Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Sugeranism

V Orban 2024

Foto: Nicolas Economou / Zuma Press / Profimedia

Poate cel mai important act politic al UE de când au început nenorocirile, pandemie, război, este perspectiva clară deschisă Ungariei de a rămâne fără drept de veto și fără finanțare europeană. Nu se putea răspunde altfel șantajelor de interlop practicate de V. Orban asupra organismelor europene.

Dacă Orban nu ține seama de amenințare și îi dă înainte cu blocarea fondurilor UE pentru Ucraina, cetățenii maghiari care au votat această blocare vor afla ce înseamnă „suveranismul” cu care au fost prostiți. Rămasă pe propriile-i picioare, Ungaria s-ar prăbuși în timp record. Inflația e uriașă, economia, în scădere, șomajul în creștere, salariile nu țin pasul. Ăsta este rezultatul politicii „maghiaroase”, „patriotice” a lui Orban. Tăierea fondurilor europene îi bagă pe naționaliștii maghiari cu botul în minciunile lor: Ungaria e ținută în viață de Uniunea Europeană pe care o bălăcăresc și o faultează cu entuziasm. E vorba, de fapt, de sugeranism, nu de suveranism – guvernul Orban suge bani de la Bruxelles și, în schimb, scuipă gros spre același Bruxelles. 

Camarila Orban nu vrea să vadă că locuitorii unei case mult mai mari, Marea Britanie, regretă acum, conform sondajelor, ieșirea din UE. Nu numai că n-au câștigat nimic prin Brexit, decât dreptul de a se îngâmfa, s-au lămurit că pierd în fiecare zi fiind în afara UE.

Nu vrea să vadă că amicul Putin n-are intenția, nici nu poate, nici pe departe, să fie UE pentru ei.

Dar s-au găsit să anunțe belicos că vor revendica Transcarpatia dacă Ucraina pierde războiul. Dacă nu, nu.

Sunt și alte țări în situația Ungariei. Economii pricăjite, dar cu coada suveranistă pe sus. Pentru ele, sancționarea Budapestei poate să fie un avertisment dur: nu vreți să se știe cine sunteți cu adevărat, dacă rămâneți singuri.

Poate și Austria ar trebui tratată la fel ca Ungaria pentru șantajul Schengen.

UE avea mare nevoie să dea un exemplu, în vederea alegerilor din acest an – s-o mai împuțina apa de la moara suveraniștilor, inclusiv a celor din România.

 În vremurile grele care urmează, un dușman mai periculos decât Rusia pentru stabilitatea UE este acest consens iliescian, această unanimitate de ședință de partid comunist, cu care democrația, al cărui principiu fundamental este majoritatea, nu poate funcționa.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult