Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Stere Gulea, despre „Moromeții 2”: Poate că, renunțând, Victor Rebengiuc a făcut lucrul cel mai extraordinar. A dat o nouă șansă filmului

La 30 de ani de la „Moromeții”, regizorul Stere Gulea începe filmările la continuarea peliculei care a făcut istorie în cinematografia românească. Filmată în aceeași casă și în același sat, Talpa, județul Teleorman, producția nu are însă și același actor principal. 

Rolul lui Ilie Moromete este jucat de această dată de Horațiu Mălăele, și nu de Victor Rebengiuc, care a refuzat să apară în „Moromeții 2”. 

„Stere, nu e o chestie de toană”

Invitat în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, Stere Gulea a vorbit despre decizia lui Rebengiuc. 

„L-am înțeles că mi-a zis: Stere, nu e o chestie de toană. Poate nu mi-am dat seama, poate că el a făcut lucrul cel mai extraodinar. A dat o nouă șansă filmului. A adus un factor de provocare de care ai întotdeauna nevoie când pornești ceva. Așa, poate spuneam; Facem așa cum am mai făcut, fiecare știa, mentalul ne impunea. Cred că Victor a făcut un lucru extraordinar. Cu instinctul lui, cu responsabilitatea lui, înclin să cred că așa s-au derulat lucrurile”, a spus Stere Gulea. 

În „Moromeții 2”, Horațiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) și Iosif Paștina (Niculae) joacă rolurile principale, alături de Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Râlea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa, Dorina Chiriac.

Pelicula are la bază un scenariu inspirat din „Moromeții”, volumul 2, „Viața ca o pradă” și publicistica lui Marin Preda. Scenariul reia firul poveștii familiei Moromete după cel de-Al Doilea Război Mondial, într-un context istoric extrem de frământat: instalarea comunismului. Cele două personaje principale, Ilie Moromete și fiul său, Niculae, văd aceste schimbări cu ochi diferiți, prilej permanent de conflict.

„Așa cum e ea, necunoscută pentru noile generații, (istoria) trebuie să să existe, să rămână mărturie. Avem o anumită datorie, chiar dacă tinerii pot la început să spună că nu îi intersează. Cred că eu am această datorie, lucrurile pe care le-am trăit, pe care le consider importante si care influențează prezentul si viitorul trebuie cunoscute”, a explicat Stere Gulea la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnul Rebengiuc a făcut multe lucruri extraordinare, singurul evitat cu obstinație fiind lucrul "cel mai extraordinar", afişat în titlul cu litere de o şchioapă. Poate că, nefiind o chestie de toană, la fel ca Niculae, a vrut să spună: "Eu imi caut eul meu!". În interviuri unele scăpări sunt inevitabile, dar acestea trebuie eliminate din titlurile articolelor postate pe platformele cu ştaif. Altfel, cu toate părerile şi bunele intenţii despre cum ar trebui să arate sistemul românesc de învăţământ (care chiar trebuie modificat!), la anul ne vom trezi la bacalaureat cu teze "şi mai extraordinare". Dacă ne place normalitatea, atunci trebuie să o acceptăm chiar dacă nu se vinde bine...
    • Like 1
  • Adi Toth Adi Toth check icon
    Si cartea Morometii cat si filmul sunt groaznice nu vad cine ar avea rabdarea sa le vizioneze /citeasca maxim 1000 spectatori vor avea si aia rude nepatitoare ale actorilor subventionati
    • Like 0
    • @ Adi Toth
      eu le-am citit. Filmul nu vazui. Gusturile nu se discuta, groaznic mi se par mie unele canale tv :D
      • Like 2
    • @ Adi Toth
      Pacat ca nu ati reusit. Pentru dvs.
      • Like 1
  • Corina check icon
    Domnul Rebengiuc „a făcut lucrul cel mai extraodinar” retrăgându-se, deci. Nu-i politicos deloc să-i spui asta unui actor, cu toată realitatea șansei noului. Dar domnul Stere Gulea a mai comis-o obligându-l pe Iosif Sava să se pensioneze și lăsându-l să meargă să moară, cum singur a spus (și a simțit) cel din urmă.
    • Like 1
    • @ Corina
      Pe langa faptul ca este si incorect exprimat.
      • Like 0
  • Dar Preda nu aminteste nicaieri despre rascoala taranilor din Silistea-Gumesti, cei care prin anii 47-48 au refuzat sa mai predea cotele de cereale impuse de comunisti, au ocupat primaria, au taiat firele de telefon si s-au pregatit de rezistenta. Securitatea insa a intrat in forta peste ei, i-a arestat, au fost judecati si condamnati. Eram pe atunci copil, intr-un sat vecin cu Silistea-Gumesti, imi amintesc totul, cum cei din satul meu erau ingroziti de ceea ce s-a intamplat in satul vecin, nimeni nu a mai avut curajul de a se impotrivi comunistilor.
    Cred ca dl. Gulea ar putea introduce in film si acest episod.
    • Like 10
  • Vedeti care este diferenta intre Ion Iliescu ,un smecherasi, si Rebenciuc,un domn?
    Ce ar fi insemnat in '90-92 daca Ion Iliescu facea un pas in spate recunoscand ca un comunist nu poate face corect tranzitia la capitalism?
    • Like 8
  • Foarte corecta pozitia dlui. Rebenciuc(mare actor si nu numai) si sansa pentru Horatiu Malaele care nu are voie sa o rateze.
    • Like 5
    • @ Vasile Ciucur
      RebenGiuc, dar-ar boala sa dea, REBENGIUC! Probabil nici matale nu ti-ar conveni sa ti se stalceasca numele! Rebengiuc, cu G!
      • Like 6
    • @ Radu-Constantin Voica
      Scuze dlui. Rebengiuc!
      • Like 1
  • check icon
    «...Victor Rebengiuc, care a refuzat să apară în „Moromeții 2”.» Este cel mai bun și cel mai simplu lucru pe care îl putea face. Îl felicit pentru decizie.
    • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult