Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Da, e în România! Imagini SF din Academia Europeană pentru Asistenți Medicali, deschisă la București

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează în detaliu saloanele unui spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor dacă manevrele sunt efectuate corect. În control room, pe monitoare, pot fi văzute în timp real rezultatele intervențiilor pe care le fac studenții, dacă- de exemplu- pacienții-manechin își recapătă funcțiile vitale după un masaj cardiac.

Dincolo de teorie și practică însă, cei care trec pe aici învață să vorbească cu pacienții și își însușesc una dintre cele mai importante calități ale unui cadru medical: empatia în relația cu cei pe care îi tratează.

România are- de puțină vreme- prima instituție pentru instruirea asistenților medicali la cele mai înalte standarde, unde pregătirea cursanților se face cu cele mai noi tehnici din lume- Academia Europeană pentru Asistenți Medicali. 

Viitorii asistenți medicali, dar și cei cei care practică deja această meserie și trec prin programele de perfecționare profesională au la dispoziție condiții și materiale care par din filmele de science-fiction.

„Mă gândeam încă din 2008 cum ar fi sa existe un asistent hibrid. Pentru că noi suntem foarte buni la partea clinică. Facem proceduri pe care asistenții medicali în Anglia nu au voie să le facă. Punem încă din prima zi de când începem școala, catetere, facem foarte multe chestii. În schimb, Anglia vine cu parte cealaltă, cu latura omenească, cu empatia, cu șervețelul pe frunte.”

Și m-am gândit cum ar fi să avem acest asistent hibrid. Și când am aflat de acest proiect, am înțeles că ceea ce m-am gândit eu atunci, acum 12-13 ani, ar fi momentul sa punem în aplicare în România”, dezvăluie George Radoicovici, Decanul Academiei Europene pentru Asistenți Medicali. „În fiecare zi când ești asistent medical, nu ai grijă doar de un pacient, ai grijă de toata familia chiar, ca ei toți sa ajute la refacerea pacientului sau a persoanei care este în nevoie”, completează el.

„Totul a pornit din dorința de reda, cumva, demnitatea profesiei de asistent medical în România. O profesie care, în alte părți, este o garanție de good standing. Adică de bune purtări, de bune moravuri, pentru cel care o practică. Cu alte cuvinte, asistentul medical, odată ce este parte în această comunitate, odată ce a urmat formarea specifică, este, ca să spun așa, un membru de bază al societății”, spune Dan Cârciumaru, Manager Programe Educaționale - Academia Europeană pentru Asistenți Medicali.

Imagini în premieră din interiorul primei academii dedicate pregătirii asistenților medicali din România, ale căror diplome sunt recunoscute peste tot în lume, puteți vedea în clipul video atașat la începutul acestui articol, realizat cu sprijinul Rețelei Private de Sănătate REGINA MARIA.

Academia Europeană de Asistenți Medicali are trei piloni: programul de licență derulat în parteneriat cu Universitatea Coventry, programul de internship dedicat asistenților medicali debutanți și programele de formare pentru asistenții medicali cu experiență.

„În România, asistentul de mâine nu mai este cineva care are doar manualitate și pricepere pentru manevre de bază, ci este un profesionist care știe să integreze tehnologia în îngrijirea pacientului. După cum ați văzut în campusul nostru, avem dotări care le permit să deprindă aceste abilități într-un mediu sigur și în același timp foarte realist”, crede Dan Cârciumaru, Manager Programe Educaționale - Academia Europeană pentru Asistenți Medicali.

Un asistent care urmează cursurile Academiei Europene pentru Asistenți Medicali poate practica oriunde în lume, în România, în Marea Britanie sau în Europa, pentru că există sisteme de echivalare și recunoaștere a diplomelor, curricula fiind cea europeană.

Cursanții au acces la toate experiențele practice dintr-un spital, cu acțiune din viața reală. Au la dispoziție manechine high-tech care pot reproduce orice scenă din viața unui pacient, atât in stadiu cronic, cât și în stadiu acut, care în timpul simulărilor este dat jos din elicopter, i se face resuscitare, este intubat, i se pune guler, i se prinde linia venoasă, poate fi defibrilat, i se măsoară funcțiile vitale, i se măsoară respirația.

Avem manechine ce pot reproduce sunete. Pentru ca este foarte important să pregătim studentul nu doar din punct de vedere fizic, dar si psihic. Poate să intre într-un salon și să vadă un pacient care plânge. Eu pot vedea, de dincolo de ecran, cum interacționează cu pacientul, iar dacă interacționează bine cu el și proactiv, noi putem să facem să nu mai plângă”, dezvăluie Dan Cârciumaru.

Costul formării pentru cei trei ani de licență este de 6000 de euro, în vreme ce în același program, urmat în Marea Britanie, ajunge la 12 mii de lire sterline.

Există diverse surse de finanțare, astfel încât un cursant sau familia să poată să plătească cu mult mai puțin sau chiar deloc, dacă studentul are rezultate academice excelente. 

„Dacă aș avea un tânăr de 15- 16 ani, i-aș spune în primul rând să ia note mari la Bacalaureat și după aceea să urmeze Academia Europeană pentru Asistenți Medicali. Asta pentru că are mult mai multe beneficii. Poate deveni un asistent care poate profesa oriunde în lume, pentru că această diplomă la academie este recunoscută la nivel internațional”, spune Cătălina Ciobanu, asistent medical Anestezie și Terapie Intensivă - Spitalul REGINA MARIA Băneasa & Senior Trainer în Academia Europeană pentru Asistenți Medicali.

„Este o meserie foarte frumoasă, mai ales secția mea la bebeluși la neonatologie. Aceasta este, după părerea mea, cea mai frumoasă secție”, spune zâmbind Andreea Stoian, Asistent Medical Neonatologie - Spitalul REGINA MARIA Băneasa.

„Munca de spital e plăcută, până la urmă e ca orice alt job. Trebuie să îți placă ceea ce faci. Nu ai satisfacție, nu ai randament bun și nu reziști mult dacă nu te potrivești cu locul de muncă respectiv. Însă jobul de spital e frumos, cine reușește și rezistă câțiva ani și începe să-i placă, face o carieră din asta”, crede Codruț Buzea, Asistent Medical Terapie Intensivă - Spitalul Euroclinic & Trainer în Academia Europeană pentru Asistenți Medicali.

„Am trecut prin programul de Internship. M-a ajutat mai bine sa ma calibrez pe meseria mea. Cumva mi-am pus îndemânarea și cunoștințele în practică și m-am format mult mai bine”, spune David Iacob - Asistent medical generalist, Secția de Terapie Intensivă, Euroclinic Regina Maria.

„Până la urmă, visul meu ar fi să învârtim o rotiță, dacă stau sa ma gândesc... ca să schimbi un sistem... e imposibil. E imposibil să schimbi un sistem în câțiva ani de zile. Dar dacă reușești să învârți o rotiță, cât de mică, ea o să intre într-un angrenaj si apoi învârtim o rotiță si mai mare. Rotița aceea mică suntem noi, Academia”, crede cu tărie George Radoicovici, Decanul Academiei Europene pentru Asistenți Medicali.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu contest gradul de pregãtire sau importanța absolvirii unei astfel de şcoli, evident când simţi cã aceasta este menirea ta. Dar ce faci dacã termini aceastã şcoalã (*privatã, sã nu uitãm de cei 6000 de euro, un preţ pipãrat pentru cei mai multi pãrinţi din Ro) si nu gãseşti post la un spital? - mã refer la şansa unui concurs real pe postul de asistent, nu şpagã sau pe "cunoştinţe".
  • Like 0
 • Su t pregătiți pentru alții, nu pt români....
  • Like 1
  • @ Helmuth Diesing
   Într-adevăr, și așa se poate (și trebuie ) pusă problema. Cei care au această sumă disponibilă pentru un curs, de regulă nu sunt interesați de astfel de cursuri. Normal ar fi să conteze doar nivelul de pregătire la admitere. În plus, chiar și dacă e finanțată de afară, trebuie impusă condiția ca un număr de ani (3- 5) să nu plece în străinătate. S-ar putea concepe o Diplomă valabilă (timp de 4-5 ani) doar în România iar pentru străinătate să aibă un alt format. Dacă ”se supără cineva” îl putem pune ”la punct” cu argumentul că au plecar zeci de mii de asistente formate doar cu resursele naționale și ne sunt de ajuns racolările de până acum !
   • Like 0
  • @ Ion Filip
   Sau ... până la înlocuirea (la nivel numeric egal) celor răpite/ plecate/plecați în Occident ) să nu se permită plecarea absolvenților peste hotare, prin reținerea diplomelor de absolvire pe o durată necesară iar apoi eventuale intenții de plecare să fie stopate parțial prin menținerea numărului de asistențe la nivel optim în România.
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult