Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Steerilitatea lumii care a venit: de la Olivia Steer, la Călin Georgescu. Iată cum a fost posibil ca atâtea milioane de oameni să cadă pradă acestei uriașe imposturi

protest CG - cătuse

foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Am recitit și am republicat recent un text din 2021 despre felul în care se creează solidaritatea ignoranței. („Steerilitatea lumii ce vine. Rețelele sociale au dat prostiei șansa să se agrege și proștilor posibilitatea să devină solidari”).

Din păcate, ultimii trei ani au dovedit cu asupră măsură că această solidaritate a devenit tot mai întinsă și că ignoranța, în diferitele ei forme, emite astăzi agresiv pretenții de dominație politică.

Și o poate face în spațiul public românesc pentru că aici a fost creat, cu atentă și răbdătoare grijă, adică prin efortul conjugat al unor instituții interne și externe, prin complicități ticăloase, un personaj care a reușit să întruchipeze prin tot ceea ce este el această ignoranță.

Călin Georgescu, pe numele lui, este un individ de o spectaculoasă mediocritate intelectuală. De o incultură zgomotoasă, cu pretenții de atoatecunoscător, emițând pe un ton grav și într-un dozaj foarte bine cântărit absurdități și banalități, acest individ a reușit să mobilizeze în jurul lui milioane de oameni a căror încredere în ei înșiși, în ceilalți și în instituții era la cote dramatic de scăzute. Și a reușit acest lucru gâdilându-le ignoranța și ridicând-o la rang de virtute. 

Spuneam acum câțiva ani că rețelele sociale au eliberat, ca dintr-o îndelungă strânsoare, ca dintr-un fel de sclavie, prostia și au ridicat-o la rang de curaj public. Nu calific moral aici prostia și nu-i dau un sens peiorativ, ci o înțeleg ca fericirea celui care nu știe nimic și nici nu vrea să știe nimic: e ignoranța voluntară a celui ce refuză întâlnirea cu cartea, a celui care-și extrage „cunoașterea” de pe grupurile de facebook și de pe tiktok. E ignoranța fericită a celui care a reușit să demonstreze celorlalți că nu e nevoie să ai habar de nimic, nici de istorie, nici de literatură, nici de știință, nici de geopolitică, pentru a emite cu maximă siguranță cele mai solide certitudini.

Așa este însuși acest guru: tot ceea ce spune despre istorie, despre viață, despre cultură este o batjocură neîncetată la adresa școlii, a învățării și a cunoașterii. El practică nu doar adevărurile alternative, ci și istoria alternativă, știința alternativă (Burebista domnea până în Pădurea Neagră, Danemarca era Dacia, prostiile despre telepatie, apă sau firul divin…), ca adevăruri ultime, adevăruri adevărate. Ca să nu mai vorbesc de „trezirea în conștiință”, un contrasens de care râde în hohote și un elev studios de gimnaziu.

Acele adevăruri în numele cărora toți oamenii de știință și toți intelectualii sunt niște trădători. Iar trădătorii știm noi bine ce soartă merită. Eu, personal, am aflat-o de la un fanatic CG. Spoiler: se lasă cu aruncarea la lei, deci cu moartea.

Cum a fost posibil ca atâtea milioane de oameni să cadă pradă acestei uriașe imposturi? Ei bine, pe de o parte avem ignoranța aceea brută a celor care nu au știut niciodată nimic și nici nu a dorit să afle mai mult. Nu au mers la școală sau, dacă au mers, nu s-a prins nimic de ei. Dar acum, minune, s-au iluminat, s-au umplut de cunoaștere mistică, pentru că, nu-i așa, s-au trezit la conștiință.

Pe de altă parte avem însă o răspândire îngrijorătoare de o vreme încoace a pseudoștiinței și cu deosebire a pseudoștiinței psihologice. Antreprenoriatul sufletului (conștiinței, spiritului) este una din cele mai profitabile afaceri de astăzi. Dezvoltarea personală practicată de armate întregi de femei și bărbați calificați la locul de muncă – adică la seral, pe psihicul unor clienți naivi și debusolați – este de fapt o agresiune permanentă și o hipnotizare înșelătoare a atâtor persoane aflate în criză (reală sau indusă chiar de traineri), și chiar această agresiune i-a vulnerabilizat cu adevărat.

Astfel încât de la „împământare”, „energizare”, „dizolvarea fricilor”, „redescoperirea puterii tale”, „reinventarea motivației”, „frica de judecată „ sau „spiritul astrologic”, ‚tabere de bărbăție” sau „retreaturi de renaștere a feminității divine” – toate în mii de oferte seducătoare și pe bani mulți, unele în locuri exotice – până la aberațiile lui CG nu e de fapt nicio distanță, sunt exact același lucru.

Și anume o fraudă psihică și afectivă permanentă, învelită în ambalaje pretențioase, așa cum însuși CG e învelit într-un ambalaj voit sofisticat. O fraudă care produce daune greu de imaginat pentru societate și pentru indivizi. 

Nu e deci doar incultură, e și pseudocultură. Așa cum există pseudoștiință (mai ales și mai grav în vecinătatea psihologiei), așa există o toxică pseudocultură, tot mai extinsă: milioane de oameni care nu citesc nimic, care disprețuiesc cartea, doar scrollează pe tiktok, sau care citesc o maculatură din care cred că află ceva, că învață lucruri neștiute de alții, dar care, de fapt, le agravează analfabetismul social, științific și cultural. Se cred mai deștepți, mai treji în conștiință, dar se scufundă cu atât mai mult în obscurantism și fanatism. Se cred împuterniciți, dar sunt mai slabi ca niciodată. Se cred liberi, dar abia acum și-au petrecut lanțurile în jurul gâtului și al picioarelor. Strigă „libertate!” încurajați de cei care i-au redus la stadiul de roboței dependenți și neajutorați.

Întoarcerea la carte a devenit un imperativ de supraviețuire pentru societatea noastră.

______

PS: Refuz să scriu scurt tocmai pentru a ne exersa împreună atenția profundă și răbdarea de a descifra înțelesurile lumii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    După articole ca acesta regret că nu v-am votat. Deși REPER a avut puține voturi. Chiar suspect de puține, nu exclud deloc frauda, și insist - din nou - că trebuie să-i obligăm la afișarea rezultatelor în mediile locale, pe secții, peste tot. (Și apare ca necesară unirea cu USR, e clar.)
    • Like 0
  • pixel check icon
    republica, introdu butonul de dislike.
    • Like 1
  • Gecaba Gecaba check icon
    cg este doar alt guru din sirul lung de prostovani guristi de dinaintea lui: Dăncilă, Ciolacu făr' de bac si toaaaaată liota de politicieni care capuseaza tara asta. Prostia a cucerit Romania si ne facem ca acum o vedem. Haideti, domnule, pe ce lume traiti???? NOI le dam viata, caci votam prostii ca prostii!!! Daca era tara condusa de intelectuali, cg, ciolacu, dancila & co nu ar fi existat. Iar mai nou, apare resapat Antonescu care face la fel, da din gura. Nu au inteles nimic, ptr ca nu au cum: sunt prosti!
    • Like 2
  • Valentin check icon
    Este efectul unui sistem de educație prost gândit. Școala românească nu are legătură cu educația și cultura generală. De unde vine această problemă? Există un efect numit COBRA, care are legătură cu o întâmplare reală, petrecută în India colonială. Pe la 1800, guvernul britanic s-a confruntat cu o invazie a cobrelor în orașele Indiei, o problemă pe care a vrut să o rezolve total nepotrivit. Britanicii au oferit sume imense de bani celor care ar fi predat autorităților cobre, declanșând o adevărată vânătoare. Nu peste mult timp au apărut crescătorii ilegale de cobre, unicul scop fiind sumele promise de guvern.

    Efectul COBRA apare și în educația românească: preocupați de facilitățile financiare de tot felul, cei care alcătuiesc educația nu mai iau în calcul elevul. Totul ține de cât de complicat, de avansat, de plin de piruiete intelectuale e fiecare manual, programă școlară sau subiect de examen. Totul a devenit un fel de concurs elitist, în care educația a ieșit din ecuație cu multă vreme în urmă. Nu este un fenomen care a început de ieri, ci din anii 90.
    • Like 3
  • Acum câteva zile mergea televizorul în background și era emisiunea lui Selesi la ProTV. Am prins cu urechea niște enormități zise acolo și m-am uitat un pic să văd cine le debitează. Era o demoazela care era chipurile de meserie “life coach”. Serios? E de “noaptea minții”… Desigur, ăștia există pentru că lumea e plină de prosti. Un fel de păduchi care există și ei pentru că au condiții.
    • Like 3
  • Mihai check icon
    intreb si eu aici am mai intrebat si in alta parte dar nimeni nu raspunde sau nu stie , ce preda georgescu la facultate ? pe ce baza a fost angajat la facultatea respectiva?
    • Like 4
    • @ Mihai
      mg check icon
      ..a terminat agronomia
      • Like 0
  • mg check icon
    Corect. Subscriu.

    E la modă reinventarea celor care tăceau îndelung atunci când erau scoși la tablă. Pentru că (nu-i așa ?), prostia se plătește. La fel și domnia.

    Pe de altă parte, "Mai păguboasă decât ignoranța, e iluzia cunoașterii" (S.Hawking). Și vedem cum o serie de semi-docți populiști manipulează mulțimile. Ce e mai grav e că suntem asaltați de o prostie agresivă combinată cu suficiența.

    Și-atunci ce relevanță mai are vox populi.. ?
    • Like 5
    • @ mg
      Vox populi nu a avut niciodată vreo relevanță. Poate doar , vremelnic, in cazul rarelor revoluții din istoria lumii. Și e bine ca este așa. Populi nu are discernământ, nu are educație, cultură. E bună doar de carne de tun.
      • Like 3
    • @ Zugravu Mircea
      mg check icon
      ..da, dar votul majorității contează..
      • Like 2
    • @ mg
      În cazul anularii primului tur nu a fost nicio majoritate. E drept nesimțiții, puturoșii și retardații au preferat gunoiele de la mall-uri. Și "majoritatea" poate vota în necunoscuta de cauza in sens rau, cum a fost în acest caz.
      • Like 3
  • De acord-aproape în totalitate- cu afirmațiile dvs, domnule Mihali, dar nu pot să nu observ că nu v-ați referit deloc la contextul în care s-au unit respectivii ignoranți- să-i numesc așa deși cred că termenul e greșit.
    Și anume la faptul că venim după o perioadă în care nervii oamenilor și mai ales capacitatea lor de a discerne binele de rău au fost puse la grea încercare. Și mă refer, în ordine aproape cronologica, la pandemia de Covid, războiul din Ucraina, criza (sau falsa criza) energetică, ascensiunea liderilor agresivi , dictatoriali și promotori ai urii, reprezentativi fiind tocmai conducătorii celor mai mari puteri mondiale Trump și Putin.
    Ignoranța aduce de regulă și teama, acea frică față de lucrurile pe care nu le cunoști și nu le înțelegi. Și atunci oamenii respectivi găsesc un refugiu în mincinoșii care își ambalează frumos discursul. Cum e cazul tripletei Georgescu- Simion-Șosoaca. Care le promit salvarea- prin ce mijloace, nu mai contează, important este să folosească tocmai acea agresivitate și ură induse de frica pe care oamenii o resimt din plin în aceste vremuri.
    Unitatea care s-a creat în mediul online și forța de manipulare (eu o numesc de imbecilizare) a rețelelor de socializare este incontestabila în cazul alegerilor din România, dar să nu uităm că nu suntem singurul caz. Menționez exemplul cel mai cunoscut, zic eu, și anume asediul Capitoliului din Washington, orchestrat de Trump după ce a pierdut alegerile, s-a făcut tot pe baza manipulărilor pe acele rețele de imbecilizare. În țara care se pretinde (încă! ) cea mai democratică din lume!
    Așa că nu suntem singurii, dacă asta poate fi o consolare. Pentru cei care mai credem în democrație și constat că suntem din ce în ce mai puțini, speranțele încep să pălească...
    • Like 4
    • @ Christian
      Corina check icon
      Big like. Doar cu pesimismul din final nu pot fi de acord. Trebuie să sperăm în continuare și să acționăm în direcția speranțelor noastre pentru țară.
      • Like 0
  • Andrei check icon
    Cred ca analiza dvs. este corecta în ceea ce privește "calitățile" partidei "antisistem" dar nu este decât o parte a explicației atat timp cât nu puneți lupa pe "calitățile" reprezentantilor sistemului pentru ca din dansul acesta, pe care înțelepții cetății l-au luat la început în ras pentru ca pe urma sa isi declame perplexitatea, dans din ce în ce mai macabru și distopic va rezulta colapsul unei societăți croite și înălțate pe o mare minciuna în '89. Din păcate "salvarea" pare o chestiune de destin personal și nu comunitar.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult