Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Suntem în plin val 2, ne pregătim de o nouă izolare în case. To do list de pandemist de la un nativ digital

Tuns în baie

Foto: Guliver Getty Images

Deși m-am născut cu mult înainte de 2000, mă consider o „nativă digitală”. Tot ce înseamnă tehnologie și dispozitive e sinonim pentru mine cu „mai puțină muncă”, cu „activități mai inteligente”, cu „să punem la treabă roboții, ca să putem merge la cafea”.

Dacă ești de aceeași părere, iată un „To do list de pandemist” cu ce ar fi de făcut la nivel personal ca să trăiești în echilibru și sustenabil, în acord cu un stil de viață ales conștient, lucrând remote în această perioadă de criză.

Ia-ți un cățel. La nivel global, în vara pandemiei, achizițiile de animale de companie au crescut cu 360%. Mulți oameni singuri care nu au simțit atât de mult izolarea și singurătatea până acum, sau lipsa unei îmbrățișări, și-au luat un cățel sau o pisică pentru a avea ce să mângâie. Alții și-au luat colegi de apartament. În Japonia, un pui de focă robot social interactiv înveselește zilele bătrânilor din cămine. Deși există o mare dezbatere pe marginea subiectului, cu privire la cât de etic este folosirea acestui robot, s-a dovedit științific că viața acestor bătrâni este prelungită și îmbunătățită. Dacă nu un animal, măcar un robot prietenos?

Încearcă o „turbo relație”. Dacă ai un partener de viață, iubită sau cum se mai numește astăzi, poți să încerci o relație „turbo”. Insider a observat că în pandemie există 2 tipuri de relații personale: cele deja existente în care apar conflicte (violența domestică este în creștere) și cele la început de drum unde partenerii au decis să se mute împreună. Conform studiului făcut de Insider în UK, 36% din cei proaspăt mutați împreună au trăit în 2 luni de conviețuire cât în 2 ani de relație în condiții normale. Dacă nu ai un partener, închiriază o cameră a apartamentului - ia-ți un coleg pentru a acoperi nevoia de conectare și de ce nu, o parte din cheltuieli.

Încarcă-ți bateriile în natură. Prin design, suntem făcuți să mergem desculți, să alergăm pe câmpuri, să vânăm prin păduri. Cineva a inventat conceptul de „awe-walk” - o plimbare în natură, cu telefonul oprit, în care să privești activ în jur și să te minunezi de ce poate crea natura. Nu e de râs după 12 ore pe zi în fața unui ecran. Nevoia de reconectare cu natura i-a împins pe alții să se mute la țară sau de la apartament la casă. Ieși mai des în aer liber. Dacă nu pentru mișcare, cel puțin pentru calitatea oxigenului. Calitatea aerului respirat poate îmbătrâni plămânii și poate scurta sau prelungi viața. Fă o drumeție, sau măcar ieși în cel mai apropiat parc de câteva ori pe săptămână.

Învață ceva nou, ideal digital. Estimarea actuală în România este că 1 milion de oameni și-au pierdut job-urile. Nu sunt IT-iști și nici din industrii conexe tehnologiei. Cine n-are abilitățile digitale, să-și cumpere! Chiar dacă încă nu ți-e clar la ce ar fi utile sau nu ai nevoie acum, este o investiție pentru viitor. Nu ai cum să apreciezi ceva ce nu ai încercat. Există programe online bune și ușor de parcurs, în paralel cu ce mai faci în restul timpului.

Delimitează-ți fizic spațiul de lucru de cel de viață. Definește limite. Reorganizarea timpului, spațiului și a limitelor în general devine o nevoie acută, fie că lucrezi de acasă, fie că nu. De acasă, la 18.00 nu mai poți să spui „La revedere!” și să ieși FIZIC pe ușa biroului. Fie că pui un perete de rigips, o perdea, sau marchezi cu scotch pe podea, delimitează vizibil spațiul de lucru de cel de viață. Organizează-ți o cutie, un sertar, desemnează un scaun, o masă pliantă, etc doar pentru birou. Folosește un instrument de managementul timpului ca să îți fie clar (în primul rând ție) care este orarul de lucru. Poți încerca Google Calendar, sau un organizator de perete A0, o tablă magnetică sau să scrii pe oglindă. Orice funcționează pentru tine, dar să îți „scoată ochii”, să fii conștient când calci granița. La fel de importante sunt granițele emoționale. Nu îți vărsa nervii pe copii sau pe partenerii / colegii de apartament.

Apelează la un psiholog la nevoie. Scientific American menționa prin iunie că din cauza COVID problemele de sănătate mintală sunt în creștere. Îndeosebi anxietatea și OCD-ul (obsessive compulsive disorder). Având în vedere tendința oamenilor de a le ignora și de a nu le trata, situația generală se va agrava. Washington Post ne anunța încă din luna mai că depresia a crescut exponențial. Chiar și în rândul tinerilor sub 19 ani atinge în unele țări 30% - ceea ce e enorm de mult.

Ai grijă de tine, mai ales în această perioadă!

Doar așa vei putea apoi să ai grijă și de ceilalți.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Schimbarile din ultima ordonanta nu sunt decat mici toaletari fata de saptamana trecuta, mai putin daca erai somnambul si te plimbai noaptea fara rost si eventual daca ai deviatie de sept - o boala la moda - si nu purtai masca tot timpul.
  In rest nu stiu de se face atata caz atata timp cat pe timpul zilei nu sunt modificari deocamdata, iar toate celalalte - inclusiv lucrul de acasa - sunt numai recomandari puternice.
  Pentru starea de urgenta reala care va fi emisa dupa alegeri am si eu cateva sfaturi:
  1. Sa nu va luati un animal de companie, mai ales catel, daca nu va plac animalele si/sau nu aveti timp sa va ocupati de aceasta. Este la moda. intr-adevar sa ai caine astazi, dar daca nu reusiti sa iesiti de trei ori pe zi din casa sa il plimbati, sa aveti grija de el ca un copil, uitati. Dupa cum vedeti este o activitate destul de analogica care cere timp, plictisitoare cateodata si nasoala daca trebuie sa iesi la ora 06:00 la minus 5 grade sau pe o ploaie cu galeata ca sa plimbi catelul. Iar o digitalizare nu stiu daca se poate, doar daca aveti vreun robot sau drona sa iasa in locul vostru.
  P.S. In Spania in perioada starii de urgenta multi si-au cumparat catei ca sa poata sa iasa din casa, iar dupa incetare i-au dus la adaposturi.
  2. Pana la noua stare de urgenta, explicati putin ca iesitul in natura se face pe jos, nu cu masina, ca ieri unde in Parcul National Bucegi cateva exponate cu BMW-uri albe, care au facut majoratul acum 20 de ani, au ajuns cu masina pana la 1100m. Murdar mers in natura. Decat asa, mai bine vizitati mall-urile sau daca sunt inchise parcarile din mall-uri daca tot vreti plimbare.
  3. Iar daca tot stati acasa ar fi interesant sa invatati sa zugraviti, sa schimbati un robinet, un bec, mici reparatii, etc. pentru ca daca toata lumea o sa invete programare si IT nu stiu cine o sa faca aceste lucruri, mai ales ca meseriasii au plecat in vest. In plus, daca ramaneti fara servici ati invatat si o meserie esentiala si importanta ca sa treceti prin pandemie fara grija - si nu nu job-uri pe Internet fara valoare adaugata. Eventual consultatii pe zoom ca oricum sunt la moda, ca sa zicem ca am digitalizat si aceste meserii...ca lucrurile sunt la moda. P.S. Eventual sa plimbatii catei pentru cei care au numai ca sa fie la moda
  In ciuda dorintei pozitive de a ne digitaliza fortat va urez sa ramaneti negativi si sa speram ca intr-un an sau doi vom avea posibilitatea sa ne analogam din nou ca inainte pentru ca si vintage este la moda in acelasi timp
  • Like 1
 • Nu este de mirare ca tara asta arata jalnic la cati traiesc cu capul in nori si dau sfaturi din transa, vai de mama noastra populatie. Vezi ca apare tot din China si epidemia de Bruceloza, infectie produsa de o bacterie insa tot de origine zoonotica la fel ca Sars Covid-19 sa vedem ce solutie "democratica" vor gasi pentru binele nostru si cati trepadusi platiti ai mediei o vor promova la cerere.
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult