Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Student „pro-Palestina” și aur-șoșocar, tot un drac

Potest pro Palestina

Foto: Inquam Photos / Saul Pop

Câțiva studenți ai Universității din București – și nu „Universitatea București”, așa cum spun câteva publicații – și-au întins corturile lângă Facultatea de Psihologie și Științele Educației și au început să protesteze, susținând cauza Palestinei. Evident, primul lucru pe care l-au făcut a fost să-și deschidă pagină de Instagram și să posteze în engleză, în speranța că postările vor fi preluate de pagini mai mari dedicate cauzei. Printre revendicări se numără și întreruperea colaborării cu Institutul Tehnologic Israelian, numit și Technicon, colaborare care nu există, după cum a declarat prorectorul Constantin Vică! Așa cum studenții nu înțeleg prea bine ce cer, nu știu nici cine i-a adus. Conform Hotnews, atunci când polițiștii i-au întrebat cine este organizatorul, studenții au declarat că nu știu, că e un canal de Telegram anonim. 

Discutând situația de mai sus cu o colegă de facultate, aceasta mi-a argumentat demersul explicându-mi ce se întâmplă la Ivy League. Am întrerupt-o și am întrebat-o ce legătură au universitățile din Ivy League cu Universitatea din București. Brusc, discuția s-a schimbat. Să ne lămurim ce caută studenții români acolo:

Mecanismul este exclusiv unul de turmă, fiind vorba de „modă”. O modă preluată de la America pe care o înjură o mare parte din ei. Atât și nimic mai mult. Este interesant procesul psihologic din spatele acestui fenomen, deoarece tocmai ei, care se consideră liberii liberilor și luminații luminaților nu își dau seama că nu fac altceva decât jocul unor inși care profită în modul cel mai capitalist de ei, vezi cazul influensărului Faiăr Silviu, omul care a reușit performanța să piardă o dezbatere până și cu ratatul ăla de Mihail Neamțu, dar care vorbește despre cum Palestina trebuie să câștige, participă la marșuri, spune cum corporațiile sunt dracu pe pământ, apoi are parteneriat cu Pepsi și ING, care sunt afaceri mici, de familie, după cum se știe. Cu alte cuvinte, el nu face altceva decât să alimenteze un cerc vicios, speculând „modele” pornite pe rețelele de socializare în SUA și promovându-le aici în numele unei așa-zise diversități. După ce atrage norodul cu sutele de mii pe canalele lui, influensărul taie chitanța celor cu care parteneriat. Și uite așa, Palestina, Palestina, LGBTQ, da, da, bla, bla, Faiăr face banii, iar adepții lui nu mai gândesc cu capetele lor, că se ocupă el de asta. Întrebarea care ar trebui să se pună după asta este „de ce?” De ce tinerii, în număr chiar foarte mare, aleg să îi lase pe alții să gândească pentru ei, ca mai apoi ei să execute religios „trendurile” trasate de cei de la care își iau lumină? Portretul tânărului de acest tip, tânăr care acum doarme la cort și bocește pe Instagram că cei de la Universitatea din București nu permit celor care nu fac parte din corpul de studenți să folosească toaletele instituției, arată astfel:

O persoană dominată până peste cap de anxietate și insecurități legate de viața cotidiană, insecurități care provin din faptul că nu prea înțelege ce se întâmplă în jur. Generația Z este prima generație care nu a avut de-a face cu istoria până acum, pentru că nu a trecut prin lagărul ceaușișt – pe care acum îl doresc unii dintre ei, tot datorită influensărilor –, nu a ieșit în stradă să strige „Libertate, te iubim, ori învingem, ori murim” și nu a trebuit să fugă de mineri. Este generația care a prins cele mai frumoase vremuri și nu a făcut nimic pentru asta – să nu spuneți, vă rog, că a trecut printr-o pandemie. Covidul a fost un duș cu apă călâie pe lângă exemplele de mai sus -. Anxietatea omului din generația Z vine din faptul că este primul cetățean global. El nu trăiește cu conștientizarea ideii de identitate națională – de-aia tot circul cu Palestina e făcut doar că e la modă, nu că ar înțelege ce e acolo – de-asta colega mea s-a apucat să-mi vorbească de Ivy League de parcă ar fi colea, pe malul Dâmboviței. În momentul în care cetățeanul global se lovește de realitatea românească, automat apare anxietatea, pentru că nu este ceea ce știe el de pe internet, ci e cu totul altceva. Așa apar tinerii cu atacuri de panică și ședințe de terapie la 20 de ani. Dată fiind situația vulnerabilă în care se află, aceea de a nu înțelege realitatea, preferă să își găsească niște cauze comune în numele cărora să lupte. Nu cauza este importantă, ci solidarizarea lor. Cei care stau acum în corturi ar fi putut la fel de bine să stea pentru Burkina Faso, tot același drac ar fi fost. O dovadă în plus pentru argumentul că manifestările astea nu sunt decât adunările anxioșilor este modul în care se bat cap în cap la modul cel mai flagrant ideile lor. Susțin comunitatea LGBTQ, susțin feminismul, dar susțin lumea musulmană, care, după cum se știe, la fel cum se știe că Pepsi și ING sunt afaceri mici, de familie, e tolerantă de nu se mai poate cu homosexualii și cu femeile, și nu folosește biciuirea și decapitarea cu regularitate. Disonanță cognitivă în toată splendoarea. 

Nu știu cât au de gând să stea studenții la cort ca să protesteze. Eu totuși îi sfătuiesc să lase telefonul mobil pentru mai mult de cinci minute și să stea de vorbă cu părinții și bunicii lor, să realizeze că nu trăiesc în lumea de pe Tik-tok și că România nu înseamnă America, așa cum Vaslui nu e Los Angeles. Și-i mai sfătuiesc să gândească cu capul lor, ca să nu mai câștige alde Faiăr Silviu știm noi cât.

P.S. Luați portretul de mai sus, în special partea cu neînțelegerea realității, și aplicați-l asupra auricilor și șoșocarilor. Veți vedea că tot pe acolo e. Și uite așa, dacă punem un student „pro-Palestina” și un aur-șoșocar în aceeași cameră înțelegem de unde vin problemele societății contemporane.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • „Promisiunea divină de a elimina entitatea sionistă va fi îndeplinită și vom vedea ziua în care Palestina se va ridica de la râu la mare”, i-a spus Khamenei lui Haniyeh în timpul unei întâlniri la biroul său. Pai de la asa ziceri , sigur ca se va gasi o solutie . Solutia fiind moartea ... asta este tot ce-i duce capul pe fundamentalistii islamici .
    • Like 1
  • O paranteza la ce a zis autorul. Oamenii plini de ura si frustari vor gasi ce sa urasca: rochia vecinei / ca vecina a slabit/ tara vecina ce se dezvolta mai bine/ imigranti/ emigranti / evrei / palestinieni /tigani/ mitici/ vaccinati /nevaccinati etc. Acum, in umbra anonimitatii data de net, am impresia ca multa ura se accelereaza. In plus, oamenii se unesc mai usor contra unui inamic comun (chiar daca imaginar), mai usor decat se unesc pentru o cauza comuna sau sa construiasca ceva bun impreuna. Fenomen mult de discutat, dar care explica de ce neo-legionarismul reinvie in Romania.
    • Like 3
  • Cam asa este, ne luptam pentru libertate si drepturile minoritatilor si in acelasi timp ne luptam pentru cauza unora care nu stiu cum sa faca mai bine sa distruga toate drepturile minoritatilor chiar si prin suprimare fizica. Trebuie sa fii retardat , sa nu vezi ca binele in lumea asta nu va veni nici de la Islam , nici de la Iran , nici de la Hezbolah sau Hamas. I-as sfatui pe toti studentii care mor de dragul Islamului , sa mearga intr-o excursie in Iran , care pana la urma este chintesenta ofertei islamiste. Pentru curiosi, Iran a spanzurat vreo 850 de oameni , numai anul trecut . Daca asta este libertatea pe care ne-o dorim . Daca avem o indoiala ca Palestina libera condusa de Hamas sau Hezbolah va fi mai breaza decat Iranul , trebuie sa fim iar extrem de prosti. Va fi o noua fabrica de teroristi spalati pe creier, care vor detesta orice societate libera. Cum ar veni, prostie si manipulare in forma pura.
    • Like 6
    • @ Radu Bogdan
      am fost in Palestina, in zona turistica. Mi-a ajuns. Mizerie pe jos, mizerie umana, femeile privite inferior ( de catre o minoritate, sa vedem statistic ca in lume sunt majoritar femei si in lumea musulmana minoritatea numita barbat trateaza inferior majoritatea) .
      Sunt de acord cu ce face Israel-ul? Nu. Dar niciun caz cu ce fac palestinienii. Si, in pofida atacurilor si razboaielor continuu de acolo, israelienii reusesc sa evolueze calm si sigur: una din cele mai mari sperante de viata din lume, una din cele mai bune medicini, una din cele mai mari rate de educare a femeii, una din cele mai bune tari pentru afaceri si business mic etc. O tara de 10milioane, cu 2 milioane musulmani, inconjurata de peste 100 de milioane de musulmani, isi vede de drum si disciplina si respect fata de munca. Poate ar trebui sa invatam si noi, romanii, putin de acolo.
      • Like 3
    • @ Claudia Olteanu
      Eu nu am fost nici in Israel nici in Palestina si nici nu voi merge . Locuind in strainatate pot spune ca am mici comunitati musulmane in zonele in care traiesc si muncesc. La fel si cu cele evreiesti,. Comunitatea musulmana are in centru religia si predicatorii lor , comunitatea evreiasca are educatia desi si ei merg la sinagoga. Doar ca sinagogile lor nu sunt centre de lovit cu capul de podea , sunt centre de educatie si de ajutor al comunitatii. Cele mai bune gradinite si scoli sunt in zonele evreiesti. La evrei nu este o religie dogmatica , este mai mult constiinta de apartenenta la o natiune si un spirit. Singura lor dogma este educatia. Oameni buni si rai sunt in ambele tabere. Dar daca vorbim de majoritati , diferentele sunt foarte mari si aceste differente vin din educatie si cultura.
      Multi musulmani traiesc in ignoranta si dezvolta ura impotriva altor comunitati , pentru ca ei vin si incearca sa-si impuna regulile lor si modul lor de viata in comunitatile care-i primesc. Ceea ce in mod evident , nu este in regula. Oricum sunt complet impotriva a ceea ce se intampla in Gaza , dar nici n-as putea sa spun care este solutia , din moment ce o mare parte a societatii civile, ii apara pe Hamas.
      Eu traiesc in America , si ii vad pe musulmani intr-o permanenta lupta pentru mai mult .Dar nu mai mult pentru binele comunitatii in care traiesc , ei vor mai multa Palestina sau Pakistan sau Iran intr-un loc in care au fost primiti ca oaspeti si ajutati sa se integreze. Daca cineva isi inchipuie ca fericirea palestinienilor va veni cu cedari teritoriale sau de orice fel din partea Israelului , se inseala amarnic.
      • Like 4
    • @ Radu Bogdan
      sa nu uitam, evreii au obisnuinta de citit in familii de cateva sute de ani. S-au gasit Torah datate de acum 1 mie de ani si purtate de familii peste tot in lume, iar duminica isi gaseau timp, toti ! sa citeasca, asculte, discute. Inclusiv femeile. Ce alta natie se mai poate lauda cu asta?
      Asa cum ai spus, solutia acolo nu vede nimeni. Evreii sunt razbunatori, nu iarta, si dau cu sete. Ah, identic si palestinienii. Pe palestinieni nu ii are nimeni la suflet, ca fura curent ( la propriu) de la egipteni (si petrol mai fura de la ei), au facturi de curent neplatite de nu stiu cati ani de la statul evreiesc, cei care au ajuns in Iordania acum vreo 60 de ani au facut 2 atentate la regele Iordaniei, iar cei din Siria stau ca plosnitele si asteapta doar ajutoare. Frica mea e ca Hamas a pornit atacul din 6 octombrie stiind ce ii asteapta (Mosad nu a negociat niciodata rascumparari pt rapiri, a atacat direct - asta e modul lor de operare), dar Hamas e capabilm ca sa aiba motiv sa ceara ajutoare si mai cu foc, ca ei fura si de acolo...
      • Like 3
  • Alex check icon
    Articolul prezentat ridică o serie de argumente critice la adresa protestului studenților de la Universitatea din București, însă aceste argumente pot fi contracarate prin câteva puncte cheie:

    1. Libertatea de exprimare și dreptul la protest;
    Studenții au dreptul de a-și exprima opiniile și de a protesta, indiferent de subiectul ales. A sugera că aceștia nu înțeleg cauza pentru care militează subminează însăși esența libertății de exprimare. Dreptul de a protesta este protejat de constituția României și de numeroase tratate internaționale la care România este parte.

    2. Importanta solidarității internaționale:
    Argumentul că studenții protestează pentru o cauză „la modă” ignoră legăturile și impactul global al problemelor internaționale. Solidaritatea internațională este un aspect esențial în societatea globalizată de astăzi. Deși nu sunt direct afectați de situația din Palestina, studenții români au dreptul să-și exprime susținerea pentru drepturile omului și justiție socială la nivel global.

    3. Relevanța comparării cu universitățile Ivy League: Compararea cu universitățile Ivy League este menționată pentru a sublinia că studenții români, ca și colegii lor din instituții prestigioase, sunt implicați în cauze sociale și politice globale. Această comparație demonstrează că tinerii din toată lumea sunt conectați și sensibili la problemele internaționale, nu doar cei din România.

    4. Critica superficialității:
    Articolul sugerează că studenții acționează dintr-o dorință de conformism social și nu din convingere autentică. Acest argument este dificil de susținut fără dovezi concrete. Generalizarea și discreditarea motivelor studenților fără a le asculta punctul de vedere direct subminează validitatea criticii.

    5. Rolul influencerilor: Criticile aduse influencerilor și impactului lor asupra tinerilor sunt parțial valide, dar nu justifică anularea întregului demers studențesc. Tinerii sunt capabili să discearnă și să facă alegeri informate, chiar și în prezența influențelor externe. Simplificarea excesivă a complexității motivațiilor studenților la influența unui singur individ este o eroare logică.


    7. Generația Z și anxietatea:
    Problematizarea anxietății și insecurității tinerilor este reală, dar nu ar trebui folosită pentru a delegitima preocupările și acțiunile lor. Faptul că tinerii sunt mai conștienți de problemele globale și locale și își exprimă opiniile și frustrările este un semn de implicare civică, nu de confuzie sau manipulare.

    În concluzie, criticile aduse protestului studenților pot fi contestate prin recunoașterea dreptului lor de a se exprima și a complexității problemelor pe care le abordează. În loc să desconsiderăm aceste acțiuni ca fiind superficiale sau manipulate, ar trebui să le apreciem ca manifestări ale angajamentului civic și ale solidarității internaționale.

    Articolul dvs este inacceptabil si de prost gust ,sunt surprins ca Ziarul Republica a publicat un articol care nu respectă normele minime pentru un jurnalism de calitate.
    Articolul este extrem de subiectiv si creează percepția ca oamenii care sunt pro-palestina sunt inferiori intelectuali si ca sunt radicali,lucru care este contrazis de numeroase persoane care pur si simplu sprijina un proces de pace intre Israelieni si Palestinieni.



    • Like 0
  • RazvanP check icon
    În loc să apreciați că am intrat în rândul lumii...
    Idiocracy is strong in this "alpha" generation!
    • Like 3
  • Andreea check icon
    Studentii romani care merg la proteste pro-Palestina "sustin lumea musulmană" pentru ca sunt impotriva bombardarii in masa a oamenilor din Palestina, care se intampla sa fie majoritatea musulmani? Asta e logica? Daca sunt feminista si pro-LGBT automat ar trebui sa nu-mi pese de ce se intampla in Gaza pentru ca lumea musulmana e "tolerantă de nu se mai poate cu homosexualii și cu femeile"? Daca eu cred in drepturile omului, ar trebui sa fiu conditionata de ceva? Militez doar pentru oamenii care au acelasi sistem de valori ca si mine? Nu mai zic ca afirmatia ta parca presupune ca nu ar fi oameni feministi sau LGBT in Gaza, ceea ce e, evident, fals.
    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    ah, clasica incercare de discreditare a celor care critica evreii. nu care cumva sa zici ceva gresit de evrei ca e mare mare mare pacat. poporul ala care e ultra nationalist si se crede superior, alesul lui dumnezeu. daca se trezea italia, franta sau austria sa zica asa ceva erau catalogati fascisti, dar nu care cumva sa indraznim macar sa criticam evreii si deciziile lor. tot ce fac ei e sfant si curat.

    altul care e conditionat sa nu critice evreii si care incearca sa asocieze civilii palestinieni cu hamas. imi imaginez ca femeile si copiii din gaza tare au colaborat cu hamas si au avut capacitatea sa inteleaga multe..


    RUSINE REPUBLICA SI CTP SI ASTIA DE LA DIGI CARE SCRIETI AICI CA PERMITETI ASA CEVA!
    • Like 1
  • Dan check icon
    Se miroase de la o posta ca esti tanar si fara minte. Faci parte din generatia pe care o critici in articol. Esti la fel ca cei cu cortul, doar ca tu esti cu tastatura si sustii o alta pozitie. Arunci cu cuvinte grele in stanga si in dreapta fara sa procesezi ce inseamna sau care sunt repercursiunile. Nu te gandesti la cauzele fundamentale ale acestor probleme si la posibile solutii. Se simte spiritul de politician. Succes pe mai departe, vei ajunge departe!
    • Like 4
  • Mi-a placut articolul.
    Ma repet cu un comenariu pe care l-am facut la un alt articol mai in josul paginii:
    „The ICC’s battle with Israel is a test of the international order.
    From the moment the news broke, the wagons were circled”. – https://www.washingtonpost.com/world/2024/05/22/icc-international-order-criminal-court-israel-war-crimes

    It's a trap, it's a trap, it's a trap spune pe mai multe voci Predator, in timp ce-i atrage pe oameni in capcana lui. Intre timp oamenii cad in plasa intinsa in primul rand de unul dintre ei. Un monstru ce se simtea bine intre alti monstri. Era in lumea lui. – Predators 2010.

    Film S.F. Nooo, nu are cum filmul sa bata realitatea, doar stim ca realitatea bate fictiunea. Intotdauna. Cine e monstrul si cine e „monstrul” din poveste? Ramne de stabilit.

    Daca parintii astora sunt ca parintii lui Vlad Pascu nu avem la ce spera. M-a frapat de la inceput nebunia acelor doi insi. Senini, surazatori, aroganti, parca era vorba despre altcineva nu despre copilul lor ratat, drogat, criminal ce va merge la inchisoare.

    Nicio clipa n-am vazut emotia pe chipul lor, nu am vazut regretul, groaza ca doi oameni si-au pierdut viata, ca unicul lor copil e un ratat, ca ei ii procurau droguri. E ceva de film de groaza. E ceva de Predators in cei doi.

    Judecatoarea, o alta figura centrala a prezentului. Dupa o gafa uriasa sta in fata presei si tace ca proasta. Tace pur si simplu. Un om destept ar fi iesit imediat cu un discurs, cu o scuza, cu o lamurire. Ea tace. Ma tot intreb: nu are pe nimeni? Nu are parinti? Macar ei sa-i spuna: mama, ce faci? Nu ti-e putin rusine? Du-te si cere-ti scuze si revin-o pe drumul corect. Nu o sa fii omorata, din contra, o sa fii inteleasa.

    Acestia sunt oamenii din societatea de azi. Acestia sunt studentii, viitorii profesionisti in varii domenii. Din pacate am vazut in viata asta atatia oameni care au terminat o facultate, si pe langa faptul ca sunt zero la capitolul profesie, sunt zero si la capitolul educatie, cultura, bun-simt, judecata. Sunt lipsiti de judecata, de creier. Sunt imbecili la modul absolut. Din pacate aceasta categorie cuprinde undeva la 40% din ce ar trebui sa fie profesionistii cu diploma.

    De aia avem medici care te ucid, ingineri care fac un pod de dai cu capul in liniile de inalta tensiune, care fac un drum ce trebuie peticit la doua saptamani de la inaugurare, profesori cu nota 5, educatoare venite din mahala etc.

    Dorel cu diploma loveste permanent si constant in viata romaneasca. Normal ca Dorel cu diploma se identifica cu Ivy League. Cu cine s-ar putea identifica? Restul de 60% e acoperit de vocile tipate ale celor din procentul de 40%. De altfel asta se intampla peste tot. Prostia si limitele, manipularea si minciuna isi arata coltii si in Ivy League. Ca n-ar fi oameni daca n-ar fi asa.

    Niste prieteni din SUA, locuiesc in New York, ne spuneau, in legatura cu protestele de la Columbia, ca marile idei, marile miscari de schimbare a lumii au pornit din America. De data asta vorbeau cam fara vlaga si fara convingere. Incercau sa gaseasca o scuza pentru comportamentul gresit al unor oameni care ar trebui sa poarte omenirea spre secolul XXII.

    Ca nu stiu ce poate fi mai grav ca arderea drapelului tarii tale, care de bine de rau ti-a dat totul, in timp ce pe fundal flutura steagul unei grupari teroriste ce-si rade in barba de prostia ta si de succesul neasteptat obtinut in insasi inima democratiei.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult