Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Curtea Constituțională a României a hotărât vineri în unanimitate anularea alegerilor prezidențiale, potrivit unui comunicat al CCR. Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat de la zero. Actualul guvern trebuie să anunțe noul calendar al alegerilor prezidențiale. PSD salută decizia CCR, în timp ce Elena Lasconi a criticat hotărârea magistraților CCR. Pe de altă parte, judecătorii CCR nu au luat vineri nicio decizie în legătură cu candidatura lui Călin Georgescu, care se poate înscrie din nou în cursa prezidențială.
UPDATE: DIICOT a deschis dosar penal pentru campania lui Călin Georgescu.
„În urma analizei informațiilor rezultate din documentele (desecretizate) care au fost prezentate în cadrul ședinței CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfășurarea procesului electoral pentru funcția de Președinte al României, procurorii DIICOT s-au sesizat cu privire la săvârșirea infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracțiunea de perturbarea funcționării sistemelor informatice și tentativă la infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic.
Cercetările sunt efectuate in rem, iar această etapă a procesului penal nu semnifică formularea unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă și completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluții legale și temeinice”, se arată în comunicatul DIICOT.
UPDATE: Președintele Klaus Iohannis va susține azi la ora 19:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă
UPDATE: Elena Lasconi critică decizia CCR: „Astăzi este momentul în care statul român a călcat in picioare democraţia. Dumnezeu, poporul român, adevărul şi legea vor prevala şi îi vor găsi pe cei vinovaţi de distrugerea democraţiei noastre. Nu e vorba despre mine. Se prăbușește economia, distrugeți democrația, duceți țara în anarhie.”
UPDATE: Marcel Ciolacu: „Decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale este singura soluție corectă după desecretizarea documentelor din ședința CSAT care arată că rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile prezidențiale trebuie reluate.
În același timp, anchetele autorităților trebuie să arate cine sunt vinovații pentru tentativa de a influența masiv rezultatul scrutinului prezidențial. Românii au nevoie de răspunsuri clare din partea autorităților, bazate pe dovezi solide, pentru că de această anchetă depinde în mod fundamental încrederea publicului în instituțiile statului și în procesele democratice care stau la baza funcționării țării.
Acum, sunt extrem de importante validarea mandatelor noului Parlament și realizarea unei majorități parlamentare pro-europene, care să susțină numirea rapidă a unui nou guvern, a cărui prioritate este continuarea traseului european de dezvoltare a României. PSD a semnat, alături de PNL, USR, UDMR și reprezentanții minorităților, un acord în acest sens și consideră că în acest moment partidele trebuie să pună mai presus de interesele proprii un singur obiectiv național – stoparea forțelor extremiste.
Numirea noului guvern pro-european este un semnal important pentru mediul economic și pentru investitorii străini, ținând cont de reacțiile îngrijorătoare din ultimele două săptămâni. Totodată, numirea noului guvern este esențială pentru a putea proteja veniturile românilor și pentru a construi un buget pentru 2025 care să garanteze continuarea proiectelor de investiții pe bani europeni.”
UPDATE: George Simion, reacție pe Facebook: „Rușine!!! Lovitură de stat în plină desfășurare! Nu ieșim în stradă, nu ne lăsăm provocați, acest sistem trebuie să cadă democratic!”
UPDATE. Comunicatul CCR:
„În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.
•
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”
UPDATE. Este oficial. Curtea Constituțională a decis vineri în unanimitate anularea alegerilor prezidențiale, potrivit unui comunicat al CCR.
STIRE INITIALĂ
Curtea Constituțională a anulat vineri turul 1 al alegerilor prezidențiale, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Nu e clar dacă turul 1 se va relua cu aceeași listă de candidați.
Potrivit unei surse citate de G4Media, anularea alegerilor vizează întreg procesul electoral. Altfel spus, alegerile vor fi luate de la zero, candidații trebuind să se înscrie din nou și trebuind să treacă prin procesul de validare de la Biroul Electoral Central.
În curs de actualizare
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Urmeaza un ragaz de cateva luni ca sa ne revenim din acest soc, daca partidele ne vor lasa sau vor continua sa se certe, si pentru a vedea ce masuri se vor lua impotriva celor care ne-au adus in pragul unui coup d'etat elaborat atent si cu ajutor consistent din afara.
1. Turul intai a fost intai validat, apoi anulat, la doar cateva zile distanta. E posibil ca CCR sa valideze saptamana viitoare ce a anulat saptamana asta?
2. Ce se intampla cu banii de campanie? Partidele mari sa zicem ca au fonduri destule, dar candidatii independenti si partidele mici de unde mai pot organiza inca o campanie? Din banii vreunui "actor statal"?
3. Daca turul intai a fost viciat, cum de alegerile parlamentare au fost curate? Nu ar trebui anulate si ele?
Repeta prostia de la motiunea de cenzura cand au votat alaturi de AUR ca sa cada guvernul de atunci, batandu-si astfel inca un cui in sicriu.
Si ce start incredibil au avut la europarlamentare cand au aparut in peisaj, cand multa lume a sperat ca a aparut in sfarsit o alternativa la expiratii psd si pnl !