Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Suntem în București, într-un apartament cu etaj, unde am găsit echilibrul estetic

designist - dolf

Foto: Arthur Zinz

Vorbim astăzi despre armonii subtile care se ghicesc dacă privești cu atenție diferențele evidente: apartamentul despre care îți povestim mai jos privește către cele patru zări (da, are orientare în toate cele patru direcții) și a fost împărțit funcțional pe două etaje tratate diferit, ba chiar contrastant. Autorii proiectului, echipa Dofinteriors (arh. Ralu și Radu Dofin, arh. Ioana Kirila), ne-au dat toate detaliile, punctate de piese de mobilier și accesorii de designer.

Plasarea funcțiunilor este intuitivă: zona de zi (living, bucătărie cu dining și baie) se află la etaj

…iar cea de noapte (3 dormitoare, un hobby room și două băi), la parter.

Exotism domestic: tăblia patului din dormitorul matrimonial este realizată din lemnul recuperat al copacilor de lychee din Bali!

Arhitecții și-au dorit ca trecerea dintre spații să fie evidentă atât vizual, cât și prin finisaje și elemente distincte, așa că tratamentul diferit pe care l-am menționat mai sus se referă în special la nivelul pardoselii. Echilibrul estetic de la bază!

Canapeaua modulară cu adâncime dublă este punctul generator de relaxare, iar corpurile de iluminat, spectaculoasele Formakami realizate manual din hârtie de orez, sunt un aport subtil de liniște japoneză.

Microcimentul care îmbracă pardoseala zonei de zi capătă astfel o dublă “conotație stilistică”: oferă o imagine vag industrială și creează un fundal unitar cu pereții, care lasă loc de expresie pieselor de mobilier și accesoriilor.

- microciment și vopsea decorativă: Idea Decor – Gianni Zuccolo

- mobilier și decorațiuni: Norda și The Edit

- mobilier personalizat: Extensif

- corpuri de iluminat: Luminna

Un plus industrial: etajera schematizată, din metal.

Livingul se deschide către terasă, așa că lumina naturală este un coleg de apartament permanent. Apropo, în spatele terasei se întinde pădurea, așa că suprafața vitrată uriașă este un cadru pentru tabloul natural, acoperit de perdele și draperii diafane. 


Ai observat biblioteca din lemn? Ne-a plăcut mult cum integrează creativ vitrajele sablate, parte din orientarea cvadruplă.

 Ușile Filomuro continuă scopul și “atitudinea discretă” a microcimentului și contribuie la păstrarea coerenței spațiului.

Rămânem în open space-ul din zona de zi ca să punem sub reflector minimalismul împletit cu estetica atemporală Wabi-Sabi. Unul dintre reprezentanții-cheie: bancheta din spatele canapelei este realizată din lemn de stejar natural brut, abandonat, și a fost creată de un artist român. Măsuțele, tabureții și accesoriile create din materiale naturale, nefinisate, accentuează imaginea înțelepciunii simplității naturale, specifice Wabi-Sabi.

Și pentru că tot a venit vorba de Wabi-Sabi, îți spunem câte ceva despre acest stil, pe scurt: atmosfera unui spațiu ce armonizează estetica Wabi Sabi te invită în intimitatea echilibrului dintre simplitate, asimetrie și utilitate și sărbătorește naturalețea transformării obiectelor în timp. Departe de a se impune prin iluzia perfecțiunii, Wabi Sabi propune o ancorare în realitatea prezentă, unde imperfecțiunea, incompletul și temporarul sunt calitați ce reflectă cu acuratețe lumea în care trăim. Citește mai mult aici.

 

În spatele ușilor vitrate, cu cadru metalic, din peretele în culoarea teracottei, bucătăria și dining-ul sunt într-un dialog continuu. 

Oh, Panton Chair, ca un statement necesar doar în doze mici.

Bucătăria dă către o altă terasă proprie, cu vedere către pădurea de stejari. 

- balustradă metalică: Haute Couture Metal 

În zona de noapte, Wabi-Sabi continuă echilibrul estetic prin pardoseala acoperită cu parchet stratificat din lemn de stejar, care își dezvoltă frumusețea în timp.

- pardoseala parchet stratificat: Carpet and More

Tapetul cu motive grafice din dormitorul copilului este singura îndrăzneală formală a amenajării, dar cromatica se păstrează în scenariul deja trasat…

…aceeași care se continuă și în hobby room. 


Stilul Wabi-Sabi și minimalismul echilibrat revin în băi, tărâmul plăcilor ceramice în tonuri neutre, care imită diferite tipuri de pietre naturale, lemn, oglinzi, toate puse în valoare prin sistemul de iluminat.

- finisaje, sanitare, baterii: Progetto Casa și Diseno

Întregul proiect s-a întins pe o durată de aproximativ 8 luni – puțin, am spune noi, pentru un proiect care urmărește designul atent gândit, funcțional, al cărui obiectiv atins a fost echilibrul estetic. 

Fotografii: Arthur Zinz

Articol publicat initial pe designist.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult