Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Surpriza de la pompă: carburanții se scumpesc din nou. Prețul benzinei și al motorinei se apropie deja vertiginos de 6 lei pe litru

Benzină

Foto: Guliver Getty Images

În doar 2 luni, prețul carburanților s-a mărit cu circa 1 leu pe litru: explicația este supraaciza introdusă de Guvern (care s-a dus toată în preț) și, mai nou, deprecierea leului în raport cu dolarul, coroborată cu creșterea cotației barilului de petrol. Astfel, ne apropiem vertiginos de pragul psihologic de 6 lei litrul de benzină, preț înregistrat deja încă de săptămâna trecută pentru un sortiment de benzină premium, la o benzinărie.

Consultantul fiscal Adrian Bența a declarat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că prețul carburanților va continua să crească în perioada următoare. „Din păcate, resursele noastre sunt cotate la bursa internaționala și, în momentul în care va crește prețul la barilul internațional, crește și prețul combustibilului de la pompă. Părerea mea este că și benzina, și motorina se apropie vertiginos de 6 lei pe litru”, a spus Bența.

Și analiștii consultați de Digi24 avertizează că urmează scumpiri ale carburanților în România. „Această scumpire a petrolului, de până în 10 procente, poate să împingă preţul carburanţilor în sus. Problema este că pe lângă petrol mai avem şi dolarul, care a crescut faţă de leu cu 1 şi ceva la sută de la începutul lunii. Deci, în total, am putea spune că în perioada următoare doar din aceste trenduri am putea vedea încă un 4%, scumpirea carburanţilor faţă de ce vedem acum”, spune Claudiu Cazacu, specialist în pieţe internaţionale. Această creștere a prețurilor urmează după cea provocată deja de introducerea supraaccizei la carburanți.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Bag de seama ca romanii ii vor da pe astia jos cand chiar le ajunge cutitul la os, adica mai avem de asteptat: reintroducerea Legii 18, casele in frig si fara curent 2-3 ore pe zi chiar si in timpul iernii, cate un sectorist la fiecare 2-3 blocuri si la fiecare 2-3 strazi care sa raporteze ce face statul paralel si acolistii lui, introducerea cu japca in duba a oamenilor care vorbesc de rau psd si in special pe dragnea, etc. Cat e liber la cluburi si granite deschise, putine sanse ca romanii sa se trezeasca.
  • Like 0
 • Terminati domne cu prostiile, nu creste nimic, e doar piata concurentiala, a explicat Tariceanu foarte clar. El pe unde alimenteaza preturile sunt aceleasi de anul trecut. Si oricum chiar daca cresc nu e din cauza guvernului e din cauza tensiunilor din Orient probleme complexe geopolitice cu OPEC cu Arabia Saudita cu printii acuzati de coruptie...nu stiti voi si nici nu intelege lumea. Si vorba Olgutei cine vrea sa scada salariile poate s-o faca si acum, deci cine vrea sa creasca preturile poate s-o faca oricand. Oameni rai!
  In schimb leul n-o sa ajunga asa usor la 5 cum zice nenea ala. Asta poate daca ramane BNR fara curent.
  • Like 0
 • Romania a votat PSD. Romania sa plateasca. Nu trebuie sa aruncam vina pe altii . Totul in viata se plateste , de aceea trebuie sa fii atent si cand iti cumperi cartofi . Mai ales cand votezi . Acum gura !
  • Like 0
  • @ Adrian Tomescu
   Gion check icon
   Sau cand te dai lovit ca nu ai cu cine sa votezi si mai si iti iei tricoul cu " Ma pis pe el de vot!" .
   Acum se pisa ei pe noi toti. Multumim votantilor pesede si celor care nu au votat si va urez chinuiala placuta!
   • Like 0
 • Anon check icon
  Mai multi bani in buzunarele romanilor! Uraaa!
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult