Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Încep filmările la „Moromeții 2”. Actorul Horațiu Mălăele va juca rolul lui Ilie Moromete

Horațiu Mălăele, Moromeții

La 30 de ani de la lansarea filmului Moromeții, regizorul Stere Gulea revine cu o continuare a celei mai mai cunoscute ecranizări din cinematografia românească.

Filmările la Moromeții 2 vor începe în a doua jumătate a lunii septembrie, în aceeași casă și în același sat în care a fost turnat și primul film, în vara lui 1985 - Talpa, din județul Teleorman, aflat la doar câțiva kilometri de Siliştea-Gumești. Pregătirile au durat mai mult de un an: casa Moromeților a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu după schițele și imaginile celei vechi, iar centrul satului va fi recreat de la zero. Scene importante vor fi turnate la București, în noiembrie, iar alte câteva la Slatina. 

Moromeții 2 e o întreprindere extrem de provocatoare, pentru că ai deja un model excelent – romanul, și filmul anterior care, spre bucuria mea, a devenit destul de popular. E un film care se petrece într-o perioadă mai dură, mai agitată, se instaurează un nou sistem politic, e multă îngrijorare și teamă. Iar lumea aceea pe care o știam dispare, de fapt. Asta m-a și atras la ideea unei continuări, am vrut să duc până la capăt epopeea acestor personaje care au supraviețuit până în anii ‘50 colectivizării. E un omagiu adus acestei lumi”, spune Stere Gulea.

Pelicula are la bază un scenariu inspirat din „Moromeții”, volumul 2, „Viața ca o pradă” și publicistica lui Marin Preda. Scenariul reia firul poveștii familiei Moromete după cel de-Al Doilea Război Mondial, într-un context istoric extrem de frământat: instalarea comunismului. Cele două personaje principale, Ilie Moromete și fiul său, Niculae, văd aceste schimbări cu ochi diferiți, prilej permanent de conflict, se arată într-un comunicat. 

Distribuția este una de excepție: Horațiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) și Iosif Paștina (Niculae) joacă rolurile principale, alături de Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Râlea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa, Dorina Chiriac.

„N-a fost ușor să înlocuim o echipă de actori ca Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu sau Mitică Popescu, sunt nume de referință care pot inhiba orice actor. Au trecut însă 32 de ani, era greu de presupus că vom putea continua cu aceiași actori, cu atât mai mult cu cât acțiunea este plasată la doar câțiva ani după cea din primul film. Dar sunt foarte încrezător în calitățile și talentul noii echipe de actori și sper că voi reuși să iau ce e mai bun de la ei”, afirmă regizorul.

Actorul Horațiu Mălăele crede că pelicula le va arăta spectatorilor istoria dulce-amară a țăranului român. „Cred că va fi un film ce va arăta celor care vor dori să-l vadă istoria dulce-amară, tragică de multe ori, a țăranului român în general, a familiei Moromete în particular. O armonie milenară spulberată de experiențe sociale dezastruoase. Pentru a sparge bariera preconcepțiilor, stereotipiilor și anchilozelor de tot felul, în ceea ce privește personajul Ilie Moromete pe care îl voi interpreta, pentru că una dintre virtuțile lui este disimularea, voi răspunde curiozităților cu vorbele personajului: Să ţineţi minte că la noapte o să plouă. Dacă dă ploaia asta, o să fac o grămadă de grâu”, povestește el. 

„Sunt onorat să pot face parte din această minunată aventură, îi mulțumesc fostului meu profesor, Stere Gulea, că a avut încredere în capacitățile echipei noastre de producție de a duce la bun sfârșit un proiect ambițios care sper să rămână în istoria filmului românesc drept un film de referință, așa cum s-a întâmplat și acum 30 de ani cu prima parte a Moromeţilor”, declară și producătorul Tudor Giurgiu.

Vivi Drăgan Vasile, a cărui imagine alb-negru a devenit un reper în cinematografia română, își va pune din nou amprenta asupra Moromeților. Dana Păpăruz, premiată cu trofeul Gopo pentru Aferim!, este creatoarea costumelor, iar Cristian Niculescu semnează scenografia.

Stere Gulea a mai regizat filme precum Iarba verde de acasă (Premiul ACIN, 1977), Piaţa Universităţii, România (Premiul UCIN, 1991), Stare de fapt (1996) sau Sunt o babă comunistă (2013). Între 1990 – 1995 a fost decanul Academiei de Teatru și Film.

Moromeții 2 este o producție Libra Film Productions, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Studioului Cinematografic al Ministerului Culturii.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Abia astept sa vad filmul,mai ales cu asemenea actori!
  • Like 0
 • Actoria românească dă semne de maturitate în fața politicului... Moromeții sunt Cheia de boltă a socialului românesc , în care ne regăsim bunicii cu trecutul lor și gândirea specifică și ne regăsim pe noi cu rădăcinile neamului nostru - pe o parte a umanului ; și mai simțim aluzia fină la politic , comuniști , și o democrație deplorabilă în care trăim. ,, Schimbarea actorilor,, este de bun augur - " augur" având aici tocmai semnificația dex-ului . Îmi miroase tot a CAP pînă nu văd și aud de alți actori, fiindcă și noi suntem alți actori. Dar schimbarea există , și cei care au fost vor fi huliți.
  • Like 0
 • Probabil că se poate ușor continua, înainte sau înapoi, prin Istorie.
  S-ar putea crea seria „Româneții”.
  Spulberarea unui alt mod de viață, deex, în 1989.
  Supraviețuirea personagiilor prin următorii 27 de ani, votând cu încrâncenare nostalgia.
  • Like 0
 • Abia aștept să văd filmul. Sper a fie la fel de bun precum a fost și primul. Mi-a plăcut enorm și îl revăd cu plăcere de fiecare data.
  • Like 0
 • Ambele personaje "Ilie Moromete" sunt interesante : și cel creat de M. Preda - sictirit,hâtru în amãrala zilnicã,veșnic zeflemitor ; și cel creat de V. Rebengiuc - sobru,grav,profund filozofic,cerebral. Parcã,totuși,îl prefer pe primul! H. Mãlãiele nu- mi place,dar....vom vedea.
  • Like 2


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult