Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Soției mele i s-a furat telefonul în plină zi. Ce trebuie să știi înainte de a merge la Poliție

Soției mele i s-a furat telefonul în plină zi, în sectorul 1 al Capitalei. În fața blocului, pe o alee nu prea circulată, i-a fost smuls din mână, în timp ce scria un SMS.

Deși mai era ceva lume prin preajmă și deși l-a alergat pe hoț vreo două sute de metri, nimeni nu a reacționat la țipetele ei.

Era un telefon vechi de 4 ani, nu cred că făcea nici cât doza zilnică a hoțului, pe care ar fi obținut-o cu banii de la primul amanet întâlnit în cale. Dar gustul amar că poți fi jefuit în plină zi și că nimeni nu sare în ajutor, este groaznic.

Am încercat în zadar cu aplicația Device Manager să găsesc telefonul. Soția mi-a confirmat că în timp ce îl alerga pe hoț, acesta a scos bateria. Apoi cu siguranță l-a resetat.

Am încercat să îmi calmez soția, să îi spun că o rezolvăm noi, că nu trebuie să își ia liber pentru ca să își ridice noua cartelă SIM de la provider și că mă voi ocupa eu, inclusiv de alegerea noului telefon. N-am reușit. Telefonul îi fusese furat la ora 20, iar pe la 21 abia se oprise din colindat străzile. Căutam un individ mic de înălțime, cu geacă neagră de piele și glugă pe cap.

Când mi-a zis că vrea să meargă la poliție, am protestat vehement. I-am spus că ne așteaptă copilul acasă și că vom mai pierde încă vreo oră cu declarații, degeaba. N-am avut succes. Frustrarea era prea mare, voia să facă orice îi stătea în putere ca să răzbune hoția.

La poliție, cu declarațiile obișnuite, lungi, plictisitoare, s-a făcut ora 22. Totuși, poliția a dat de înțeles că sunt șanse ca să recupereze telefonul, pe baza codului IMEI. Acest cod IMEI, este unic pentru fiecare telefon mobil și este scris atât pe factură, pe cutie, pe telefon sub baterie, sau formând codul *#06#. Poliția, pe baza acestui cod, poate localiza telefonul, imediat ce este activată o cartelă SIM, indiferent de rețea.

Nu mi-a venit să cred. M-am simțit ocrotit de poliție, pentru prima dată în viața mea. Perseverența soției dădea roade. Am fugit acasă ca să căutăm cutia telefonului pentru a ne întoarce apoi la secția de poliție cu seria IMEI (acel cod cu multe cifre).

Era ora 23. Eram obosiți, dar încrezători.

Polițistul ne taie totuși din elan, spunându-ne că totuși, pentru a putea urmări telefonul, e nevoie de acordul unui procuror, acord care “în principiu vine”. Am înțeles astfel că procurorul decidea această operațiune în funcție de cât de ocupat era, sau cât de important și bine făcut era dosarul.

Mă gândeam eu că ar fi fost prea frumos să ne recuperăm telefonul, vorba aia: ''Pân la Dumnezeu, te mănâncă Sfinții''. Dar eu trecusem cumva de sfinți, depindeam doar de un procuror. Trece o zi, două, trei, ne luăm gândul...

După două săptămâni, soacra mea primește un telefon, de la poliție, prin care este înștiințată să se prezinte cu telefonul de pe care este apelată.

Soacra mă sună speriată, și așa îmi dau eu seama, că în graba, entuziasmul, și oboseala acelei ore 23, am încurcat cutiile de telefoane și le-am dat polițiștilor cutia de la fostul meu telefon, pe care îl dăruisem soacrei, în loc să îl dau pe cel al soției...

M-am înteles ușor cu poliția, pe care doresc să o felicit pentru tot efortul depus, pentru toată susținerea. Am refăcut dosarul, cu explicațiile de rigoare, dar de data asta ''Dumnezeu'' a fost prea ocupat, nu ne-a mai băgat în seamă. Au trecut 3 luni de atunci.

Tot am învățat ceva. Mi-am salvat toate seriile IMEI din familie, și am privit cu ochi mai buni poliția română. Cred că dacă toți păgubiții ar ști că au o șansă să își recupereze telefonul, ar fi mai puțini hoți de telefoane mobile. Poate ar putea chiar să fie blocate de către rețele, caz în care furtul ar deveni inutil.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Știm, Domnule de IMEIul ăsta, dar sunteți dovada vie că știu și hoții.
    Au trecut trei luni.
    Să zicem că, în fine, cineva îl vinde într-un bazar cuiva care îl activează, să zicem om de bună credință.
    Ce se întâmplă?
    Deschideți acțiune legală? E deja lege să-l predea?
    Mokka nu cred că vi-l returnează, a plătit bani pentru el.
    Noroc că a fost soacra. Redovada că oamenii cinstiți sunt pe toate listele poliției.
    • Like 0
  • Razvan check icon
    Aceasi poveste, doar ca furtul s-a produs in camera pensiunii, in timpul noptii, in timp ce dormeam (a intrat pe un geam intredeschis, la etaj). Pentru telefonul furat am dat declaratie, codul IMEI, poze ale hotilor care s-au pozat cu telefonul, telefon care a transmis automat pozele salvate pe "cloud", de unde le-am vizualizat cu noul dispozitiv logat pe acelasi cont. Mai mult, in contacte mi-au venit parte din contactele hotului, ... si pe astea impreuna cu pozele, le-am dat la politie. Hotul nu a lasat amprente la locul faptei si neputand fi identificat, a spus ca a gasit telefonul pe strada. De atunci au trecut vreo 3 luni si nu s-a intamplat nimic. Asa ca... trageti concluziile! End of story.
    • Like 0
  • Cel mai bun soft - gratuit - impotriva furtului unui smartphone e Avast Anti - Theft (parte a pachetului antivirus Avast). Se face un cont gratuit (sau eventual platit, pt mai multe facilitati) pe Avast, se instaleaza antivirusul pe computer apoi pe dispozitivele mobile (tel. mobil sau/si tableta). La accesarea contului de utilizator Avast de pe pc ( sau alt telefon) apare locatia pe harta a unui telefon pierdut sau furat. In plus, se poate bloca, poate fi activata alarma sonora, captura foto sau audio... indiferent daca sim-ul a fost inlocuit.
    • Like 1
    • @ Cezar Covataru
      Inutil antivirusul daca in momentul furtului se reseteaza sau resofteaza telefonul. In concluzie tot solutia cu blocare IMEI ar ramane cea mai buna.
      • Like 0
    • @ Cezar Covataru
      Inutil antivirusul daca in momentul furtului se reseteaza sau resofteaza telefonul. In concluzie tot solutia cu blocare IMEI ar ramane cea mai buna.
      • Like 0
    • @ Cezar Covataru
      Inutil antivirusul daca in momentul furtului se reseteaza sau resofteaza telefonul. In concluzie tot solutia cu blocare IMEI ar ramane cea mai buna.
      • Like 0
  • Acum un 2 ani mi s-a furat telefonul din birou, 2 copii ( cu varsta intre 10-15 ani ) au intrat in birou si au luat ce le-a fost la indemana si cat mai rapid. Avand in vedere ca aveam camere de supraveghere in birou am sunat politia. Au venit, au luat amprente. au ridicat imaginile cu fetele celor 2, le-am oferit chiar si IMEI-ul telefonului, dar fix degeaba. Acum aproximativ 5 luni am sunat la sectia de politie sa intreb daca mai e deschis dosarul. Raspunsul lor: da este deschis, dar nu i-am gasit. Concluzie daca vi se fura telefonul luati-va adio ca il veti mai recupera.
    • Like 0
  • Codul IMEI (International Mobile Equipment Identity) se află tastând pe telefon *#06#. Cel mai bine ar fi să nu umblăm cu telefoane scumpe.
    • Like 1
  • Raul check icon
    Sa dai alt IMEI... mai bine nu mai scriai articolul.
    • Like 0
    • @ Raul
      hehe...n-ai inteles...trebuia sa scrie articolul pt ca (aproape) si-a bagat soacra la bulau...altfel cum vrei sa creada nevasta ca a fost un "accident"? ;-)
      • Like 3
    • @ Raul
      Victor66 check icon
      Asa e. Sa zica mersi ca nu era pe timpul militiei, il si bateau dupa ce au depus atata efort sa il ajute, iar el si-a dat cu stangu-n dreptu'.
      • Like 0
  • SimonaL check icon
    'pentru ca să își ridice'
    • Like 0
  • Politia nu este buna de nimic intr-un astfel de caz, mi-a fost furat telefonul, am depus plangere, am lasat IMEI, am fost cu martori, am scris n pagini de declaratii pana la 12 noaptea, am pierdut zile pe la politie sa recunosc infractorul din cateva poze prezentate. Am recunoscut infractorul, l-a recunoscut si martorul. NIMIC, au trecut 3 luni. Politia este zero. Va recomand din proprie experienta sa nu va mai pierdeti timpul pe la politie. Daca aveti iPhone activati functia "find my iphone", iar pe android cu "device manager" ( link cu instructiuni: http://www.trackmyandroidphone.com/) ! Peste tot si toate, va propun sa va faceti o asigurare pentru telefon ! Ptr 2-3 euro pe luna pe care un fumator ii da pe tigari, puteti avea siguranta ca daca va dispare telefonul, va recuperati investitia !

    Enjoy !
    • Like 0
  • Aveti mare noroc ca nu ati primit si vreo amenda,,,,Nu credeti? Stiu cateva firme carora politia, dupa ce au reclamat o spargere la sediul firmelor, le-a administrat o amenda serioasa, apoi a confiscat- atentie !!!- calculatoarele personale DE ACASA !!!! ale patronilor.....Nu mai spun de numeroasele cazuri in care celor care au sunat la 112 pentru a semnala diverse furturi sau evenimente suspecte petrecute noaptea, li s-au administrat amenzi serioase... sa se invete minte. Asa ca, multumiti politiei romane ca v-a lasat sa plecati din sediul lor fara a cotiza la "bunastarea" bugetului. In loc sa-si faca treaba politia romana se transforma pe zi ce trece in "SC POLITIA SRL" a carei obiect de activitate este administrarea de amenzi...
    • Like 2
    • @ Enciu Cristian
      Victor66 check icon
      Asta suna a fake news. Este si extrem de ilegal...
      • Like 0
  • foarte util articolul; multumesc
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon