Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

GENERAȚIA B. Aplicația care îi răsplătește pe șoferii care nu folosesc telefonul mobil la volan

Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.

Câți dintre voi nu ați vorbit vreodată la telefon în timp ce erați la volanul unui autoturism? Aproximativ 28% dintre accidentele rutiere sunt cauzate de folosirea telefonului mobil la volan, arată statisticile.

De aici au plecat și doi tineri care au creat SafeDrive, aplicația care îi răsplătește pe șoferii care aleg să nu utilizeze telefonul atunci când se află în trafic. Aplicația oferă puncte care pot fi transformate în discounturi sau vouchere la firmele partenere, între care MOL, WorldClass, Foodpanda, teasiguri.ro, evoMag.ro, Bitdefender.

Lui Tudor Cobâlaș, cofondator SafeDrive, i-a venit ideea pentru SafeDrive după o experiență proprie. „Îmi luasem o mașină nouă și era să fac un accident, pentru că îmi foloseam telefonul la volan. Am încercat să găsesc o soluție și am dezvoltat o aplicație”.

În același timp, Eduard Alexandrian, partenerul său de afacere, a avut o idee similară, după ce citise mai multe articole despre amploarea problemei reprezentate de utilizarea telefonului de șoferi la volan.

După ce s-au cunoscut întâmplător la un eveniment de business, cei doi au început să lucreze împreună și să dezvolte conceptul SafeDrive.

SafeDrive a fost lansată în octombrie 2014. Echipa lucrează permanent la îmbunătățirea și dezvoltarea ei.

Cum funcționează

Odată activată, înainte de a porni la drum, aplicația adună puncte, având în spate un algoritm care calculeză viteza, timpul petrecut în trafic și distanța parcursă. Aplicația se activează de la viteza de 10 kilometri pe oră. Dacă utilizatorul iese din aplicația SafeDrive pentru a răspunde la telefon sau pentru a da un mesaj, de exemplu, el va pierde punctele câștigate în cursa respectivă. 

„Prin recompensarea șoferilor cu puncte de fiecare dată când renunță la telefonul mobil în timpul condusului, îi motivăm să fie mai responsabili la volan și contribuim pe pe termen lung la trafic și drumuri mai sigure”, spune Tudor Cobâlaș. SafeDrive se adresează și companiilor care vor să își motiveze angajații pentru condusul responsabil al mașinilor din flota auto a companiei.

Șoferii primesc reduceri la diverse produse, iar SafeDrive primește comisioane atunci când șoferii cumpără ceva de la companiile partenere.

Aplicația nu face diferența între șofer și orice pasager din mașină care, dacă nu folosește telefonul, poate strânge puncte. „Acest lucru nu prea se întâmplă, pentru că în general pasagerii din mașină preferă să butoneze telefonul”, spune Tudor. 

5.000 de utilizatori activi

În 2015, distanța totală parcursă de utilizatorii SafeDrive a fost 13.000.000 de kilometri.

Cea mai mare distanță parcursă de unul dintre utilizatorii aplicației este de 30.000 de kilometri.

SafeDrive a fost descărcată din octombrie 2014 și până în prezent de 40.000 de ori și are 5.000 de utilizatori activi pe lună. Majoritatea utilizatorilor sunt din România, dar a fost descărcată și de utilzatori din alte circa 140 de țări, între care Olanda, Australia și SUA.

„Ne dorim să ajungem la 500 000 de șoferi care să folosească SafeDrive în mod activ. Acest lucru ar însemna pentru noi mai mulți utilizatori și, implicit drumuri mult mai sigure”, spune cofondatorul SafeDrive. Planul lor este de a căuta finanțări de 250.000 de dolari pentru următoarele 12 luni pentru dezvoltarea aplicației și extinderea pe noi piețe, în special Marea Britanie, Franța și Germania.

Investiția pentru realizarea aplicației se ridică la 100.000 de euro.

SafeDrive a obținut, în aprilie anul trecut, la New York, medalia de aur a categoriei Lifestyle & Social Impact, la Edison Awards 2015. Edison Awards premiază cele mai inovative produse din lume. Câştigătorii Edison Awards sunt selectaţi de un panel alcătuit din peste 3.000 de oameni de afaceri şi profesori universitari din Statele Unite, pe baza a patru criterii: concept, valoarea adusă de produs, forma finală a produsului şi impactul pe care îl produce în societate.

SafeDrive este business-ul care a câștigat la începutul acestui an etapa locală a The Venture, competiția globală pentru antreprenoriat cu impact social lansată de CHIVAS Regal. Aplicația va fi prezentată în etapa internațională a competiției, unde vor participa business-uri din toată lumea, premiile competiției fiind în valoare de un milion de dolari.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult