Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Tânărul de la Piatra Neamț a murit. Ne trezim și noi vreodată?

Spital - George Călin/Inquam Photos

Foto: George Călin/Inquam Photos

La trei ani de la Colectiv, opțiunile pentru tratarea marilor arși erau două. Mari și late.

1) stai cu pixul în mână, faci calcule și vezi dacă merită să construiești o secție medicală dotată cu tot ce trebuie, dar mai ales cu personal calificat, aici, în țară. Ar trebui să faci câteva în orașele mari.

2) dacă cifrele te sperie și ieși mai bine legând protocoale cu centre din străinătate, alegi calea asta, dar trebuie să te asiguri că are cine să acorde primele îngrijiri până la transfer, tot la standarde înalte, cu risc minim de „cadorisire” cu nu știu câte bacterii și așa mai departe.

Din octombrie 2015 au trecut trei ani. Punctul 1 n-a fost făcut, iar punctul 2 a fost luat în calcul de curând, după tragedia cu tânărul de la Piatra-Neamț. Vă aduc aminte că spitalul din Belgia nu voia să primească pacientul pentru că statul nu plătise (până acum) alte două cazuri! Birocrațiile astea costă vieți, vedeți prea bine.

Punctul 2 n-a fost îmbrățișat prin excluderea punctului 1, însă, ci-mi permit să spun că din disperare. E o altă „cârpeală”. Poate credeți că utilizez termeni prea duri, dar realitatea merită o asemenea exprimare.

Tânărul de la Piatra-Neamț a murit.

Trei ani de la Colectiv.

Numai cârpeli.

Ne trezim și noi vreodată?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Victor66 check icon
    Ce inseamna la tine "trezire"? Daca guvernantii nu vor, noi ce sa facem?
    • Like 0
    • @ Victor66
      Păi dacă unul (nu neapărat din Teleorman) încearcă să-ți violeze soția, fiica, sora, mama sau pe toate trei, CE FACI ? Îi dai o mână de ajutor, te uiți, sau întorci spatele și pleci ? Scurt pe doi : chiar dacă sunt plecați peste 5 milioane la muncă în străinătate, tot mai suntem cel puțin dublu ca număr care putem să trecem peste ei ca un tăvălug și să ne luăm soarta în mână punând în fruntea țării persoane pe care le apreciem și suntem siguri că în veci nu ar face ce au făcut în ultimii 29 de ani acești nenorociți urmași ai lui Ceaușescu + Iliescu.
      • Like 0
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Victor66 check icon
      Daca cineva incearca sa comita viol, ii sparg capul, legea considera autoaparare. Daca ii sparg capul lui Dragnea, fac inchisoare. E o diferenta.
      • Like 0
    • @ Victor66
      Da, dar patria îți va fi recunoscătoare și cu prima ocazie te va scoate afară.
      • Like 0
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Victor66 check icon
      Patria, adica cine? Tu nu vezi ca nu ai oameni cu care sa faci revolutie? Nu ai pe cine sa pui in locul lor? Si patria cine va fi, profu de istorie de la liceul cutare, Vasile de la sapa, cine?
      • Like 0
    • @ Victor66
      faci inchisoare pt.ca i-ai spart doar capul. trebuie mai mult de atat.trebuie DETASAT.
      • Like 0
  • Da. Primul pas al guvernantilor este sa puna oameni calificati sa evalueze cele doua variante ("ce rezultate obtinem si ce resurse consumam"). Al doilea pas al guvernantilor este sa decida ce varianta va fi folosita si de unde sa transfere resurse ( de la oncologie? de la STEMI? de la medicamentele inovative?.... pentru ca resurse suficiente NU sunt pentru nevoile sistemului). Al treilea pas al guvernantilor este sa-si ASUME raspunderea deciziei. Cu riscurile aferente. Asa incat ....hai sa vedem: citi din acesti pasi s-au facut si cat de serios?
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult