Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Suedia câștigă întotdeauna în repriza a doua

suedia - Foto Jeppe Gustafsson / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto :Jeppe Gustafsson / Alamy / Alamy / Profimedia

Generația mea, trecută deja de 40 ani, își amintește cu nostalgie campionatul mondial de fotbal din `94. Nesfârșitele nopți americane, în comentariul vocii copilăriei noastre, Cristian Țopescu. A fost vara în care am ieșit în stradă după meciul cu Argentina. Îmi amintesc cum urlam de bucurie pe stradă, cu tata de mână și colega și prietena mea Lili. Eram două microbiste înrăite, aveam atunci 16 ani. Ah, mersesem la biserică înaintea meciului să ne rugăm și ne plăcea amândurora de Gabriel Batistuta. Și de Răducioiu ne-a plăcut inițial, dar el a fost mai greu de acceptat odată cu accentul italian lipit cu superglu. 

Ajung luni acasă, epuizată după 14 pacienți la foc continuu, fiecare la câte 30 minute. Cred că am apucat să respir fără mască timp de 8 minute adunate în cele 7 ore de cabinet. Departe de mine gândul să stârnesc vreo urmă de empatie în jur, în fapt aștept și roșiile de rigoare. Ajung acasă și găsesc, ca de obicei, casa haos, cu soțul meu închis în bucătăria familiei, în fața laptopului, că deh munca la domiciliu, deși considerată mai puțin eficientă, în familia noastră e nesfârșită. Vasele adunate și supraetajate în chiuvetă și doi copii explodați. Unul de apatie și celălalt de dorința cronică să ajungă la electronice. Că deh, cine să mai aibă timp și pentru ei. În acest timp, legea carantinării tot nu s-a votat. Peste 500 de oameni au plecat pozitivi din spitale. Politicienii noștri, toți îmi provoacă o scârbă infinită, în timp ce par a se certa pe ciolanul puterii. Și știți ce, oameni buni? Suedia iar câștigă în repriza a doua. 

Am scris aici de ce nu ni se potrivește modelul suedez. Nu e o minciună nici acum. Dar, ce surpriză, nouă nu ni se potrivește niciun model. Modelul libertății la noi înseamnă dezlânare și ignorare. Hăhăială și instastory-uri. Grupuri și grupulețe, găști, bairame și petreceri mondene. Așa că da, jos pălăria Suedia! Exact că în '94, când am fost la 4 minute de semifinale, Suedia câștiga și se califica. În repriza a doua. Or fi murit și la ei câțiva (mai mulți) majoritar oameni din cămine de bătrâni, dar iată că au învins. Nu i-au încuiat și i-au lăsat să piară pe limba lor. Și limba lor are câțiva (mai mulți) neuroni în plus.

PS: Nu uitați, Suedia ne-a egalat cu 4 minute înainte de finalul prelungirilor. Dar ne-a bătut măr la penalty-uri. Măr cu prune. Și am plecat acasă plânși, cu coada între picioare și n-am înțeles nimic din asta, dovadă că ne-am luat-o și-n 2019. Și știți ce? O să ne-o luăm și acum. Și la sfârșit, când se va trage linie, și vor fi trecut 2-3-5 ani și ne vom număra morții din pandemia de covid, așa istoric vorbind, niciunul dintre cei care vor fi contribuit la moartea lor, politicieni sau conspiraționiști sau pur și simplu ignoranți nu vor avea un neuron de remușcare. Pentru că, am spus mai sus, sunt neuronless. Toți. 

Articol publicat pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • antonia check icon
    Doamna, suedejii au la ora actuala 549 morti de la corona la milionul de locuitori. Romania 101...va spune ceva ?
    Desigur, trendurile ii avantajeaza, i-o fi prins frica pe dinauntru' cum ne-a prins pe noi romanii de dinafara cu amenzile pe vremea urgentei si in plus nu-s tare pupaciosi ...asa ca romanii.
    Sunteti doctor...Oricum...eu vreau doctori care sa lupte pana in panzele albe pentru fiecare picatura de viata; asta cu imunizarea naturala de grup mi se pare asemanatoare cu ideea hitlerista cu purificarea rasei umane...
    Adica oribil.
    Sa fie impuscati direct cand le-au scazut capacitatile sub ...sa zicem 80 % ! ?
    • Like 2
    • @ antonia
      Delia MC Delia MC check icon
      Corect. Un medic ROMÂN care merge pe varianta SUEDEZĂ e o himeră. O struțo-cămilă.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      antonia check icon
      La italieni am vazut ca victimele sau rudele lor au inceput sa ceara socoteala autoritatilor pentru gestionarea pandemiei...
      Posibil sa li se faca dor si suedejilor de parinti sau bunici ?
      Sau isi alina dorul socializand in ceva pub ?
      Nu e vorba de nationalitate. E vorba de constiinta. Universal valabil.
      • Like 2
  • Foarte tare,ce o sa spuneti daca se mentine rata de imunizare de 13% si imunitatea dispare in max.6 luni?Adica vor lupta pana la ultimul batran?La noi macar s-a dovedit ca atunci cand e spaima mare,amenda la fel si " bata" functioneaza,situatia medicala la noi a batut lejer susteme medicale 100 de clase peste noi ca cele din Italia,Spania,Belgia,UK ba chiar si din Suedia!Treaba e ca nesimtirea politica si lipsa de educatie a populatiei au dus la "relaxarea" adica marea gratareala,hore si chefuri pe plaja ,inghesuiala la o berica si mai putin navala la munca asa cum se clama ca nevesitate!Iar cand medici apar in massmedia lasand impresia ca la cursul de microbiologie au chiulit si l-au luat pe spaga,ca sa mai zicem de "vectori" cum sunt Ciolacu,Ponta,Tradiceanu si vanatori de popularitate tip Catarama ,Severin sau "actorul trist"!
    • Like 4
    • @ Arthur Chivulescu
      Delia MC Delia MC check icon
      Examenul de microbiologie e oricum greu, n-ai cum să ții minte după zece-douăzeci de ani fiecare microb ce mănâncă, unde trăiește, etc, fiindcă e enorm de mult. DAR cum se spune, repetiția e mama învățăturii.
      În ceea ce privește covid, mass media nu a trasat o linie clară, cum să prezinte populației situația. Despre acest virus s-a știut de la început extrem de puțin. Cercetarea s-a făcut live, în timp ce țările intrau în lockdown una câte una. Ipoteze, confirmări, infirmări, studii. Toate ACUM. Cum ar fi trebuit să prezinte? Clar, cinstit: asta se știe deocamdată, asta funcționează cu mare probabilitate, așteptăm asta si asta si totul motivat, argumentat. Nu poți să apari pe post și să susții ceva ce nimeni încă nu stie clar. Da, omul are nevoie de informații dar o falsă siguranță e mai rea decât...adevărul. N-a fost de niciun ajutor să prezinte cu siguranță și emfază date încă neclare. Fiindcă după aia au trebuit să afirme altceva și tot așa. Nu-i de mirare că omul nu știe ce să mai creadă.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult