Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Sunați-vă politicianul! Cum să creștem impactul protestelor

Protestele au reușit să ducă la anularea celebrei ordonanțe 13 și ar putea, în funcție de intensitate, să producă și alte schimbări politice. Dar prezența în stradă nu poate să transforme singură întreaga scenă politică a României, iar cetățenii trebuie să caute și alte modalități de a se exprima. Există cel puțin trei modalități prin care fiecare dintre noi putem să ne folosim timpul și energia pentru a îmbunătăți societatea în care trăim, din punct de vedere politic.

1) Putem să contactăm senatorul și deputatul ales în Parlament din circumscripția fiecăruia. Chiar dacă am votat pentru un alt candidat sau dacă nu am mers la vot, el este cel care ne reprezintă. Dacă avem nelămuriri legate de o lege, de un vot al său sau de modul în care vrea să acționeze în viitor putem să îl chestionăm prin telefon, e-mail, fax sau poștă clasică.

Mandatul nu poate să fie unul imperativ, ceea ce înseamnă că un reprezentant nu poate să fie obligat să voteze într-un anumit fel de cei care l-au ales, dar asta nu exclude consultarea cu publicul și presiunea cetățenilor dă rezultate pe termen lung.

Comunicarea cu senatorul sau deputatul nu trebuie să fie agresivă sau foarte complexă, dar trebuie să exprime clar dorințele politice ale cetățeanului și modul în care evaluează acțiunile reprezentantului său.

Pentru că România e parte a Uniunii Europene, același mecanism de contactare, informare și presiune e relevant și pentru europarlamentari, mai ales atunci când se discută elemente clar legate de situația internă.

Acest tip de demers construiește o legătură mai clară între alegători și aleși, crește nivelul de dialog în spațiul politic și poate să crească prezența la vot și nivelul calitativ al celor care ajung în Parlament.

2) Putem să sprijinim o fundație, asociație sau comunitate de cetățeni al cărei scop (preferabil în spațiul politic) este aliniat cu propriile noastre idei și obiective. O sumă modică donată lunar este la fel de bună ca un număr de ore de voluntariat. E important ca această implicare să nu fie privită ca o povară, ci ca un mod simplu și direct de participare la spațiul democratic.

Participarea la un astfel de proiect nu produce neapărat efecte imediate, dar îi permite cetățeanului să contribuie la rezolvarea unei probleme clare, permițându-i să vadă cum progresează un sistem democratic.

Pentru România anului 2017, cele mai importante probleme legate de organizațiile non-guvernamentale sunt cele referitoare la transparență, bună guvernare, justiție, cultura dialogului, planificare pe termen mediu și lung, colaborarea cu Uniunea Europeană.

3) Putem să devenim membri ai unui partid sau al unei mișcări politice, cu tot ceea ce implică acest gest. Un membru plătitor de cotizație, prezent atunci când partidul deliberează sau decide, atent la comportamentul reprezentanților săi, informat despre scopuri și mijloace, are capacitatea să contribuie pozitiv la democrația din România.

Partidele din România au o imagine de organizații nefrecventabile pentru mulți dintre noi, dar e foarte greu pentru ele să se schimbe dacă nu există o solidă presiune internă, venită direct din partea membrilor.

E complicat pentru un cetățean tipic să fie implicat în întreaga activitate a unui partid, dar chiar și un membru care se mărginește la plata cotizației și participă la deciziile importante poate să limiteze derapajele.

Toate cele trei modalități de implicare se bazează pe dialog și pe participare, calități importante pentru orice democrație, cu atât mai mult pentru cea din România, care are mult spațiu de îmbunătățire.

Mai mult, comunicarea cu reprezentanții, implicarea într-o cauză sau apartenența la un partid sunt la fel de accesibile și de relevante și pentru cel care demonstrează în piața Victoriei și pentru cel care iese mai degrabă în stradă în fața la Cotroceni.

Niciuna dintre ele nu trebuie privită ca un înlocuitor pentru vot, care rămâne principalul mod prin care cetățeanul influențează ordinea politică, sau pentru protest, atunci când un partid sau o instituție abuzează de propria putere.

Dar o mai mare implicare politică, indiferent de forma pe care o ia, este necesară dacă vrem să avem mai multă încredere în politicieni și să trăim într-o țară cu un guvern mai eficient și cu o democrație ceva mai solidă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pentru Andrei Dumitrescu.

    Am scris ,acum doua luni unor europarlamentari,cerind sa-mi raspunda care este pozitia lor, in privinta acordului comercial cu Canada <CETA.
    Deasemenea, le-am cerut in numele meu si al familiei mele ,sa se dea un aviz negativ pentru acest acord ,care nu mi se pare benefic pentru UE,motivind cererea mea.Nici unul nu a raspuns.
    Acum citeva zile ma-m adresat europarlamentarului Mircea Diaconu,pe care l-am si votat de altfel,sperind ca o sa imi raspunda.Intrucit in citeva zile in Parlamentul European se va vota acest acord,doream sa stiu pozitia parlamentarilor nostrii.
    Nu mi-a raspuns nici dumnealui.
    Credeti ca daca ne vom adresa vreunui parlamentar din tara ,acestia ne vor baga in seama?Pentru ei suntem doar un numar odata la patru ani,dupa aceea nu mai existam.Ne vind si ne cumpara cum doresc ei.
    Ma rog la Dumnezeu sa-i ajute pe cei din strada sa reziste,poate asa se va schimba ceva.




    • Like 0
  • pt bucuresti cine sa fie alesul meu?
    pt ca am gasit informatii doar de acum 4 ani
    (pot presupune ca o zecime de parlament ma reprezinta dar ar fi cam diluata reprezentarea!)
    • Like 0
  • MA INCRIU IN USR
    • Like 0
  • Ar fi fost util un sit sau niște îndrumări despre cum să aflăm din ce circumscripție electorală facem parte pentru a afla cine ne reprezintă. Eu personal am încercat să aflu cine îmi este senator/deputat și am găsit numai informații vechi, de la alte alegeri. Nu mai zic de lipsa metodelor de contact chiar dacă știm un nume de reprezentant.
    • Like 1
  • Dodoring check icon
    Oare, nu ar trebui început cu prezenta la vot? PSD guvernează cu 18% din total. Așa nu ar mai fi oameni în piața. Cu restul de 82% ar conduce capabili din USR sau acum....ametitii din PNL. Simte oare cineva nevoia unei consilieri din partea lui N.Dan sau Țurcanu? Eu,sincer,NU.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult