La 30 de ani de la „Moromeții”, regizorul Stere Gulea începe filmările la continuarea peliculei care a făcut istorie în cinematografia românească. Filmată în aceeași casă și în același sat, Talpa, județul Teleorman, producția nu are însă și același actor principal.
Rolul lui Ilie Moromete este jucat de această dată de Horațiu Mălăele, și nu de Victor Rebengiuc, care a refuzat să apară în „Moromeții 2”.
„Stere, nu e o chestie de toană”
Invitat în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, Stere Gulea a vorbit despre decizia lui Rebengiuc.
„L-am înțeles că mi-a zis: Stere, nu e o chestie de toană. Poate nu mi-am dat seama, poate că el a făcut lucrul cel mai extraodinar. A dat o nouă șansă filmului. A adus un factor de provocare de care ai întotdeauna nevoie când pornești ceva. Așa, poate spuneam; Facem așa cum am mai făcut, fiecare știa, mentalul ne impunea. Cred că Victor a făcut un lucru extraordinar. Cu instinctul lui, cu responsabilitatea lui, înclin să cred că așa s-au derulat lucrurile”, a spus Stere Gulea.
În „Moromeții 2”, Horațiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) și Iosif Paștina (Niculae) joacă rolurile principale, alături de Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Râlea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa, Dorina Chiriac.
Pelicula are la bază un scenariu inspirat din „Moromeții”, volumul 2, „Viața ca o pradă” și publicistica lui Marin Preda. Scenariul reia firul poveștii familiei Moromete după cel de-Al Doilea Război Mondial, într-un context istoric extrem de frământat: instalarea comunismului. Cele două personaje principale, Ilie Moromete și fiul său, Niculae, văd aceste schimbări cu ochi diferiți, prilej permanent de conflict.
„Așa cum e ea, necunoscută pentru noile generații, (istoria) trebuie să să existe, să rămână mărturie. Avem o anumită datorie, chiar dacă tinerii pot la început să spună că nu îi intersează. Cred că eu am această datorie, lucrurile pe care le-am trăit, pe care le consider importante si care influențează prezentul si viitorul trebuie cunoscute”, a explicat Stere Gulea la Digi24.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cred ca dl. Gulea ar putea introduce in film si acest episod.
Ce ar fi insemnat in '90-92 daca Ion Iliescu facea un pas in spate recunoscand ca un comunist nu poate face corect tranzitia la capitalism?