Soției mele i s-a furat telefonul în plină zi, în sectorul 1 al Capitalei. În fața blocului, pe o alee nu prea circulată, i-a fost smuls din mână, în timp ce scria un SMS.
Deși mai era ceva lume prin preajmă și deși l-a alergat pe hoț vreo două sute de metri, nimeni nu a reacționat la țipetele ei.
Era un telefon vechi de 4 ani, nu cred că făcea nici cât doza zilnică a hoțului, pe care ar fi obținut-o cu banii de la primul amanet întâlnit în cale. Dar gustul amar că poți fi jefuit în plină zi și că nimeni nu sare în ajutor, este groaznic.
Am încercat în zadar cu aplicația Device Manager să găsesc telefonul. Soția mi-a confirmat că în timp ce îl alerga pe hoț, acesta a scos bateria. Apoi cu siguranță l-a resetat.
Am încercat să îmi calmez soția, să îi spun că o rezolvăm noi, că nu trebuie să își ia liber pentru ca să își ridice noua cartelă SIM de la provider și că mă voi ocupa eu, inclusiv de alegerea noului telefon. N-am reușit. Telefonul îi fusese furat la ora 20, iar pe la 21 abia se oprise din colindat străzile. Căutam un individ mic de înălțime, cu geacă neagră de piele și glugă pe cap.
Când mi-a zis că vrea să meargă la poliție, am protestat vehement. I-am spus că ne așteaptă copilul acasă și că vom mai pierde încă vreo oră cu declarații, degeaba. N-am avut succes. Frustrarea era prea mare, voia să facă orice îi stătea în putere ca să răzbune hoția.
La poliție, cu declarațiile obișnuite, lungi, plictisitoare, s-a făcut ora 22. Totuși, poliția a dat de înțeles că sunt șanse ca să recupereze telefonul, pe baza codului IMEI. Acest cod IMEI, este unic pentru fiecare telefon mobil și este scris atât pe factură, pe cutie, pe telefon sub baterie, sau formând codul *#06#. Poliția, pe baza acestui cod, poate localiza telefonul, imediat ce este activată o cartelă SIM, indiferent de rețea.
Nu mi-a venit să cred. M-am simțit ocrotit de poliție, pentru prima dată în viața mea. Perseverența soției dădea roade. Am fugit acasă ca să căutăm cutia telefonului pentru a ne întoarce apoi la secția de poliție cu seria IMEI (acel cod cu multe cifre).
Era ora 23. Eram obosiți, dar încrezători.
Polițistul ne taie totuși din elan, spunându-ne că totuși, pentru a putea urmări telefonul, e nevoie de acordul unui procuror, acord care “în principiu vine”. Am înțeles astfel că procurorul decidea această operațiune în funcție de cât de ocupat era, sau cât de important și bine făcut era dosarul.
Mă gândeam eu că ar fi fost prea frumos să ne recuperăm telefonul, vorba aia: ''Pân la Dumnezeu, te mănâncă Sfinții''. Dar eu trecusem cumva de sfinți, depindeam doar de un procuror. Trece o zi, două, trei, ne luăm gândul...
După două săptămâni, soacra mea primește un telefon, de la poliție, prin care este înștiințată să se prezinte cu telefonul de pe care este apelată.
Soacra mă sună speriată, și așa îmi dau eu seama, că în graba, entuziasmul, și oboseala acelei ore 23, am încurcat cutiile de telefoane și le-am dat polițiștilor cutia de la fostul meu telefon, pe care îl dăruisem soacrei, în loc să îl dau pe cel al soției...
M-am înteles ușor cu poliția, pe care doresc să o felicit pentru tot efortul depus, pentru toată susținerea. Am refăcut dosarul, cu explicațiile de rigoare, dar de data asta ''Dumnezeu'' a fost prea ocupat, nu ne-a mai băgat în seamă. Au trecut 3 luni de atunci.
Tot am învățat ceva. Mi-am salvat toate seriile IMEI din familie, și am privit cu ochi mai buni poliția română. Cred că dacă toți păgubiții ar ști că au o șansă să își recupereze telefonul, ar fi mai puțini hoți de telefoane mobile. Poate ar putea chiar să fie blocate de către rețele, caz în care furtul ar deveni inutil.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Au trecut trei luni.
Să zicem că, în fine, cineva îl vinde într-un bazar cuiva care îl activează, să zicem om de bună credință.
Ce se întâmplă?
Deschideți acțiune legală? E deja lege să-l predea?
Mokka nu cred că vi-l returnează, a plătit bani pentru el.
Noroc că a fost soacra. Redovada că oamenii cinstiți sunt pe toate listele poliției.
Enjoy !