Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Sorin Cîmpeanu: Zece campusuri pentru învățământul dual vor fi construite în mari orașe. Fondurile alocate - peste 300 de milioane de euro, prevăzute în PNRR

dual - Foto: Agencja Fotograficzna Caro / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Agencja Fotograficzna Caro / Alamy / Alamy / Profimedia

Zece campusuri pentru tinerii care vor studia în învățământul dual vor fi construite în mari orașe din țară, fondurile alocate fiind de peste 300 de milioane de euro, prevăzute în PNRR, program aflat pe masa negocierilor cu Comisia Europeană, a anunțat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Aceste campusuri trebuie înființate acolo unde există agenți economici care doresc să intre în parteneriat cu școala. Campusurile vor fi înființate acolo unde există posibilitatea continuării la nivel universitar a acestei forme de învățământ dual”, a precizat ministrul.

Cîmpeanu a adăugat că vor exista resurse financiare, însă problema este cea a resurselor umane capabile să utilizeze investițiile „care vor trebui făcute prin PNRR”, fiind nevoie de profesori în învățământul profesional.

Prin sistemul de campusuri pentru învățământul dual vor fi promovate acele calificari de care marii angajatorii au nevoie. „Angajatorii vor fi stimulati să adauge și ei investiție. Angajatorii sunt cei care ne-ar putea ajuta cu privire la resursa umană pentru a instrui acești tineri, în măsura în care noi vom fi capabili să creăm cadrul legal pentru ca acei specialiști din partea companiilor să poată avea acces în școală, accesul să nu fie restrictiv din cauza unor elemente ce țin mai degrabă de birocrație”, a explicat ministrul.

Campusurile pentru învățământul dual ar urma să fie construite în orașe mari, între care Cluj, Iași, Timișoara, București, Sibiu, Brașov, Craiova, Târgu Mureș.

Ministrul Educației a precizat că peste un milion de absolvenţi de liceu din România nu au susţinut examenul de bacalaureat, iar asta reprezintă „o problemă naţională”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buna ziua! Cu ce e mai prejos orasul Galati decat Brasov, Targu-Mures, Sibiu? Nu conteaza deloc acest important centru universitar care are Facultatea de Nave sau Chimie Alimentara?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult