
foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia
Trăim într-o lume în care adevărul pare să fie o amintire, o lume în care toți cei care ne influențează ne vând realități personalizate, în funcție de interese.
Suntem supuși unei minciuni permanente și ne confruntăm cu o avalanșă de informații, de parcă foarte mulți s-ar fi înțeles să ne mintă la fel, astfel încât să credem că ne spun adevărul.
Poate că scopul minciunii nici nu mai este să ne facă să credem ceva anume, ci, mai degrabă, să ne semene îndoiala în suflete și să ne lase lipsiți de orice credință.
De ce ar face, însă, cineva acest lucru? Până la urmă, minciuna își produce efectul doar când celălalt crede. Oare?
Este un paradox pe care nu-l vedem decât atunci când atingem un prag de saturație. Când nu mai putem crede nimic, ajungem într-o situație în care nu mai știm nici ce este adevărul. Când informațiile sunt prezentate constant ca un amestec de minciună și adevăr și se află în amalgamuri greu de înțeles, va fi tot mai greu să mai socotim ce e rău și ce e bine.
Ceea ce trăim azi ne face să ne întrebăm dacă nu cumva am ajuns deja acolo.
Dacă privim cu atenție, observăm cum cei care conduc (indiferent de domeniu: politică, afaceri sau media) nu mai sunt interesați să prezinte fapte reale. Mai mult decât atât, aceștia par să dea o mână de ajutor „relativizării adevărului”, astfel încât să-și poată crea propria versiune a realității, fără a mai avea vreo referință obiectivă.
Este onestitatea cea mai bună politică? Poate că da, dar minciuna rămâne o constantă a comportamentului uman.
Și ce poate fi mai eficient decât o minciună spusă cu atâta convingere, încât să nu ridice nicio suspiciune? Poate că nimic nu este mai periculos decât o minciună acceptată de mase, care ajunge să devină parte din realitatea cotidiană. Într-o lume în care informațiile sunt selecționate, manipulate și gestionate cu o precizie calculată, adevărul devine din ce în ce mai greu de recunoscut.
Minciuna nu mai este doar o falsificare a unui fapt, ci este o strategie de control, o metodă prin care cei aflați în poziții de putere pot dirija lumea după bunul lor plac.
Aceasta pare să fie „suveranitatea minciunii” - o stare în care oamenii nu mai au capacitatea de a gândi liber. Într-un astfel de context, minciunile nu mai reprezintă doar manipularea opiniei publice, ci un instrument de subjugare care reduce capacitatea colectivă de a judeca. În mod ironic, într-o lume plină de informații și cu acces rapid la cunoaștere, ajungem să fim mai confuzi ca oricând.
Cum am ajuns aici? Răspunsul se află în modul în care conducătorii lumii își conturează narațiunile: de la știri și discursuri până la declarații oficiale, totul este distorsionat, filtrat și livrat într-un pachet care se aliniază cu interesele celor care dețin puterea. Este mult mai ușor să creezi o realitate paralelă decât să înfrunți adevărul incomod. Iar atunci când oamenii încep să nu mai aibă încredere, își pierd și capacitatea de a opune rezistență.
Un exemplu poate fi găsit chiar în modul în care se manipulează crizele globale (pandemii, războaie, crize economice): în loc ca liderii să comunice transparent, mulți aleg să distorsioneze informațiile și să le „ajusteze” pentru a se potrivi agendei lor. Cei care sunt „la putere” nu doar că creează adevăruri alternative, dar le impun ca pe o normă, iar lumea le acceptă din ce în ce mai ușor, pentru că nu se mai știe ce este real.
Este un fenomen care ne afectează pe toți. Din cauza acestui „relativism al adevărului”, fiecare ajunge să fie prins într-o capcană de percepții confuze. În loc să trăim într-o lume bazată pe principii clare, ajungem într-o lume incertă în care adevărul se schimbă rapid și nu mai poate fi identificat.
În această realitate distorsionată fiecare dintre noi devine vulnerabil și ajungem să fim supuși, fără să vrem, manipulărilor de tot felul.
Mai mult decât atât, pierderea capacității de a discerne între adevăr și falsitate face ca cei care controlează informațiile să aibă puterea totală, iar minciuna să nu mai fie doar un instrument de manipulare directă, ci o modalitate de a ne dezarma atât rațional, cât și emoțional.
În fața acestui fenomen, lupta pentru adevăr nu este doar o chestiune de a descoperi ce este corect. Este o luptă continuă pentru a ne păstra capacitatea de a gândi independent și judecata intactă. Dacă nu punem întrebări și nu cerem răspunsuri clare, ajungem să trăim într-o piesă de teatru, un decor pe care cei care au puterea îl pot modela cum doresc.
Când nu vom mai crede nimic, vom ajunge să trăim într-un loc în care nu vom mai avea puterea să luptăm pentru ceea ce este drept. Adevărul nu va mai fi o valoare, ci o opțiune în cadrul unui joc în care nu vom fi decât pioni. Și cel mai periculos lucru va fi că, fără să credem în nimic, vom ajunge să opunem prea puțină rezistență în fața amăgirilor și chiar nu vom mai putea să reacționăm.
Așadar, când nu vom mai crede nimic, vom mai putea fi mințiți?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cogito ergo sum.