Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare

Dragnea la ICCJ

Foto: Inquam Photos

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat luni pe Liviu Dragnea la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive. Decizia, care menține condamnarea din prima instanță, este definitivă. 

Instanța a admis apelurile câtorva inculpați, relatează Digi24. Bombonica Prodan a fost achitată. Olguța Șefu, una dintre inculpate, a primit un an cu suspendare pentru fals. Adriana Botorogeanu a primit doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Ionel Marineci a primit trei ani de închisoare cu suspendare. 

Victor Ponta: Efectul asupra PSD va fi un haos și o rușine uriașă. Cei care l-au susținut pe Dragnea nu sunt victime, ci doar complici

Liderul Pro România, Victor Ponta, a spus că se aștepta la condamnarea lui Liviu Dragnea. Efectul asupra PSD va fi „un haos și o rușine uriașă. Cei care l-au susținut pe Dragnea nu sunt victime, ci doar complici”, a spus Ponta la Digi24. 

„Eu mi-am dat demisia din funcția de președinte al PSD când am fost acuzat de ceva, nu condamnat. E un gest de o iresponsabilitate incredibilă din partea lui Dragnea.  Lângă Dragnea au fost o grămadă de slugi și de complici, care a cum se vor spăla pe mâini”, a continuat Victor Ponta, care a adăugat căo țară terbuie să accepte deciziile judecătorești

Cătălin Rădulescu, PSD: Singura greșeală a fost că nu am dat amnistia și grațierea din primul an când am ajuns la guvernare”

Prima reacție din PSD a avut-o deputatul Cătălin Rădulescu, care a susținut că sentința lui Dragnea este datorată „valului de ură”, venit de la Cotroceni și din statul paralel. Chestionat la Digi24 în legătură cu greșelile PSD, Rădulescu a spus: „Singura greșeală a fost că nu am dat amnistia și grațierea din primul an când am ajuns la guvernare”, Rădulescu a susținut că, în sentință a fost vorba de o „execuție” a lui Dragnea. 

„Dacă era o execuție, îl executau demult. Sentința este o consecință a faptelor lor”, a replicat la Digi24, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean.

Știrea inițială:

Luni, completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, la care a ajuns dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, urmează să pronunțe sentința definitivă în cazul lui Liviu Dragnea. 

Acesta fusese condamnat anterior de completul de trei judecători la trei ani și jumătate de închisoare.

La ultimul termen, judecătorii au respins cererile de amânare ale avocaților lui Liviu Dragnea și ai Olguței Șefu. Aceștia își doreau ca instanța să stabilească un nou termen după data de 5 iunie, ziua în care CCR este așteptată să se pronunțe asupra sesizării depuse de Iordache privind completurile de judecători de la ÎCCJ.

Întrebat dacă duminică seara dacă se teme de decizia de luni a instanței, președintele PSD a spus: "Eu nu mă tem de nimic. Dacă mă temeam, eram ghiocel. Dacă judecătorii vor rezista presiunilor vor da achitare, pentru că sunt complet nevinovat, dacă nu, vor da condamnare”, a susținut Dragnea.

Dosarul angajărilor fictive, în care șeful PSD  e acuzat de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în iulie 2016.

Judecătorii de la prima instanță, care l-au condamnat în 2018, au scris în motivare că, prin influenţă şi putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu, scrie News.ro.

„Înalta Curte, în opinie majoritară, apreciază că în cauză din coroborarea probelor administrate rezultă faptul că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost cel care, cu intenţie, folosindu-se de influenţă, autoritatea şi puterea conferită de funcţiile deţinute - preşedinte atât al organizaţiei judeţene a PSD Teleorman, cât şi al Consiliului Judeţean Teleorman - a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu”, au arătat magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Liviu Dragnea e sí el doar o marionetă, , de ce scriu asta?? Sentința urma sa fie dată la o zi dupa alegeri, dacă câștiga PSD ul, mergem mai departe, dacă pierde , aruncam usrul in mijlocul câinilor să îl sfâșie, judecătorii care l-au băgat la răcoare sunt și ei din sistem. Comuniști fac tot ce e posibil să rămână în frunte, carne de aruncat la câini e destulă, totul e doar lupta pentru putere. Dacă PSD ul era câștigător , acuma Dragnea era liber și achitat, , , o să mai urmeze și alți membri sacrificați, scopul e spălarea partidului și întărirea lui.
    • Like 0
  • Cristi check icon
    Odihna placuta! Era foarte obosit in ultima vreme, cel putin mintal..
    • Like 1
  • In seara asta joaca cu Raducu "Nu te supara frate"
    • Like 1
  • Dincolo de satisfacția cumva cruda resimțită de cei mai mulți, eu răsuflu ușurat. Nu stiu cat de conștienți suntem ca ne-a trecut glonțul pe la ureche și cat de aproape am fost de un regim Putin sau Erdogan.
    • Like 0
  • check icon
    Cu greu ne desteptaram după 30 de ani de pesede. Noroc cu un presedinte putin iubit ce ne scoase la referendum. Sa-i dea Dumnezeu sănătate.
    Sper sa ne tina febra asta antipesede si la alegerile urmatoare pentru parlamentul României. Atunci vom putea scapa definitiv de pesede si de toate lichelele din politica.
    Neamtul care abia vorbeste i-o făcu lu Dragnea. Noi cu vorba lunga el cu fapta. Avem si noi multe de schimbat in felul de a fi. Vorbim si latram mult si nu facem nimic. Omul asta promite de vreo doi ani ca-l baga la zdup pe marele presedinte psd si a reusit cu ajutorul nostru.
    URA
    • Like 0
    • @
      Și eu cred că Johannis, dincolo de "greșelile" lui intenționate sau nu, a așteptat până la momentul când a simțit că are șanse reale de izbândă și a dat lovitura de grație.
      Oricum, protestele masive din stradă sunt cele care l-au împiedicat pe Dragnea să meargă până la capăt cu planul lui diabolic.
      • Like 0
  • dan check icon
    Nu e bine sa te bucuri de raul altuia dar de puscaria acestui ticalos ma bucur , pentru ca a calcat in picioare tot ce a putut pentru ca sa scape de zabrele.
    Chiar daca face o zi de puscarie am satisfactia ca e un infractor cu acte in regula.
    La multi ani cu executare bai tarane.
    • Like 0
  • Totuși avem o justiție mizerabilă, au așteptat să vadă rezultatul alegerilor și de aici poți trage concluzii nu tocmai în favoarea actului de justiție din România.
    • Like 1
    • @ Adrian Ionescu
      E drept că justiția nu funcționează chiar bine. De la magistrații politizați la sabotarea prin CCR și până la amenințarea cu SS, are o grămadă de probleme.
      Ghici din vina cui?
      • Like 2
    • @
      DA ! Teama aia vine din partea cuiva, ÎNTOTDEAUNA ! Nu apare din senin. Nu toți au veleități de martiri și e ușor să te bați cu cărămida în piept de cât de curajos ai fi tu, dacă nu te afli într-o poziție identică. Sau cum spune o vorbă din popor: "e ușor să dai 10 bice pe spinarea altuia dacă nu le-ai simțit mai întâi pe pielea ta"
      • Like 2
    • @ Romulus Roman
      Dacă PSD-ul lua 45-50 % îl scoteau nevinovat, asta e problema Au așteptat să vadă cum e treaba, niște jeguri care pozează în judecători.
      • Like 0
  • Poate ca ce le-a facut partidul pe care il conduce Dragnea miilor de cetateni romani care vroiau sa voteze poate ca a contat in hotararea judecatorilor de azi!
    • Like 0
    • @ Lucian Croitoru
      E clar că judecătorii au așteptat rezultatele scrutinului mai departe sunt speculații.
      • Like 0
  • Chiar dacă este vorba despre o binemeritată perioadă de odihnă pentru geniul ”crăpaților”, hamsterul nu ar trebui ridicat până ce nu repatriază aurul din U.K. Ce modelează el timp de 42 de luni?
    Un alt zurbagiu, mitralieră, are nevoie de un consult de specialitate; păi, toate măririle de salarii și alte beneficii au fost date din ”pătulele” / hambarele private ale pisdiștilor... doar pentru folosul direct al partidului și, dacă beneficiile nu au venit, banii trebuie returnați partidului roșu. Cât de nesimțit poate fi un pisdist dezamăgit în nemernicia lui! Astfel, recunosc faptul că toți banii aruncați sau promiși au fost doar ca ”șpagă elecorală”; de pe urma cărora așteptau coplicitate pentru alți câțiva ani...
    • Like 0
  • Infractorul suprem va deveni de astazi coleg de celula cu prietenul sau bun Mazarica la rahova.Mai sunt multi infractori in psd.Mai mult ca sigur un alt infractor sau infractoare ii va lua locul.
    PSD=PARTIDUL INFRACTORILOR,
    Nici pana la aceatsa ora nici un psd-ist nu si-a cerut scuze pentru zecile de mii de romanii care au stat la cozi cu orele si nu au reusit sa voteze.Nu le pasa si nu le-a pasat niciodata de romani.Acest partid chiar este un grup infractional organizat.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult