Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

O țară în șoc. Ce urmează acum?

CCR - Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Anunțul anulării alegerilor prezidențiale a venit ca un șoc pentru toată lumea. Reluarea procesului electoral de la zero înseamnă o măsură excepțională, pe care sigur mulți n-au anticipat-o și nici n-o mai credeau posibilă. Numai că trebuie să fim rezonabili și să înțelegem că pe deplin că vorbim despre o măsură excepțională luată într-o situație absolut excepțională. Căci e prima dată când suntem prinși într-un război hibrid. 

În mod real, CCR nu a avut, de fapt, acces la rapoartele CSAT când a analizat validarea primului tur al prezidențialelor. Marea problemă e alta acum. Că, dacă ne luăm după rapoartele serviciilor de informații desecretizate recent, atunci nici alegerile parlamentare nu s-au derulat fără Rusia la butoane. Serviciile de informații au sesizat că și POT a avut parte de o creștere artificială pe rețeaua de socializare Tik Tok și asta înseamnă, în esență, că și acela a fost un proces electoral viciat, cuprins în sfera războiului hibrid căruia țara noastră i-a căzut pradă. Deci, dacă turul întâi al prezidențialelor a fost viciat în sfera războiului informațional, atunci și parlamentarele sunt în aceeași situație.

Ce urmează acum? Ei bine, dacă ne liniștim și gândim rațional, vedem la orizont o nouă șansă. Poate una de a avea niște alegeri neinfluențate de actori externi. Una de a ne întâlni, totuși, cu niște partide care au înțeles ceva din greșelile de până acum și care vor aduce în fața noastră candidați puternici și de bună credință, având astfel o plajă reală de candidați care să spună ceva publicului. Ca atare, reluarea procesului electoral în integralitate poate semnifica, de fapt, posibilitatea de a avea și noi niște alegeri civilizate.

Cât despre frica multora că susținătorii lui Georgescu vor ieși acum în stradă ca să destabilizeze România, nu cred că e una întemeiată. Până la urmă, ca în orice situație în care legea a fost încălcată, niște repercusiuni se impun. Și, de data asta, dacă ele înseamnă a nu manipula populația cu un candidat fantomă, manevrat de ruși, atunci e foarte corect ca alegerile să se reia. Și candidatul, dacă e realmente curat și fără pată, să reia procesul electoral de la început, să declare banii pe care îi investește real în campanie și să câștige! Dar s-o facă fără să trezească niciun fel de dubii. Un președinte legitim în condițiile de acum nu putea fi ales. Așa că, de departe, o astfel de măsură excepțională are sensul și rostul ei. Și de data asta nu mai vorbim de opinia unei populații scindate, ci de crearea cadrului corect pentru ca fiecare cetățean din țara asta să simtă, totuși, că votul lui a fost realmente important în matematica puterii democratice.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • RazvanP check icon
    Nu știu cine a fost "șocat", era cel mai logic lucru cu putință după desecretizarea documentelor, era pur și simplu imposibil să mergem pe "business as usual" cu un trădător drept candidat favorit!
    • Like 1
  • Consider ca suntem in 30 si am scapat de Hitler!
    Cred ca ne-a trecut glontele pe langa tampla.

    Este OK.
    Trebuie sa ne dezmeticim un pic si sa ne revenim.

    Doamne ajuta ca nu ne-au tradat serviciile.... Ar fi fost o porcarie de proportii cu adevarat istorice!

    Va multumesc foarte mult pentru articol
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult