Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Sute de protestatari au cerut demisia lui Teodor Meleșcanu pentru cozile la votul din diaspora

protest - mai - captura

Peste o mie de persoane au fost luni seară, în Piața Victoriei, la manifestarea „Sărbătoarea Primei Victorii”, inițiată pe rețelele sociale de mai multe grupuri civice, la câteva ore după ce Liviu Dragnea, condamnat definitiv în dosarul angajărilor fictive, a ajuns la penitenciarul Rahova.

După ora 21:00, o parte dintre protestatari au mers la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și au cerut demisia ministrului Teodor Meleșcanu, pentru modul în care au fost organizate alegerile în diaspora. Oamenii au scandat „Meleşcanu, penalul!”, „Fără comuniști”, „Hoţii”, „Slugilor fără stăpân”, „Diaspora”.

Mii de oameni din diaspora nu au putut vota duminică la alegerile europarlamentare și la referendumul pe justiție. Românii din Londra, Roma, Munchen, Copenhaga, Paris, Barcelona au aşteptat până la nouă-zece ore la coadă, pentru a ajunge la secţiile de votare. Întrebat duminică seara la Digi24 dacă îşi dă demisia în urma problemelor de la votul din străinătate, Meleșcanu a răspuns: „În ce priveşte demisia e o chestiune care nu ţine de mine, ţine de partid, de guvern. În condiţiile în care am dublat numărul secţiilor de votare, câte trebuia să fac? Care este vina mea?”. 

Luni, ministrul de Externe și-a cerut scuze românilor din diaspora care nu au putut să-şi exercite dreptul de vot sau care au fost obligaţi să stea la coadă ore întregi pentru a putea vota. El a spus că a dispus anchete în ţările unde au fost „situaţii regretabile" şi a anunţat că a cerut o analiză pentru a se găsi soluţii privind dezvoltarea unui sistem de votare adaptat nevoilor diasporei.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Regretabil ca dupa atatia ani ca si Ministru de Externe , nu va gasiti nici o vina.
    Sunteti un om fara caracter si fara coloana vertebrala. Si mincinos.
    Anchetele si analizele puteti sa vi le bagati undeva d-le Melescanu !
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult