Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Surfing fără placă pe valul 4

Cristian Tudor Popescu

În așteptarea valului 4 al pandemiei, deputatul I. Moșteanu, de la USR, spune că a fost un eșec campania de vaccinare din pricină de comunicare și marketing neperformante. Ca și cum vaccinul ar fi un produs care trebuie vândut, la concurență cu alte produse. Or, zisul vaccin este plătit de stat, nu e nevoie să prostești omul ca să scoată bani din buzunar pentru el. Iar dacă guvernul ar fi făcut reclamă uneia dintre cele 4 firme producătoare, cam ce scandal s-ar fi iscat? Și ce dracu să commarketești în general despre un vaccin? Că înțepătura nu doare, în schimb îți dă niște senzații mai ceva ca heroina și în final te face nemuritor?

Premierul F. Cîțu se apără pretinzând că guvernul a creat toate condițiile pentru a se vaccina 10 milioane de oameni, dar „clienții” n-au venit.

R. Arafat zice că n-au venit din pricina unor influenceri, care i-au manipulat pe mulți români, determinându-i să nu se vaccineze.

Am și eu două întrebări:

1. Care dintre aceste cauze credeți că o să-i încălzească cel mai mult pe cei care vor da ortul popii în urma valului 4?

2. Este procentul de vaccinați un indicator foarte bun al gradului de civilizație al unui popor, în speță cel român?

Ce spuneți? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • ca nivelul vaccinarii este d. proportional cu gradul de civilizatie,nu mai necesita comentarii iar marketingul, la gradul de civilizatie al romanilor, se rezolva f. simplu cu ceva bonuri de masa,am spus inca de acum 3 luni cand s-a impotmolit marele succes al atotinvingatorului catu care perora ca a invins pandemia ?!.....problema cu marii civilizati ai lumii este ca nu s-au indurat sa ofere vaccin Indiei ceeace ar fi evitat valul 4 al pandemiei ! si,mai urmeaza si Africa,dupa accelasi model ..... ceeace demon-streaza ca civilizatia la nivel national nu va opri pandemia ....
  • Like 0
 • Sunt mai multe motive. De la cercul de prieteni pe care il au si in cine au incredere. Lista de prieteni de facebook. Neincrederea in statul roman. Analfabetism stiintific. Per total este lipsa de educatie. Educatia cat mai multa si cat mai complexa duce la civilizatie.
  • Like 0
  • @ Grigore Alexandru
   OK, dar educația și civilizația nu trebuie să ne transforme în OI, care nu mai gândesc independent și cred doar ce li se inoculează de la mai marii statului. Fiindcă mai marii statului nu sunt chiar așa de plini de bune intenții cum cred susținătorii lor ”educați și civilizați”, dar uneori extrem de naivi.
   • Like 0
 • Same1 check icon
  bravo Putin,

  ai ajuns sa arunci soparle la greu in presa americana. Puternic! Desi la putere e Biden. Sa fie totusi un fake?

  https://pmnewsnigeria.com/2021/07/26/nigerian-jummai-naches-legs-amputated-in-u-s-after-pfizer-covid-19-jab/

  poate ca era de la stomac ceva, nu de la vaccin totusi. Greu insa, cine afirma asta trebuie sa si demonstreze. Asa ca, ramane ca de la stomac era aproape sigur...
  • Like 0
 • Daniel check icon
  https://www.national.ro/coronavirus/studiul-care-va-schimba-totul-medicii-romani-cer-testarea-imunitatii-celulare-726439.html
  La articolul de mai sus, putem adăuga, faptul că, personal, mi-e foarte greu să cred că dacă avem tehnologie genetică de reproduce a a unei secvențe din virus, folosită în vaccinuri, nu ar exista un tratament eficient pentru a vindeca boala, la primele simptome, în fază incipientă...
  Imunizarea naturală este "rea" și trebuie "combătută" cu toate mijloace propagandistice din recuzita dvs...
  Nu-i așa, domnule CTP?
  • Like 0
 • Domnule Popescu,

  La cate de "schiloditi emotional de comunism '' inca suntem ca popor, campania este un succes!
  - "Sa nu ne spuna nimeni ca trebuie sa facem aia si aia......ca in comunism era la fel !"
  Cred ca ar fi mers mai bine campaniile pe psihologie inversa: " Nu te vaccina ca ti se micsoreaza burta!" sau "Daca te vaccinezi se sterg tatuajele!" sau " Nu te vaccina ca nu mai rezisti la bautura!"
  In plus ne pricepem prin ADN la toate, deci stim multe despre imunologie, efecte secundare, efecte adverse, microbiologie, dinamica pandemiilor etc etc.

  Raspunsuri:
  a. Fiecare primeste ce merita!
  b. Are si componenta educatie un rol dar nu cred ca este asa de simplu de explicat. Asa cum am spus mai sus, este vorba si de sechelele noastre ca natiune ramase din comunism, de cultura locala,ca ne pricepem la toate. In plus mare parte din mesajele pro vaccinare vin de la clasa politica, aflata la un nivel de incredere foarte jos. Mai este si frica normala de necunoscut.Si alte popoare "mai educate" au aceeasi probleme cu reticenta la vaccinare.
  • Like 0
 • Vă propun o întrebare mai simplă: cum poate cineva să administreze un vaccin altuia, dacă acel cineva nu se lasă vaccinat de altul, poate chiar mai priceput? Cum s-ar interpreta cele două întrebări propuse dacă creatorul vaccinului refuză vaccinarea?
  • Like 1
  • @ Valentin Cornaciu
   Creatorii vaccinurilor s-au vaccinat.
   Da, sunt şi medici care nu se vaccinează, deşi nu au interdicţii medicale. Ar trebui să-şi plătească singuri testările
   • Like 1
  • @ Mihaela Mincă
   Prin creator al vaccinului nu se înțelege doar persoana care a avut ideea de bază. A lansa un vaccin ține de un lanț întreg, inclusiv avizul. Sunt multe articole care arată că unii "creatori" s-au vaccinat cu altul, sau deloc. Oricum eu propun o inferență (întrebare) simplificată, tocmai pentru a nu evita răspunsul. Suntem în faza în care nimeni nu-și asumă ceva, nici măcar într-un cadru (extrem de) simplificat. Așadar de ce să ne aruncăm la întrebări mai complexe?
   • Like 0
 • Acum, pe bune, o campanie nu poate sa bata frica ilogica de necunoscut. Pe de alta parte, campanie oficiala de mare succes, care sa rastoarne lumea, n-am vazut pe nicaieri.
  Legat de cultura, specia noastra, nu doar romanii, are un umor ... criminal: ti-e teama de ceva ce va putea sa fie pt ca ai auzit/citit/vazut tu undeva dar nu-ti mai amintesti unde si, in acelasi timp, bei, fumezi, mananci gras, mananci dulce, cumperi orice iti sare in fata de pe raft, poluezi, arunci gunoiul in rau, tai pomul din fata casei, stiind prea bine ca toate astea iti scurteaza viata ta proprie cu decenii. Eu cred ca e de la cip.
  • Like 3
 • Dar. Poate ca un mic procent din procentul de nevaccinati sa fie un indicator al gradului diversificat de informare,analiza serioasa si decizie pentru nevaccinare..Hai sa nu-i spunem "grad de civilizatie".
  • Like 0
 • Românul e Gică contra. Să nu-i spui ce are de făcut, că ai încurcat-o! El știe ce-l mai bine cu se se mănâncă și dacă nu știe nu va recunoaște în veci. Spuneți ca vaccinarea a fost un fiasco. Vă contrazic: la cât de tâmpiți suntem ca neam, a fost o campanie de succes. S-au vaccinat aproximativ 5 milioane! Asta e limita, atât putem. Cineva spunea că in statele dezvoltate, politicienii au reușit să convingă oamenii să accepte vaccinul. Atunci, de ce nu ați luat exemplul acestor oameni deștepți ca să vă vaccinați? Că, doar e același vaccin! Dar, ca să răspund la întrebări:
  1) Oricare ar fi cauza, efectul e unul singur.
  2) Da!
  • Like 1
 • Cred ca noi toti o sa primim ceea ce meritam .
  • Like 1

Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult