Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

A scoate limba în loc să-ți faci cruce

Cristian Tudor Popescu --

Ludovic Orban n-are decât să se lege cu lanțul de poarta Patriarhiei, de vreme ce consideră că „PNL trebuie să fie un partid puternic legat de Biserică”. E liber să creadă asta, chiar dacă evlavia creștină l-a cuprins cam de când vrea să-i ia gâtul rivalului său Cîțu.

Șică Orban spune despre partenerii săi de coaliție USR-Plus că „parcă n-ar fi născuți aici”, deoarece „nu i-am văzut jurând pe Biblie și nici făcându-și cruce”. Asta spre deosebire de PNL, care „Noi suntem altfel, noi suntem un partid născut din fibra poporului roman”. Nici asta nu mă deranjează, în politică oricine poate spune orice despre oricine, adversar sau aliat. Și întrucât USR-Plus abia ce zise, când cerea capul lui Cîțu, ce bun ar fi Orban de premier, primește acum ce merită.

Dar cugetările lui Șică implică o inferență logică generală cu privire la români: Dacă nu juri cu mâna pe Biblie și nu cari la cruci → nu ești născut aici, nu faci parte din fibra musculară a poporului român, ce mai încolo-ncoace → nu ești român. 

Subsemnatul, de pildă, potrivit registrului stării civile, m-am născut în România, am trăit și am muncit peste jumătate de veac în țara asta, mi-am plătit la timp toate dările către stat, n-am fost în stare să rămân în străinătate mai mult de două săptămâni. Vorbesc și scriu în limba română. Însă nu jur pe Biblie, cu toate că am cetit-o din doască-n doască. Pentru mine, Biblia e literatură, care poate să-mi placă sau nu. Dar nu jur pe ea, cum nu jur pe „Basmele românilor” de Petre Ispirescu, altfel o carte minunată.

Biblia nu este lege. Constituția este. Iar pentru cei care jură pe Biblie – sunt liberi s-o facă – am o singură întrebare: „Ați și citit-o?”.

Cruce nu-mi fac, nu numai pentru că nu sunt credincios. Și dacă aș fi, mi s-ar părea stupid: de ce să evoc prin acest gest metoda umilitoare de ucidere a evreului Iisus? Dacă ar fi fost cetățean roman, condamnatul Iisus ar fi putut beneficia de strangulare sau decapitare – atunci gestul de recunoaștere între creștini ar fi fost muchia palmei trecută peste gât sau limba scoasă într-o parte, nu?

Prefer să-mi însușesc categorisirea dlui Orban: sunt un român nenăscut în București – poate la Kuala Lumpur. Dar ce face liberalul ortodox absolut Orban cu cei de pe aici care, ca și mine, nu sunt religioși? Cum poate să practice o asemenea discriminare anticonstituțională, antidemocratică, strigătoare la cer? Să nu știe străurmașul Brătienilor că libertatea religioasă înseamnă atât să fii liber să crezi și să practici o religie, cât și să fii liber să nu crezi?

Explicația ar putea fi foarte simplă: dl Ludovic Orban candidează la șefia AUR, nu a PNL.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am avut cateva tentative de a ceti biblia,dar cand ajung acolo in geneza si citesc ca dumnezeu a facut cerul si pamantul si apoi a fost o seara apoi o dimineata si deabia ulterior a facut cei doi luminatori,am zis ca mai bine citesc aventurile baronului Michausen (scuze daca nu l-am bunghit corect) ca alea nu au pretentii de sacralitate,de sfintenie etc etc.
  • Like 0
 • Dom' CTP, nu voi ca sa contest ce spuneti, dar apropo de intrebarea dvs "daca cei care jura pe Biblie au citit-o?", imi permit sa pun si io o intrebare "in oglinda": cei care jura pe Constitutie AU CITIT-O?
  • Like 0
 • Excelent! Ca de obicei. Și la obiect, și la subiect. Dl Orban - la capitolul religie! - nu a depășit mandolina. O fi trecut prin cobză?! Ori poate este specializat în "cobzărit"(tehnică a înşelării - a vrăji, a cobzi, a cobzări)?!
  • Like 0
 • Buna CONCLUZIE:
  "Explicația ar putea fi foarte simplă: dl Ludovic Orban candidează la șefia AUR, nu a PNL."
  Mai cuprinzator:
  "Ludovic Orban, exersează și rafinează de aproape 2 ani metehnele PSD - umplerea instituțiilor publice cu pile, relații, obligații, oameni ai oamenilor din PNL, care au umplut la refuz toate cotloanele statului unde se mai putea înșuruba o sinecură."

  • Like 1
 • Same1 check icon
  Sa pui mana pe Constitutie cand depui juramantul, sau pe un Corp de legi, Coduri penale etc, este ceva banal, daca nu superfluu si inutil. Oricum, pici sub incidenta legii daca faci ceva ilicit, vei suporta consecintele ei. Asta e un raspuns iliescian, o diversiune de tip ateist, in acel stil secularist si desacralizant al ilustrului mentor "spiritual", ca tot si-a hotarat un destin (materialist si materialiceste) comun cu acela, incinerarea.
  Punand mana pe Sfanta Scriptura cand depui un juramant pentru tara si propasirea ei, simti furnicaturi, ai transpiratii, se lasa cu sughituri ... De ce, pentru ca acolo este ceva fiintial. E pe "persoana" ta acolo, si se pune! Orice vei face se contabilizeaza. Fiecare fiinta umana simte si stie ca se afla, este "prins" si el acolo, intre copertile acelei Biblii, intre Geneza si Apocalipsa... Undeva, fiinta lui este si ea acolo, in Scriptura. Iar eventualele fapte rele si mincinoase de vor fi, vor ramane scrise pe veci in dreptul vietii fiecaruia.. Asta e mai presus de orice litera omeneasca lasata pe pamant, sub forma unei legi.
  Dar ce sa ne explice asta noua CTP? Dl de la scularie o da inginereste strasnic inainte, de parca n-ar fi facut-o suficient inainte bolsevicii, in stil biela-manivela, cu constitutia in locul Sfintei Scripturi. Sau alte orori de tip simbolic.

  Si stiti ceva? Asta tine la "prosti" .., precum crestinii, crestinii-ortodocsi... Nu ar fi indraznit niciodata, spre exemplu, sa persifleze si umileasca un act de juramant facut cu niste carti religioase ale poporului evreu... Ar fi zis solemn, plin de respect si profunzime..., aaa, dar asta-i crezul lor, pt asta traiesc, este fiinta lor in ele, respect, inteleg! Pt poporul lui mister Lars von Trier... Da, tot respectul. El are dreptul si libertatea sa persifleze si dispretuiasca crestinismul, pe unde vrea si il apuca, cu aproape orice ocazie de lung metraj adica, iar crezul "lor", incununat cu asteptarea ..."Mesia inca nu a venit" .., oricum, un atare juramant asadar, va fi tratat cu adanc respect de un Ctp, pentru crezul lor, ala fiintial. Nu incape indoiala ca si de un .. Ilievici, colegul de urna la crematoriu. Doar la "nataraii" de ...aaa cine, romanii? Aaa, ortodocsi? Merge! Sa dam la temelie!
  • Like 1
 • Problema a fost mereu la familiile romanesti dar mereu ( ca un act generalist coruptibil )....de aici pornind "armatele" de interpusi raspanditi ca ciuma pana la cel mai inalt nivel exorcizand si cea mai luminata minte...la sfarsit SATIETATEA "ufff am destui care lucreaza pentru mine" "nu mai trebuie sa lucrez o zi din viata mea" "ma pot propaga si schimba destine si de pe propria-mi buda balconara"..etc. Va suna cunoscut ?....este sistemul familial romanesc de SPECIALI creat ca factor opresor si inchizator pura reactie la CIVILIZATIE si MODERNISM. Da !. puteti sa va faceti cruce in timp ce scoateti limba de fapt asta-i corcismul de Romania !
  • Like 2
 • Hai domnu' CTP , ca stim ca esti de mult in tabara lu' Catu. De cand il laudai ca asa PM nu am avut de cand Parisul. Orban ce sa faca si el , copiaza de la celalant Orban de dupa Tisa. Ca la unguri o prins lozinca , dar singura diferenta intre noi si ei , ii ca la ei ii circ si paine pentru prostime , cand la noi DOAR circ primim.
  • Like 0
 • Mamă, ce vă mai place unora de pe grupul ăsta de comentarii să vă auziți vorbind și să vă vedeți scriind! O fi de vină și indemnul heliade-rădulescian, sau mai degraba stahanovist, "scrie bine si argumentat si poti fi..."
  Cetepeul nu e decât unul dintre muritori, nici mai iubibil, nici mai detestabil decât altii. E uneori prost si infatuat, alteori deștept și umil. Uneori curajos și intransigent, alteori fricos, tolerant si oportunist. E însă, după convingerea mea, întotdeauna sincer.
  De exemplu, articolul de față l-ar fi îngropat definitiv pe autor în perceptia colectivă dacă ar fi fost publicat acum 30 de ani. Societatea si cetatea postdecembriste nu ar fi fost pregătite pentru absorbția unui arbiter elegantiarum care se declară pur și simplu ateu.
  Astazi, putem exclama liniștiti: ateu? Și ce dacă? Și apoi putem savura la justa lui valoare un text jurnalistic excelent, ca cel de mai sus.
  Un text din care Cetepeul ar putea scrie sau vorbi vreo douăzeci pe zi, rămânând egal cu sine însuși si cu beția lucidității de care s-a făcut intotdeauna vinovat.
  • Like 3
 • Domnule Cetepeu, suteti rau. Sica nu e prost, nici habotnic. Stie insa cine formeaza majoritatea votantilor la alegeri si are nevoie de votul lor.
  • Like 3
 • Corina check icon
  Unii au scăpat din spaime și primejdii făcându-și cruce.
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult