Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Sorin Cîmpeanu: Zece campusuri pentru învățământul dual vor fi construite în mari orașe. Fondurile alocate - peste 300 de milioane de euro, prevăzute în PNRR

dual - Foto: Agencja Fotograficzna Caro / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Agencja Fotograficzna Caro / Alamy / Alamy / Profimedia

Zece campusuri pentru tinerii care vor studia în învățământul dual vor fi construite în mari orașe din țară, fondurile alocate fiind de peste 300 de milioane de euro, prevăzute în PNRR, program aflat pe masa negocierilor cu Comisia Europeană, a anunțat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Aceste campusuri trebuie înființate acolo unde există agenți economici care doresc să intre în parteneriat cu școala. Campusurile vor fi înființate acolo unde există posibilitatea continuării la nivel universitar a acestei forme de învățământ dual”, a precizat ministrul.

Cîmpeanu a adăugat că vor exista resurse financiare, însă problema este cea a resurselor umane capabile să utilizeze investițiile „care vor trebui făcute prin PNRR”, fiind nevoie de profesori în învățământul profesional.

Prin sistemul de campusuri pentru învățământul dual vor fi promovate acele calificari de care marii angajatorii au nevoie. „Angajatorii vor fi stimulati să adauge și ei investiție. Angajatorii sunt cei care ne-ar putea ajuta cu privire la resursa umană pentru a instrui acești tineri, în măsura în care noi vom fi capabili să creăm cadrul legal pentru ca acei specialiști din partea companiilor să poată avea acces în școală, accesul să nu fie restrictiv din cauza unor elemente ce țin mai degrabă de birocrație”, a explicat ministrul.

Campusurile pentru învățământul dual ar urma să fie construite în orașe mari, între care Cluj, Iași, Timișoara, București, Sibiu, Brașov, Craiova, Târgu Mureș.

Ministrul Educației a precizat că peste un milion de absolvenţi de liceu din România nu au susţinut examenul de bacalaureat, iar asta reprezintă „o problemă naţională”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buna ziua! Cu ce e mai prejos orasul Galati decat Brasov, Targu-Mures, Sibiu? Nu conteaza deloc acest important centru universitar care are Facultatea de Nave sau Chimie Alimentara?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult