Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Suedia câștigă întotdeauna în repriza a doua

suedia - Foto Jeppe Gustafsson / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto :Jeppe Gustafsson / Alamy / Alamy / Profimedia

Generația mea, trecută deja de 40 ani, își amintește cu nostalgie campionatul mondial de fotbal din `94. Nesfârșitele nopți americane, în comentariul vocii copilăriei noastre, Cristian Țopescu. A fost vara în care am ieșit în stradă după meciul cu Argentina. Îmi amintesc cum urlam de bucurie pe stradă, cu tata de mână și colega și prietena mea Lili. Eram două microbiste înrăite, aveam atunci 16 ani. Ah, mersesem la biserică înaintea meciului să ne rugăm și ne plăcea amândurora de Gabriel Batistuta. Și de Răducioiu ne-a plăcut inițial, dar el a fost mai greu de acceptat odată cu accentul italian lipit cu superglu. 

Ajung luni acasă, epuizată după 14 pacienți la foc continuu, fiecare la câte 30 minute. Cred că am apucat să respir fără mască timp de 8 minute adunate în cele 7 ore de cabinet. Departe de mine gândul să stârnesc vreo urmă de empatie în jur, în fapt aștept și roșiile de rigoare. Ajung acasă și găsesc, ca de obicei, casa haos, cu soțul meu închis în bucătăria familiei, în fața laptopului, că deh munca la domiciliu, deși considerată mai puțin eficientă, în familia noastră e nesfârșită. Vasele adunate și supraetajate în chiuvetă și doi copii explodați. Unul de apatie și celălalt de dorința cronică să ajungă la electronice. Că deh, cine să mai aibă timp și pentru ei. În acest timp, legea carantinării tot nu s-a votat. Peste 500 de oameni au plecat pozitivi din spitale. Politicienii noștri, toți îmi provoacă o scârbă infinită, în timp ce par a se certa pe ciolanul puterii. Și știți ce, oameni buni? Suedia iar câștigă în repriza a doua. 

Am scris aici de ce nu ni se potrivește modelul suedez. Nu e o minciună nici acum. Dar, ce surpriză, nouă nu ni se potrivește niciun model. Modelul libertății la noi înseamnă dezlânare și ignorare. Hăhăială și instastory-uri. Grupuri și grupulețe, găști, bairame și petreceri mondene. Așa că da, jos pălăria Suedia! Exact că în '94, când am fost la 4 minute de semifinale, Suedia câștiga și se califica. În repriza a doua. Or fi murit și la ei câțiva (mai mulți) majoritar oameni din cămine de bătrâni, dar iată că au învins. Nu i-au încuiat și i-au lăsat să piară pe limba lor. Și limba lor are câțiva (mai mulți) neuroni în plus.

PS: Nu uitați, Suedia ne-a egalat cu 4 minute înainte de finalul prelungirilor. Dar ne-a bătut măr la penalty-uri. Măr cu prune. Și am plecat acasă plânși, cu coada între picioare și n-am înțeles nimic din asta, dovadă că ne-am luat-o și-n 2019. Și știți ce? O să ne-o luăm și acum. Și la sfârșit, când se va trage linie, și vor fi trecut 2-3-5 ani și ne vom număra morții din pandemia de covid, așa istoric vorbind, niciunul dintre cei care vor fi contribuit la moartea lor, politicieni sau conspiraționiști sau pur și simplu ignoranți nu vor avea un neuron de remușcare. Pentru că, am spus mai sus, sunt neuronless. Toți. 

Articol publicat pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • antonia check icon
  Doamna, suedejii au la ora actuala 549 morti de la corona la milionul de locuitori. Romania 101...va spune ceva ?
  Desigur, trendurile ii avantajeaza, i-o fi prins frica pe dinauntru' cum ne-a prins pe noi romanii de dinafara cu amenzile pe vremea urgentei si in plus nu-s tare pupaciosi ...asa ca romanii.
  Sunteti doctor...Oricum...eu vreau doctori care sa lupte pana in panzele albe pentru fiecare picatura de viata; asta cu imunizarea naturala de grup mi se pare asemanatoare cu ideea hitlerista cu purificarea rasei umane...
  Adica oribil.
  Sa fie impuscati direct cand le-au scazut capacitatile sub ...sa zicem 80 % ! ?
  • Like 2
  • @ antonia
   Delia MC Delia MC check icon
   Corect. Un medic ROMÂN care merge pe varianta SUEDEZĂ e o himeră. O struțo-cămilă.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   antonia check icon
   La italieni am vazut ca victimele sau rudele lor au inceput sa ceara socoteala autoritatilor pentru gestionarea pandemiei...
   Posibil sa li se faca dor si suedejilor de parinti sau bunici ?
   Sau isi alina dorul socializand in ceva pub ?
   Nu e vorba de nationalitate. E vorba de constiinta. Universal valabil.
   • Like 2
 • Foarte tare,ce o sa spuneti daca se mentine rata de imunizare de 13% si imunitatea dispare in max.6 luni?Adica vor lupta pana la ultimul batran?La noi macar s-a dovedit ca atunci cand e spaima mare,amenda la fel si " bata" functioneaza,situatia medicala la noi a batut lejer susteme medicale 100 de clase peste noi ca cele din Italia,Spania,Belgia,UK ba chiar si din Suedia!Treaba e ca nesimtirea politica si lipsa de educatie a populatiei au dus la "relaxarea" adica marea gratareala,hore si chefuri pe plaja ,inghesuiala la o berica si mai putin navala la munca asa cum se clama ca nevesitate!Iar cand medici apar in massmedia lasand impresia ca la cursul de microbiologie au chiulit si l-au luat pe spaga,ca sa mai zicem de "vectori" cum sunt Ciolacu,Ponta,Tradiceanu si vanatori de popularitate tip Catarama ,Severin sau "actorul trist"!
  • Like 4
  • @ Arthur Chivulescu
   Delia MC Delia MC check icon
   Examenul de microbiologie e oricum greu, n-ai cum să ții minte după zece-douăzeci de ani fiecare microb ce mănâncă, unde trăiește, etc, fiindcă e enorm de mult. DAR cum se spune, repetiția e mama învățăturii.
   În ceea ce privește covid, mass media nu a trasat o linie clară, cum să prezinte populației situația. Despre acest virus s-a știut de la început extrem de puțin. Cercetarea s-a făcut live, în timp ce țările intrau în lockdown una câte una. Ipoteze, confirmări, infirmări, studii. Toate ACUM. Cum ar fi trebuit să prezinte? Clar, cinstit: asta se știe deocamdată, asta funcționează cu mare probabilitate, așteptăm asta si asta si totul motivat, argumentat. Nu poți să apari pe post și să susții ceva ce nimeni încă nu stie clar. Da, omul are nevoie de informații dar o falsă siguranță e mai rea decât...adevărul. N-a fost de niciun ajutor să prezinte cu siguranță și emfază date încă neclare. Fiindcă după aia au trebuit să afirme altceva și tot așa. Nu-i de mirare că omul nu știe ce să mai creadă.
   • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult