Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Spitalul din care nu vrei să pleci. Oportunitate de implicare pentru companiile din România

Carmen Uscatu 2025

„Nu acaaasă! Nu vleeau acasă” – se alintă Teo, un puști care nu a împlinit încă patru ani, atunci când medicul oncolog îi spune că a venit ziua în care poate să plece acasă. În pijamalele sale albastre, inscripționate cu strigătul puterii – roooar – , copilul spune că îi place mai mult la spital și că vrea să mai rămână, în timp ce mama sa respiră ușurată la aflarea veștii. Teo se externează din secția de oncologie pediatrică a noului Spital construit de Dăruiește Viață la Marie Curie. Secția de oncologie, alături de secțiile de neurochirurgie, chirurgie, terapie intensivă și blocul operator au fost relocate în noul Spital începând cu aprilie 2024.

Văd această înregistrare pe telefonul medicului care le-a dat vestea celor doi. Ridic privirea, am ochii în lacrimi, și regăsesc aceeași emoție și în ochii medicului. În drum spre birou mă gândesc mult la Teo, la mama lui, la medicul oncolog și, mai ales, la ce îl face pe un copil de nici patru ani să spună că nu mai vrea să mai plece acasă după săptămâni grele de tratament pentru un diagnostic oncologic (Credit foto: Banu Ștefan).


Noul Spital este construit în jurul pacientului, al familiei

Arhitecta proiectului, Raluca Șoaita, spune că spațiile modelează comportamente. Noul Spital este gândit astfel încât copiii să nu fie nevoiți să-și pună pe pauză copilăria, cât timp sunt internați. Spații prietenoase, cu un design luminos, multiple locuri de joacă, studio radio, cinema și o grădină interioară transformă „acasă-ul” din Spital într-unul aproape de cel adevărat. Toate funcțiunile Spitalului sunt gândite în jurul pacientului.

Activități (re)creative pentru dezvoltare psiho-emoțională

Teo și mama sa au participat la activitățile organizate de Dăruiește Viață special pentru ei: ateliere de pictură, scriere creativă, journaling, teatru de păpuși, după-amiezi de film sau ateliere de modelaj. Toate aceste activități au un rol esențial pentru a ridica moralul pacienților și al părinților și pentru a-i ajuta să uite, chiar și pentru câteva clipe, că sunt internați.

Locul care asigură infrastructura necesară unei abordări multidisciplinare

Lucrul în echipe multidisciplinare este o abordare îndelung discutată în cercurile medicale din România, dar destul de rar aplicată în spitale, la patul pacientului. În cazul diagnosticelor dificile, precum cel oncologic, multidisciplinaritatea este esențială pentru a crește șansele de supraviețuire – cancerul nu afectează doar o bucățică de 1 cm pătrat, ci are un impact asupra întregului organism. În noul Spital nu doar că am creat infrastructura medicală necesară pentru o abordare multidisciplinară a copilului bolnav de cancer, ci am și facilitat stabilirea de parteneriate strategice la nivel internațional cu Princess Maxima Center din Olanda și St. Jude Children’s Research Hospital din SUA pentru pregătirea continuă a personalului medical și training în scopul aplicării multidisciplinarității în tratament.


Un Spital în care avem grijă de oameni

Clădirea și echipamentele nu salvează viețile copiilor fără să investim în cei care îi tratează.

E un Spital în care avem grijă de oameni. Echipele medicale, medici și asistente, au acces la profesioniști în coaching, la ore de engleză, la observership-uri în secțiile partenerilor internaționali, la fellowship-uri de 1 și 2 ani în neuro-oncolie, terapia durerii, leucemie, transplant, la cursuri online pentru asistenții medicali, la vizite de lucru în țară și în străinătate. De asemenea, pacienții cu diagnostic oncologic, care sunt tratați în noul Spital, beneficiază de analize moleculare pentru un diagnostic mai rapid și mai corect. Toate astea înseamnă o mai bună calitatea a actului medical și implicit o mai bună calitate a vieții copiilor care sunt bolnavi de cancer.

Nu toți copiii care ajung la Spitalul Marie Curie au aceeași experiență plăcută ca Teo, copilul de nici patru ani care nu mai voia să plece. În noul Spital s-au relocat doar o parte din secțiile actualului spital, restul rămânând în clădirea veche, construită la finalul anilor ’70 unde, de cele mai multe ori, trebuie să stai la coadă la baie, la capătul holului.

Dăruiește Viață promite să continue proiectul început la Marie Curie pentru a construi aici primul Campus Medical Pediatric din România. Un loc în care toți copiii să aibă acces la condiții de tratament similare cu cele de care a beneficiat Teo. Un loc în care să se facă cercetare, studii clinice și în care studenții și rezidenții să-și dorească să-și construiască o carieră. Un loc care să ofere îngrijire la cele mai înalte standarde de excelență nu numai copiilor din România, ci și celor din întreaga regiune.


Companiile pot promite alături de noi.

25 iunie este ultima zi în care companiile pot depune Declarația 177 prin care solicită ANAF să redirecționeze sumele rămase disponibile pentru sponsorizare din impozitul pe profit plătit pentru anul 2024. Este o procedură simplă, în doar trei pași, detaliată pe www.daruiesteviata.ro/sponsorizeaza .

Sper ca Teo și mama lui să fie bine

La fel, sper să revăd aceeași bucurie în ochii medicului oncolog atunci când va da vești bune sau când va vorbi despre o realizare importantă, facilitată de noua infrastructură și de noile oportunități de parteneriat create.

Sper ca românii să înțeleagă că stă în puterea noastră să facem lucrurile să meargă mai bine. Că noi suntem propriii noștri eroi. Și că atunci când vrem să arătăm că #sepoate, reușim să construim și să reconstruim secții, spitale și speranțe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult
sound-bars icon