Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Sugeranism

V Orban 2024

Foto: Nicolas Economou / Zuma Press / Profimedia

Poate cel mai important act politic al UE de când au început nenorocirile, pandemie, război, este perspectiva clară deschisă Ungariei de a rămâne fără drept de veto și fără finanțare europeană. Nu se putea răspunde altfel șantajelor de interlop practicate de V. Orban asupra organismelor europene.

Dacă Orban nu ține seama de amenințare și îi dă înainte cu blocarea fondurilor UE pentru Ucraina, cetățenii maghiari care au votat această blocare vor afla ce înseamnă „suveranismul” cu care au fost prostiți. Rămasă pe propriile-i picioare, Ungaria s-ar prăbuși în timp record. Inflația e uriașă, economia, în scădere, șomajul în creștere, salariile nu țin pasul. Ăsta este rezultatul politicii „maghiaroase”, „patriotice” a lui Orban. Tăierea fondurilor europene îi bagă pe naționaliștii maghiari cu botul în minciunile lor: Ungaria e ținută în viață de Uniunea Europeană pe care o bălăcăresc și o faultează cu entuziasm. E vorba, de fapt, de sugeranism, nu de suveranism – guvernul Orban suge bani de la Bruxelles și, în schimb, scuipă gros spre același Bruxelles. 

Camarila Orban nu vrea să vadă că locuitorii unei case mult mai mari, Marea Britanie, regretă acum, conform sondajelor, ieșirea din UE. Nu numai că n-au câștigat nimic prin Brexit, decât dreptul de a se îngâmfa, s-au lămurit că pierd în fiecare zi fiind în afara UE.

Nu vrea să vadă că amicul Putin n-are intenția, nici nu poate, nici pe departe, să fie UE pentru ei.

Dar s-au găsit să anunțe belicos că vor revendica Transcarpatia dacă Ucraina pierde războiul. Dacă nu, nu.

Sunt și alte țări în situația Ungariei. Economii pricăjite, dar cu coada suveranistă pe sus. Pentru ele, sancționarea Budapestei poate să fie un avertisment dur: nu vreți să se știe cine sunteți cu adevărat, dacă rămâneți singuri.

Poate și Austria ar trebui tratată la fel ca Ungaria pentru șantajul Schengen.

UE avea mare nevoie să dea un exemplu, în vederea alegerilor din acest an – s-o mai împuțina apa de la moara suveraniștilor, inclusiv a celor din România.

 În vremurile grele care urmează, un dușman mai periculos decât Rusia pentru stabilitatea UE este acest consens iliescian, această unanimitate de ședință de partid comunist, cu care democrația, al cărui principiu fundamental este majoritatea, nu poate funcționa.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult