir de 30 ani când nivelul de civilizație în capitală a tot luat-o la vale, mie, mi se pare lipsă de obiectivitate și dovadă de partizanat cu trecutul politicianist perindat prin primărie, nu cu interesele cetățenilor bucureșteni cum vrea sa pară. Zeci de milioane de euro din precedentul buget municipal ( banii bucureștenilor, nu personali ai primarului Firea ), care puteau să rezolve o parte, măcar parțial, din aspectele criticate mai sus, au fost risipiți, fără acordul nostru, într-o campanie personală a fostului primar pe biciclete, diverse gratuitați,ca: tratamente stomatologice elevilor, transport studențesc, acordate nu doar celor nevoiași ci inclusiv celor din familii ultrabogate. Cheltuieli la prețuri de lux în Spitalul Gomoiu, sume fabuloase pentru Catedrala Neamului când biserica ortodoxă are o averea ce depășește 40 miliarde de euro și totodată depășește grandomania atât de criticată a lui Ceaușescu care locuia într-o amărâtă de vilă ce nu se compară cu vilele politicienilor de azi. Oare acei bani risipiți astfel nu puteau să ne facă viața mai ușoara azi ? Nu spun asta ca să-l apăr pe d-l Nicușor Dan ci ca să vă gândiți că indiferent cine ar fi azi primar al orașului ar fi avut mai puține situații dificile de rezolvat dacă primarii dinainte ar fi lucrat pentru cetățeni, nu pentru ei înșiși.

      • Like 1
    • @ Adriana Miut
      Gecaba Gecaba check icon
      Lăsați scuza banilor sau a vechii moștenirii. Strada Izvor, când coboară pe langa gardul Parlamentului, imediat după Marriott, trece de la doua benzi la o banda și jumătate și iar revine la doua benzi pe vreo 10 metri lungime, este un ambuteiaj de ani de zile, se claxonează în draci, se rezolva dacă se dorea imediat, fără fonduri europene, doar cu 2 metri mai puțin de trotuar, acolo trotuarul permite varianta asta. Alt exemplu, pista de biciclete, coboară de pe Calea Victoriei, trece Dambovita la Natiunile Unite imediat după biserica Sf Spiridon Vechi și se oprește brusc într-un trotuar de 4 - 5 metri lățime unde ați pus în panou ca acolo se oprește pista !!!! Ce era mare filozofie sa continue pe trotuarul din fata tribunalului, cu marcaje din niște stâlpișori tocmai ca să nu intre pietonii pe banda de biciclete ???? Uitați-vă cum blochează taxiurile intersecțiile, ati luat masuri? Ați vorbit cu politia capitalei sa rezolvati problema asta ? Cine este primar este responsabil de tot orașul, nu poate spune ca este problema politiei. Exact la primăria capitalei, la voi acasă, intersecția Domnita Anastasia cu Anghel Saligny, este mereu blocata intersecția de mașini parcate neregulamentar. Nici aici la voi acasa, nu vedeți blocajele? Asa este tot orașul, negospodarit. Mai vreți exemple? Ca ies o săptămână singur în oraș și va fac o harta, ca voi nu sunteți în stare dar vreți bani. Ce tot ii trageți cu Olanda, cu măriri de taxe, ieșiți naibii in oraș cu doi gospodari, bateți străzile și organizați-le, scrieți pe o hârtie unde sunt problemele astea și rezolvați-le. Asta se numește sa știi cum funcționează orașul, sa îl decongestionezi. Ce dracu, se vede de la o posta ca habar nu aveți. Dar bine ca va plimbați în Olanda, ca trebuie sa rezolvati circulația în Amsterdam,va Bucureștiul oricum e mort.
      • Like 0
  • Gropi, gunoaie, lipsa apei calde, parcuri de izbeliste, cabluri spanzurate de-a lungul strazilor, fatada cladirilor, transportul public, parcarile, mizeria si dezordinea generala... toate sunt probleme serioase ale Capitalei si sunt sanse nule sa se rezolve vreodata ca la Viena, la Budapesta sau la Berlin.
    Dar de departe cea mai grava problema, prin impactul pe care il are asupra sanatatii si vietii bucurestenilor, este poluarea aerului.
    Apropo de alte capitale europene, as vrea sa vad ce ar zice primarii acelor orase daca li s-ar explica marea cauza a acestei poluari monstruoase, de zeci de ori peste limitele admise. Anume ca, de vreo 30 de ani, in comunele din jurul Bucurestilor s-au aciuat comunitati de oameni care ard continuu, repet: continuu, cauciucuri uzate. De ce? Simplu, pt ca sunt un combustibil gratis si perfect pt a topi, prin ardere lenta, invelisul de plastic si cauciuc al sutelor de kg de cabluri de cupru si alte metale, din ale caror furt si vanzare acei oameni traiesc. Ei sunt sprijiniti in atentatul lor la sanatatea bucurestenilor de multiple verigi ale coruptiei - primarii respectivelor comune, politia locala, firmele care se bucura sa scape gratis de niste deseuri cu metale in ele (se ard si aparate electronice, pt cateva miligrame de aur in contacte), paznici de depozite care se lasa furati noaptea de cabluri si fier vechi, intermediari si firme care cumpara acele metale desi le stiu provenienta, in sfarsit, jurnalisti si politicieni care tac malc dupa ce isi incaseaza zeciuiala.
    Ar trebui sa le spunem acelor primari straini si povestea "Prostia omeneasca", de Ion Creanga, care incepe cu pilda drobului de sare. Poate asa ne-ar intelege mai bine drama nationala.
    • Like 1
  • Gropi, gunoaie, lipsa apei calde, parcuri de izbeliste, cabluri spanzurate de-a lungul strazilor, fatada cladirilor, transportul public, parcarile, mizeria si dezordinea generala... toate sunt probleme serioase ale Capitalei si sunt sanse nule sa se rezolve vreodata ca la Viena, la Budapesta sau la Berlin.
    Dar de departe cea mai grava problema, prin impactul pe care il are asupra sanatatii si vietii bucurestenilor, este poluarea aerului.
    Apropo de alte capitale europene, as vrea sa vad ce ar zice primarii acelor orase daca li s-ar explica marea cauza a acestei poluari monstruoase, de zeci de ori peste limitele admise. Anume ca, de vreo 30 de ani, in comunele din jurul Bucurestilor s-au aciuat comunitati de oameni care ard continuu, repet: continuu, cauciucuri uzate. De ce? Simplu, pt ca sunt un combustibil gratis si perfect pt a topi, prin ardere lenta, invelisul de plastic si cauciuc al sutelor de kg de cabluri de cupru si alte metale, din ale caror furt si vanzare acei oameni traiesc. Ei sunt sprijiniti in atentatul lor la sanatatea bucurestenilor de multiple verigi ale coruptiei - primarii respectivelor comune, politia locala, firmele care se bucura sa scape gratis de niste deseuri cu metale in ele (se ard si aparate electronice, pt cateva miligrame de aur in contacte), paznici de depozite care se lasa furati noaptea de cabluri si fier vechi, intermediari si firme care cumpara acele metale desi le stiu provenienta, in sfarsit, jurnalisti si politicieni care tac malc dupa ce isi incaseaza zeciuiala.
    Ar trebui sa le spunem acelor primari straini si povestea "Prostia omeneasca", de Ion Creanga, care incepe cu pilda drobului de sare. Poate asa ne-ar intelege mai bine drama nationala.
    • Like 0
  • Că se tunde sau nu d-l Nicușor Dan este cea mai mică problemă a bucureștenilor care sunt sufocați de probleme de existență mult mai grave.
    În contextul ambițiilor și orgoliilor politicie dovedite de partenerii care administrează România, primarul ales de noi degeaba are dorința și puterea de muncă necesare, el nu va avea parteneri guvernamentali pentru a-și pune programul în fapt. Plus structurile PSD-iste care de generații sunt înțepenite în toate instituțiile statului și care sabotează orice reformă concretă.
    Bucureștiul nu va putea să se dezvolte atât timp cât vor exista cele 6 sectoare politice, indiferent cine este primar ales - politic ori independent, și orice ce program excelent ar avea, succesul activității primarului depinde de un vot în consiliu unde orgoliile hotătăsc.
    Așa se explică de ce din 1989 până azi nici un primar ales de bucureșteni nu a reușit să ridice capitala la un nivel european. Mult mai eficient ar fi să dispară cele 6 sectoare care consumă banii contribuabililor fără eficiență. La fel ca în cazul județelor cănd se pot reduce cheltuielile revenind la împărțirea pe regiuni istorice.
    • Like 1
  • Dupa cum arata in poza Nicusor Dan ...pare extenuat...sufocat de probleme...
    • Like 0
  • Stimate dl. Livadaru, se cunoaște că nu sunteți gospodină! Orice gospodină cât de cât experimentată știe că dacă are de ordonat o casă în haos, până ce va arunca ce e de aruncat, va pune la loc ce e de păstrat, va transforma/reloca ce e de relocat și va face curat peste tot, va avea de întâmpinat mai întâi o perioadă nu foarte scurtă, în care totul pare mai rău ca înainte și haosul mai mare. Cam așa și la Primăria capitalei, cu Companii care dublau atribuțiile serviciilor Primăriei, cu situații financiare atât de bine înnodate că mai bine le tai cu sabia decât să încerci să le descurci. Iar părinții m=au învățat că atunci când am o problemă, întâi să o studiez, să nu mă arunc cu capul înainte să o rezolv, chiar dacă pare ușoară. În ceea ce privește frizura d-lui Nicușor Dan, nu ar mai avea nici un haz fără claia aceea de păr creț. Nu aveți păr creț, nu știți că nu poate fi disciplinat!
    • Like 2
  • Nume check icon
    Este imposibil ca un oras care se lauda ca are un PIB mai mare decat Berlinul nu are bani.
    Cred ca mai este ceva aici. Sunt multi angajati in primarii care nu sunt fericiti cu noua schimbare si cred a lucreaza la minim sau chiar greva japoneze neoficiala. Iar cei noi fara experienta nu stiu cum sa faca lucrurile sa se miste sau sa se miste mai repede. Si cred ca si competitia intre sectoare si primaria generala isi spune cuvantul
    • Like 2
  • Nu doar în București, ci și în Timișoara sau Brașov, percepția efectelor activității primarilor nou aleși este aceeași: orașul a început să se degradeze, media urlă de imiminenta apocalipsă a căpușelor, de dezastrul gropilor din asfalt, cetățenii simt apăsarea cenușie a conflictului dintre noii aleși și firmele prestatoare de servicii! Noii primari vor ca banii să nu mai fie fluturați pe panseluțe, marcaje rutiere care se șterg în câteva luni, soluții deratizante tip apă de ploaie, iar prestatorii de servicii le forțează mâna prin neprestare pe tarife înjumătățite! Cetățenii sunt captivi în aparențe, iar ticăloșia mercantilismului analfabet, practicață prin paravane organizaționale, sufocă și înghite orice posibilitate de a soluționa neajunsurile. Uitați-vă cine sunt acționarii prestatorilor de servicii, uitați-vă cine a fost Nicușor Dan și pe cine reprezintă politic. Ajută-te singur și vei avea apă caldă și căldură! Restul, ....
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult